Ebru Akçınar Özgür

Ebru Akçınar Özgür

2021 Kira gelirlerine ait Gelir vergisi beyannamesi verirken dikkat!

Değerli Okurlarım;

2021 geride kaldı ancak kanuni yükümlülükleri henüz sona ermedi . 2021 yılı Gelir Vergisi Beyanname dönemi 1 Mart 2022 de başlıyor .

Kimler beyanname verecek ve istisnalar ne kadar?

2020 yılı Kira gelirleri için istisna tutarı 6.600 TL idi..

2021 yılında elde edilecek konut kira gelirlerinin 7.000 lirası gelir vergisinden müstesna olacak .

2022 yılı için geçerli olacak konut (mesken) istisna tutarı da 9.500 TL olacak.

2021 yılı için 7.000 TL yi geçmeyen konut kira gelirlerinin beyan edilmesi gerekmiyor. Kira gelirinin bu tutarı geçmesi halinde ise bu kısım gelir vergisinden istisna edilecek .

İstisna tutarının üzerinde gelir elde edilmesine rağmen beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi durumunda, istisnadan yararlanma hakkı ortadan kalkıyor.

İstisna uygulaması, sadece, konut olarak kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen gelirler için söz konusudur. Örneğin, mesken ve işyeri kira gelirinin birlikte elde edilip beyan edilmesi halinde, istisna sadece mesken kira gelirine uygulanır. İşyeri kira gelirine istisna uygulanmıyor.

İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, 2020 yılı İçin kira gelirlerinin brüt tutarının 49.000 TL’yi aşması halinde (49.000TL liralık sınırın aşılıp aşılmadığının tespitinde, iş yeri kira gelirleri ile mesken kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınır.)beyanname verilir.

2021 yılında İşyeri kira geliri brüt tutarı 53.000 lira olan beyanname verme sınırını aşanlar (53.000 liralık sınırın aşılıp aşılmadığının tespitinde, iş yeri kira gelirleri ile mesken kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınır.)

Gelir vergisi beyannamesi vermek zorundadır .

2022 yılı İçin işyeri kira beyannamesi vermek zorunda olunacak tutar 70.000 TL dir.

Kira gelirlerinin vergilemesinde kural olarak tahsilat esası geçerli. Tahsil edilmeyen kira tutarı beyannameye dahil edilmiyor. Peşin tahsil edilen kiralar ise tahsil edildiği yıl değil, ilgili olduğu yılda beyan ediliyor.

Buna göre, Mart ayı sonuna kadar verilecek 2021 yılı gelir vergisi beyannamesine dahil edilecek kira gelirleri, 2021 ve önceki yıllara ilişkin olarak 2021 yılında tahsil edilen kira gelirlerinden oluşur. 2021 yılında tahsil edilen, 2022 ve sonrası yıllara ilişkin kira bedelleri 2021 yılı beyannamesine dahil edilmez.

Kira bedelinin yabancı bir para birimiyle belirlenmiş olması halinde kira geliri, kiranın tahsil edildiği tarihindeki Merkez Bankası döviz alış kuru kullanılarak hesaplanır.

2021 yılı içerisinde 7.000 TL üzeri mesken kira gelirinin yanında, beyanı gerekip gerekmediğine bakılmaksızın ayrı ayrı veya birlikte elde edilen ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratların gayri safi tutarları toplamı 190.000 TL’yi geçenler 7.000 TL’lik mesken istisnasından yararlanamazlar .

Kira Geliri Matrahının Hesabında İndirilebilecek Giderler ise ;

Gayrimenkul sermaye iradında safi iradın tespiti için, kira gelirlerinden indirilecek giderler konusunda seçilebilecek iki yöntem vardır.

1)Gerçek Gider Yöntemi (GVK Md.74)

2)Götürü Gider Yöntemi

Mükellefler gerçek veya götürü gider usulünden sadece birini seçmek mecburiyetindedir, her ikisini birden kullanmazlar.

1)Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, (hakları kiraya verenler hariç) kira gelirlerinden istisna tutarını düştükten sonra kalan tutarın % 15’i oranındaki götürü gideri, gerçek giderlere karşılık olmak üzere indirebilirler.

Ancak, bu usulü seçen mükellefler iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemezler.

2)Gerçek Gider Yönteminin Seçilmesi Durumunda İndirilecek Giderler Tutarı

Gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda indirilecek giderler Gelir Vergisi Kanunu’nun 74 üncü maddesinde sayılmıştır. Buna göre aşağıda sayılan giderlerin belgelerine dayanarak bulunan toplamı indirilecek gideri oluşturmaktadır.

*Kiraya veren tarafından, kiraya verilen gayrimenkul için ödenen; aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri,
*Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemi ile mütenasip olan idare giderleri,
*Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri,
*Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara sarf olunan borçların faizleri ile konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin % 5’i (iktisap bedelinin % 5’i tutarındaki bu indirim,
sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanacak, indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır.)
*Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen; emlak vergisi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya veren tarafından belediyelere ödenen harcamalara katılma payları,
*Amortismanlar,
*Kiraya veren tarafından, kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri,
*Kira ile tuttukları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler,
*Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kirayla oturdukları konut veya lojmanların kira bedeli (yabancı ülkelerde ödenen kira bedelleri indirilemez),
*Kiraya verilen mal ve haklarla ilgili olarak sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar, brüt kira tutarından indirilebilmektedir.

Sizde 2021 yılında mesken yada işyeri kira gelirlerinize ait gelir vergisi beyannamenizi vermeyi unutmayınız .Beyannamelerinizi Mali Müşaviriniz aracılıyla veya e-devlet şifrelinizle gelir idaresi sisteminden de yapabilirsiniz .Hepimize sağlık , mutluluk dolu bir hafta sonu diliyorum. Bir daha ki köşe yazımda buluşmak dileğiyle.. Esen kalın ..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.