25 yılda yapıldı 5 yılda bitti!

25 yılda yapıldı 5 yılda bitti!

Manisa’da gezilecek ve görülecek ören yerlerinden birisi olan Ağlayan Kaya (Niobe), rekreasyonu ve Anfi Tiyatrosu 25 yılda tamamlanabildi ama 5 yılda kullanılmaz, gezilemez hale geldi.

Arif Çayan- Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin sınırları içinde bulun ve 1984 yılında dönemin belediye başkanı Ertuğrul Dayıoğlu tarafından Manisa turizmine ören yeri olarak kazandırılmaya çalışan Niobe Ağlayan Kaya, içler acısı durumda, kaderine terk edildi.

Tam 4 belediye başkanının çalışmalara destek verdiği ve tanıklık ettiği Niobe Ağlayan Kaya, 2004 yılında dönemi Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar’ın, Kültür ve Tabiat Varlıkları Korumu Kurulu ile yaşanan bürokrasi sorunu çözmesiyle yenilenme çalışmaları hız kazandı. 2009 yılına geldiğimizde tamamlanan Niobe Anfi Tiyatrosuyla Ağlayan Kaya ören yeri, turizmin hizmetine girdi.

25 yılda tamamlanan Ağlayan Kaya (Niobe) nın açılışı, o dönemde Manisa’da Vali Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Emniyet Müdürü Âdem Aydemir, Kültür ve Turizm İl Müdürü Erdinç Karaköse, Manisa’yı, Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, çeşitli ülkelerden gelen yabancı konuklar ile çok sayıda Manisalıdan oluşan Fener Alayıyla açıldı.

Manisa önemli Spil Dağı, Tarzan’ından sonra önemli önemli bir ören yerine daha kavuşmuş oldu ama bu kavuşma geçtiğimiz 5 yılda yok oldu gitti. 25 yılda tamamlanabilen (Niobe) Ağlayan Kaya ören yeri ve tiyatrosu, aşırı bakımsızlık, korumasızlık içinde, mekân takımlarının konakladığı, mangal yaktığı, anfi tiyatroyu dağıttığı, ışıklandırma cihazlarını kırdığı ve her türlü pisliğin atıldığı bir çöplük haline getirdi.

9-022.jpg

Seçim öncesi ve sonrası açıklamalarından Manisa’da çevreye verdiklerin önemi ve çevre için çalıştıklarını belirten Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün, Ağlayan Kaya’daki tarih, ören yeri ve çevre kirlenmesine karşı duyarsız kalmasın Manisalılar tarafından çok ağır eleştiri konusu oldu.

2-655.jpg

Ağlayan Kaya’nın etrafından oturan vatandaşlar ve esnaf, Büyükşehir Belediyesi’nin burayı kaderine terk ettiğini, bırakın geceleri, gündüzleri bile hiçbir bakım veya koruma yapmadığını belirterek, “Ağlayan Kaya Manisa’da ziyaret edilen üç yerden birisi iken, şu anda görmek için gelenler, etrafı pislik dolu, her tarafı tahrip edilmiş yerle karşı karşıya kalıyorlar. Gelmeleri ile gitmeleri bir oluyor. Ağlayan Kaya’nın üstünde geceleri birileri alkol alırken, birileri bu ören yerinde mangal yakıyor, birileri de sabaha kadar etrafta kırılacak ne varsa her şeyi dağıtıyor” dedi.

1-786.jpg

Yıllarca, milyonlar harcanarak yapılan rekreasyonun, botanik bitkilerin, ören yeri düzenlemelerinin yok olduğunu belirten Ağlayan Kaya’nın komşuları, “Manisa’nın milyonları buraya gömüldü ve kaderine terk edildi. Burası ören yeri olmaktan çıkıp, bir takım insanların mekân yeri oldu. Hem paramıza, hem kültür varlığımıza yazık edildi” dediler.

10-016.jpg

Ağlayan Kaya (Niobe) nedir?

Efsaneye göre; Spil Dağı yakınlarında yaşayan ve Tantalos'un kızı olan Niobe'nin 12 çocuğu olmuştur. Bununla sürekli övünen Niobe, Zeus'un eşi olan Leto'nun iki çocuğu olduğu için her fırsatta kendisinin çok çocuğu olduğunu dile getirmiştir. Bu durum Tanrıça Leto'yu çok sinirlendirir ve çocukları olan Artemis ile Apollon'u çağırıp Niobe'ye ceza vermelerini söyler. Apollon ve Artemis oklarıyla Niobe'nin tüm çocuklarını öldürür. Niobe çocuklarının ölümünden sonra günlerce ağlar, Tanrı Zeus, Niobe'ye acır ve onu Spil Dağı'nın eteklerinde taşa çevirir.

3-460.jpg4-329.jpg5-141.jpg6-083.jpg7-049.jpg8-040.jpg12-025.jpg13-016.jpg14-007.jpg15-006.jpg16-001.jpg17-003.jpg18.jpg19-001.jpg20-004.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.