“5. Uluslararası Deri Mühendisliği Kongresi" İzmir’de gerçekleştirildi

“5. Uluslararası Deri Mühendisliği Kongresi" İzmir’de gerçekleştirildi

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü ev sahipliğinde “Deri Endüstrisi için Yenilikçi Yöntemler” temalı “5. Uluslararası Deri Mühendisliği Kongresi (IAFLI 2019)” İzmir’de gerçekleştirildi.

 Deri ve deri mamulleri sanayine yönelik lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim veren Türkiye'deki tek yükseköğretim kurumu olan Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü tarafından “5. Uluslararası Deri Mühendisliği Kongresi (IAFLI 2019)”  düzenlendi. Başkanlığını Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Ata Karavana’nın yaptığı kongreye, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yıldız, Deri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Behzat Oral Bitlisli, sektör temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kongrenin açılışında konuşan Prof. Dr. Necdet Budak, “Günümüzde teknoloji ve tasarım konularında yaşanan gelişmelere bağlı olarak deri ve deri ürünlerinin kullanım alanı önemli ölçüde genişlemiştir. Günümüz koşullarında standart kalıpların dışına çıkarak daha gelişmiş ve fonksiyonel ürünlerin tasarlanması piyasa açısından ciddi önem arz ediyor. Günümüzde sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli ürünlerin tasarlanması ve üretilmesi ancak farklı disiplinlerin yürüttüğü ortak çalışmalarla mümkün. Dolayısıyla sektörün hızlı gelişmelerine ayak uydurmak ve ülkemizin rekabet düzeyini artırmak için deri üretimindeki son gelişmeleri takip etmeye ve bilgi düzeyimizi artırmaya ihtiyacımız var. Ege Üniversitesi olarak, derinin sanayi içerisindeki payının ve öneminin farkındayız. Üniversitemizdeki Deri Mühendisliği bölümünün Türkiye’de bu alanda lisans ve lisansüstü eğitim veren tek bölüm olması; bu alana verdiğimiz önemin en büyük göstergesi. Ayrıca,  üniversite olarak ülkemizde sahip olduğumuz öncü rolü,  uluslararası alanda da sergilemek amacıyla çok değerli çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

EÜ Deri Mühendisliği Bölümünün,  ulusal ve uluslararası nitelikteki toplantılarla yurtdışındaki çeşitli kuruluşlarla olan işbirlikleriyle uluslararası standartlarda bir eğitim sunduğunu ifade eden Prof. Dr. Budak, “Özellikle son iki yıldır ağırlık verdiğimiz üniversite-sanayi işbirliği kapsamında, deri alanında eğitim alan gençlerimizin,  henüz öğrenciyken sanayicilerle bir araya gelmesi onları ayrıcalıklı kılıyor. Sektörün sorunlarının ve geleceğinin tartışılacağı bu program, iş dünyası ve akademik çevreleri bir araya getirmesi nedeniyle oldukça değerli.  Bu sayede deri sektörü hakkında, iş dünyasının mesleki deneyimi ve akademik çevrenin bilimsel altyapısını entegre eden bir tartışma platformu oluşacak. Burada, deri sektörünün ilerlemesine katkı sağlayacak çok değerli fikirler doğacağına yürekten inanıyorum” diye konuştu.

“Deri sanayisi kritik bir eşikte”

Deri sanayisinin kritik bir eşikte durduğunu söyleyen Deri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Behzat Oral Bitlisli, “Hepimizin bildiği gibi deri sanayinin hayatta kalması ve kalkınmasının günümüz koşullarında tek yolu vardır, o da inovasyona dayalı büyümedir. İnnovasyona dayalı büyüme, akıllı büyümedir. Deri Sanayinin; çevre dostu ve insan sağlığına duyarlı, yenilikçi ve yüksek kalitede üretime odaklanması, pratiğe aktarılabilir bilimsel araştırmalarla desteklenmesini zorunlu kılmaktadır. Bu sebeple, deri sanayine yönelik araştırma sonuçlarının paylaşılacağı kongremizin önemi daha da artmaktadır. Kongremizin, deri sanayine faydalı olmasını ve yeni işbirliği ve ortak araştırma projelerinin oluşturulmasına katkılar sağlamasını temenni ediyor, değerli katılımlarınız için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kongre Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Ata Karavana ise, “2004 yılında ulusal düzeyde başlatılan ve bugün uluslararası platforma taşınan kongremiz, deri ve deri sektörüne yönelik dünya üzerinde gerçekleştirilen önemli kongreler arasına yerini aldı. Kongremize; Uluslararası Stahl firması, İstanbul ve Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birlikleri ve sektörel kurum ve kuruluşlar sponsorluk yaptılar. Kongremiz, dünyanın birçok ülkesinden deri ve deri ürünleri alanında çalışan değerli bilim insanlarının sanayicilerimizin ve öğrencilerimizin katılımı ile gerçekleşiyor. Yurtdışından; Hindistan, Afrika ülkeleri, Romanya, İtalya, Yunanistan, Rusya, Moğolistan, Kazakistan, Çek Cumhuriyeti’nden bilim insanları kongremize katıldı. Ayrıca Establishment of Leather hubs in Russia and Mongolia / LEATHUB isimli Avrupa Birliği projemizin toplantısı da kongremiz sırasında yapılmakta. UNIDO ve TÜBİTAK tarafından organize edilen ‘Temiz Üretim Teknolojileri’ konulu çalıştay kapsamında farklı ülkelerden katılımcılar da kongremize geldiler” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.