55 MİLYARLIK DÜĞÜN SEKTÖRÜ DESTEK BEKLİYOR

55 MİLYARLIK DÜĞÜN SEKTÖRÜ DESTEK BEKLİYOR

Türkiye'de yıllık 55 milyar lirayı aşan ekonomisiyle dev bir endüstriye dönüşen düğün sektörü, son yasakla yaşanan mağduriyetin önüne geçilmesi için "denetimli" düğünlere izin verilmesini önerdi.

Düğün sektörünü oluşturan sektör bileşenleri adına açıklama yapan İzmir Toplantı ve Düğün Salonları İşletmecileri Derneği Başkanı Vahyettin Dokak "Sokak düğünleri yasaklansın ama nasıl otellerimiz denetimli olarak açıksa, denetimli düğünlere de izin verilsin. Yoksa dev bir sektörü kaybedeceğiz" dedi. 

Bilim Kurulu'nun tavsiyesi sonrasında İçişleri Bakanlığı'nın aldığı Covid-19 ek tedbirleri kapsamında Türkiye genelinde sokak, köy, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan vb. etkinlikler yasaklandı. Nikahlar 1 saate düşürülürken su hariç yiyecek-içecek ikramı kaldırıldı. Karar,  sektörde "endişe" yarattı. Tüm sektörü tek çatı altında toplayan Düğün-Davet Sektörü Temsilcileri Platformu tarafından basın toplantısı düzenlendi.  İzmir Çiçekçiler Odası, İzmir Fotoğrafçılar Odası, İzmir Toplantı ve Düğün Salonları İşletmecileri Derneği, İzmir Kaynaklar Sanayici ve İş Adamları Derneği ile farklı alanlarda hizmet veren sektör firma temsilcilerinin katıldığı toplantıda Covid-19 tedbirlerinin tam uygulanması dikkat çekti.

Onbinler işsiz kaldı

Platform adına konuşan İzmir Toplantı ve Düğün Salonları İşletmecileri Derneği Başkanı Vahyettin Dokak, sadece düğün ekonomisinin İzmir'de 30, Ege'de 70 Milyon, Türkiye genelinde ise 55 milyar lirayı aştığını söyledi. Bu ekonomik büyüklüğün içinde söz, nişan, kına, sünnet düğünlerin yer almadığını bunların dahil edilmesiyle sektörün genel büyüklüğünün 100 milyar liraya ulaştığını belirtti. 

Dokak, 4 Eylül'de uygulamaya alınan yasakla birlikte sektördeki on binlerce kişinin bir günde işlerini kaybettiğini, gelecekten endişe ettiğini söyledi. Dokak, yasak ile organizatörler ve düğün sahipleri arasında iptallerden kaynaklanan, hukuksal süreçlere uzanan "sıkıntılı" bir sürecin başladığını da ifade ederek "Biliyoruz ki bunu kimse istemiyor. Biliyoruz ki sağlık her şeyden önemli. Biz de vergisini veren, istihdam yaratan sektör olarak diyoruz ki sokak düğünleri yasaklansın ama denetimli düğünlere izin verilsin" dedi. 

Otobüste risk daha fazla

İnsanların düğünlere yılda bir kaç kez katıldığını, oysa toplu taşıma araçlarını her gün kullandığını dolasıyla riskin buralarda daha yüksek olduğunu hatırlatan Dokak "Turizm bölgelerindeki otellerin etkinlik alanlarında, plajlarda, bazı kafe ve restoranlarda dip dibe yaşanan eğlencelerin sosyal mesafe ve maske kuralına uyulmadan devam ettiğini gördükçe 'sadece düğünleri" yasaklayarak virüsle mücadele edilme çabasını kesinlikle adil bulmadığımızı belirtmek istiyoruz. Sadece düğünleri yasaklayarak koronavirüsü bitiremeyiz ama bu sektörü ve çalışanlarını bitirebiliriz" dedi. 

Vaka sayısı açıklansın

Pandemi sürecinde ilk kapatılan ve en son açılan sektör olduklarını, çok düşük orandaki iş hacmiyle ayakta kalmaya çalıştıklarını belirten Dokak şöyle devam etti:

"Denetimli düğün salonlarında covid vakasıyla kontrolü mümkün olmayan sokak ve köy düğünlerindeki vaka sayısının açıklanması halinde durum ortaya çıkacaktır. Nasıl ki turizmde denetimli-sertifikalı oteller varsa bizde de denetimli düğünlere izin verilsin" diye konuştu. 

Destek bizi yaşatır

Sektörün pandemi önlemleri kapsamında 4 ay verdiği ara ile yaşadığı ekonomik kayıplara bu yasakla yenisinin eklendiğini söyleyen Dokak, sektörün kesin olarak desteklenmesi gerektiğini belirterek bunları şöyle açıkladı:

"Daha önce ertelenmiş ve biriken vergi ve SGK / BAĞKUR pirim ödemelerinin 2021 sonuna kadar faizsiz ertelenmesi, KÇÖ ve ücretsiz izin desteğinin geliştirilerek Pandemi sürecinin sonuna kadar uzatılması, kullanılan işe devam kredilerinin 2021 sonuna kadar faizsiz ertelenmesi, firmaların belgelendirdiği işletme giderleri oranında hibe desteğinin sağlanması, kira desteği, pandemi sürecinin sonuna kadar kira stopaj oranının düşürülmesi, MTV ödemelerinin 2021 sonuna kadar ertelenmesi, sektör bileşenlerinin belediyelere ödediği çevre ve temizlik vergilerinden muaf tutulması"

Basın toplantısına düğün ve davet sektörü temsilcileri platformunu oluşturan İzmir Çiçekçiler Odası, İzmir Fotoğrafçılar Odası, İzmir Toplantı Ve Düğün Salonları İşletmecileri Derneği, İzmir Kaynaklar Sanayici Ve İş Adamları Derneği, İzmir Müzisyenler Ve Müzik Organizasyon Firmaları, İzmir Ses, Işık, Sahne Sistemi Firmaları, İzmir Süsleme Ve Dekorasyon Firmaları, İzmir Fotoğraf Video Firmaları, İzmir Etkinlik Mekanları, İzmir Ekipman Hizmet Firmaları ve İzmir Catering Firmalarından çok sayıda temsilci katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.