5G ile akıllı seyahat sistemi hayata geçiyor!

5G ile akıllı seyahat sistemi hayata geçiyor!

Akıllı seyahat sistemini kullanan yolcular check-in, güvenlik kontrolü ve uçağa binme gibi adımları yüz tanıma teknolojisi ile geçebiliyor. Yani, yolcuların kimlik göstermesine, biletlerini ve QR kodlarını okutmasına gerek yok.

Huawei ve ülkenin en büyük GSM operatörlerinden China Unicom, Pekin’in yeni hava limanını 5G teknolojisi ile donattı. China Eastern Airlines ile seyahat eden yolcular akıllı seyahat sistemi ile bu teknolojiden sonuna kadar faydalanıyor. Bagaj takibi ise tekrar kullanılabilir bir RFID bagaj kartı ile sağlanıyor. Uçuş numaraları ve kapılar telefonda yüklü olan uygulamadan görüntülenebilirken, aynı zamanda bu uygulama bagajların takip edilebilmesini sağlıyor.

Yetkililer bu sistemin sorunsuz bir şekilde çalışmasında, 5G’nin kritik öneme sahip olduğunu belirtiliyor. Zira, hava alanında 5G hızının 1.2 Gbps’yi yani 4G ile mümkün olan hızların iki katını aştığı belirtiliyor. Huawei, 5G, yapay zeka ve artırılmış gerçeklik ile sunulan bu hizmetlerin yeni nesil akıllı hava alanları için standartları belirlediğini dile getiriyor. Tabi, akıllı seyahat sistemine ek olarak, havaalanı yetkilileri güvenliği sağlamak ve oluşabilecek dar boğazları hafifletmek için gözetleme teknolojisi kullanacak.

Havalimanının ay sonunda hizmete başlayacağı belirtilirken, yüz tanımanın yaygın şekilde kullanılacak olması gizlilik endişelerini artırıyor. Çin’de yüz tanıma ve yapay zeka (AI) teknolojilerinin kullanımı giderek yaygınlaşmakta ve hava limanına kurulan sisteminin, ulusal kimlik sistemine sahip yolcuların yüzleriyle eşleşme sağlaması bekleniyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.