Ebru Akçınar Özgür

Ebru Akçınar Özgür

7394 sayılı yasa ile Yapılan önemli düzenlemeler

Değerli Okurlarım; bugün sizlere köşe yazımda , Resmî Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 7394 sayılı Torba yasa ile ilgili değişikliklerden bahsedeceğim.

A-3065 Sayılı Katma Değer Kanunu ile ilgili değişiklikler ;

1- Kanunun 13. üncü maddesinde düzenlenen, Çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye'de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler ile kanuni ve iş merkezi Türkiye'de olmayan ve bir işyeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye'de kazanç elde etmeyen kurumlara yapılan konut veya iş yeri teslimleri nedeniyle İstisna kapsamında teslim edilen konut veya iş yerinin elde tutulma süresi, bir yıldan üç yıla çıkarılmıştır.

2- İmalat sanayine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılan yatırımlarda KDV iadesini düzenleyen Geçici Madde 37. ci, maddesinde yapılan değişiklikle, bu madde kapsamında yapılacak iade düzenlemesi 31.12.2025 tarihine kadar geçerli olmak üzere istisna kapsamına alınmıştır. Bu değişiklikle;turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin mal teslimleri ve hizmet ifaları da bu düzenleme kapsamına alınmıştır. Cumhurbaşkanına, bu düzelemede yer alan süreyi üç yıla kadar uzatma yetkisi de verilmiştir.

3-Ar-Ge faaliyetleri sonucunda geliştirdikleri elektrik motorlu taşıt araçlarını Türkiye’de imal eden mükelleflere bu araçların geliştirilmesine yönelik verilen ve yatırım teşvik belgesi kapsamında yer alan mühendislik hizmetleri 31/12/2023 tarihine kadar katma değer vergisi açısından istisna kapsamına alınmıştır.

4-3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunun 13. Maddesinin (f) bende kapsamında savunma sanayine yönelik yapılan teslimlerde uygulanan KDV istisnası kapsamına “İçişleri Bakanlığı” da dahil edilerek, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yapılan teslimler bu kapsamdan çıkarılmıştır.

B-Gelir Vergisi ile ilgili Değişikler ;

1-Gelir Vergisi Kanunu’nun Gider Kabul Edilmeyen Ödemeler başlıklı 41. Maddesine yeni bir bent eklenerek, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun Ek 4’üncü maddesi uyarınca, hakkında reklam yasağı kararı verilmiş olmasına rağmen, reklam yasağı getirilenlere reklam vermeye devam eden gelir vergisi mükelleflerinin bu harcamaları vergi matrahının hesaplanmasında gider olarak kabul edilmeyeceği hükme bağlanmıştır.

2-Kanunun 2. Maddesi ile, Gelir Vergisi Kanunu’nun Serbest Meslek Erbabı başlıklı 66. Maddesine yeni bir bent eklenerek, bir veya birden fazla özel sağlık kuruluşu ile sözleşme düzenleyerek bu şekile, hekimlik faaliyetini yürüten hekimlerin vergilendirilmesi konusundaki tereddütleri giderilerek bunların serbest meslek erbabı olarak kabul edilmesi ve kazançlarının da serbest meslek kazancı hükümlerine göre vergilendirilmesi sağlanmıştır .

Eklenen 2. Fıkra ile, “serbest meslek mükellefiyeti bulunan ve ayrı bir muayenehanesi ve organizasyonu bulunmaksızın faaliyetlerini özel sözleşmelere istinaden; özel sağlık kuruluşları ile vakıf üniversitelerine ait sağlık kurum ve kuruluşlarında yürüten diş hekimleri dahil hekimler ile tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan kişilerin gelirlerinin ücret olarak mı serbest meslek kazancı olarak mı vergilendirileceği hususunda yaşanan tereddütlerin giderilerek, bir veya birden fazla özel sağlık kuruluşu ile sözleşme düzenleyerek hekimlik faaliyetini yürüten hekimlerin serbest meslek erbabı olarak kabul edilmesi ve kazançlarının serbest meslek kazancı hükümlerine göre vergilendirilecektir. Bu kapsamda, 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı olarak aynı Kanunun Ek 10 uncu maddesi kapsamında çalışan hekimler serbest meslek erbabı olarak kabul edilecektir. Ücretli olarak çalışan hekimlerin gelirleri ise önceden olduğu gibi ücret hükümlerine göre vergilendirilmeye devam edilecektir.”

Günümüzde pek çok özel sağlık kuruluşunda doktorlar şirket kurmaya zorlanıyorlardı .Sanırım artık bu konuda yapılan değişiklikle konu aydınlığa kavuşmuş oldu .

Yarın sizlere ;7394 Sayılı Torba Yasa ile Kurumlar vergisi ve vergi usul kanununda yapılan değişiklikleri aktaracağım .Güzelliklerle dolu geçecek bir hafta dileklerimle ..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.