81 il barosundan BM ve UNICEF'e çağrı

81 il barosundan BM ve UNICEF'e çağrı

Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Gazzeli çocuklar için açıklama yapan 81 ilin barosu "BM'nin Gazzeli ve Filistinli çocukları, dünyadaki diğer çocuklar gibi koruma sorumluluğu konusundaki başarısızlığı ve isteksizliğini kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Gazzeli çocuklar için açıklama yapan 81 ilin barosu "BM'nin Gazzeli ve Filistinli çocukları, dünyadaki diğer çocuklar gibi koruma sorumluluğu konusundaki başarısızlığı ve isteksizliğini kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" isimli bir operasyon başlattı. Kısa bir süre sonra operasyona Filistin'deki pek çok grup destek verdi. İsrail ise yaşananların ardından 'resmen savaş' hali ilan etti. Bölgede karşılıklı çatışmalar devam ederken ölü ve yaralı sayısı da her geçen gün artıyor.

gazzeli-yetimler-turkiyeye-emanet-7037jpeg.jpeg

5500 ÇOCUK ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar devam ederken 81 baro, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Gazzeli çocuklar için ortak açıklama yayınladı. Açıklamada, İsrail saldırılarında 5500 çocuğun öldürüldüğü kaydedildi ve BM ile Unicef'e görevlerini yerine getirme çağrısı yapıldı.

İsrail'in sözleşmenin taraflarından biri olmasına rağmen savaş zamanlarında çocuklara yönelik 6 ağır ihlalden 3'ünün uygulandığı ifade edilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"20 Kasım 2023 "Çocuk Hakları Günü” ise ayrı bir öneme sahip olup, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıların da, çocukları kasıtlı hedef almasını, saldırılarını dünya kamuoyunun gözleri önünde Israrla sürdürmesini ve uluslararası toplumun da katliamlar karşısındaki sessizliğini kabul etmiyoruz. Uluslararası toplumun sesiz kaldığı bu saldırılarda 5.500 çocuk yaşamını yitirmiştir."

"Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi savaş zamanlarında çocuklara yönelik 6 ağır ihlalden bahsetmekle birlikte; İsrail, Çocuk Haklarına Dair Sözleşmeyi imzalayan taraf devletler arasında olmasına rağmen, bu ihlallerden 3'ü olan, 'Çocukların öldürülmesi ve sakat bırakılması, okullara veya hastanelere saldırılar ve çocukların insani yardıma erişiminin engellenmesi' şeklindeki ihlalleri Gazze'de kasıtlı ve sistematik bir şekilde sürdürmektedir."

Gazze nüfusunun yüzde 50'sinden fazlasını çocukların oluşturduğu bildirilen açıklamada, "İsrail'in çoğu çocuk olmak üzere korunan sivilleri, hastaneleri, ambulansları, okulları, fırınları, gıda depoları ve su rezervlerini sistematik olarak hedef alması, insanların Gazze Şeridi'ni terk etmesi için kasıtlı aç bırakma politikasından da en çok etkilenen grup çocuklardır" denildi ve şöyle devam edildi:

"Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirgesi ve Çocuk Haklarına Dair Sözleşme” ye rağmen, başta BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) olmak üzere, BM'nin diğer organları Gazze’de yaşayan çocukları koruma sorumluluğunu yerine getirmemektedir. BM, savaş ve silahlı çatışmalarda çocuk haklarını ihlal eden ülkelere ilişkin hazırladığı listeye İsrail’i dahil etmeyi reddetmiştir."

'BM ve bağlı organı UNICEF’i görevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz'

"BM'nin çatışmalarda çocuk haklarını ihlal eden ülkelere ilişkin yıllık kara listesinde İsrail'in hala yer almaması tam anlamıyla Çocuk Hakları Bildirgesi ve Çocuk Haklarına Dair Sözleşme”ye aykırılık taşımaktadır. BM'nin Gazzeli ve Filistinli çocukları, dünyadaki diğer çocuklar gibi koruma sorumluluğu konusundaki başarısızlığı ve isteksizliğini kınıyor, BM ve bağlı organı UNICEF’i görevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz. Çünkü insanlık çocuklara elindekinin en iyisini vermekle yükümlüdür!" (Kısa Dalga)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.