ABD ve Güney Kore arasında kritik telefon görüşmesi!

ABD ve Güney Kore arasında kritik telefon görüşmesi!

Güney Kore Dışişleri Bakanı Kang Kyung-wha, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Japonya ile Güney Kore arasında 2016 yılında imzalanmasından bu yana her yıl yenilenen ancak Güney Kore'nin bu sene yenilememe kararı aldığı Askeri Bilgilerin Genel Güvenliği Anlaşması'nın (GSOMIA) süresinin dolmasına saatler kala, kritik bir telefon görüşmesi gerçekleştirildi. 

Güney Kore Dışişleri Başkanlığı, ABD ve Güney Kore'nın Seul ve Tokyo arasındaki istihbarat paylaşım anlaşmasını görüşmek üzere perşembe günü ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile telefonda görüştüğünü açıkladı. Güney Kore'nin anlaşmayı yenilememeye dair kararı ile birlikte süresi yarın dolacak olan GSOMIA ile ilgili görüşme, Güney Kore'nin Perşembe günkü Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısının ardından gerçekleşti.

Güney Kore medyası, hükümetin anlaşmayı yenilememe kararından geri dönmesi için bir neden bulmanın zor olduğunu belirttirken, karara dair bir sürpriz ihtimalinin halen var olduğu kaydedildi. Anlaşmanın sona erme ihtimalinin ise daha yüksek olduğu da belirtiliyor.

Japonya Savunma Bakanı Taro Kono, ise yaptığı açıklamada, Güney Kore'nin anlaşmayı yenilememe kararından vazgeçmesini umduğunu söyledi. Anlaşmanın rafa kalkmasının olumsuz etkiler doğurabileceğini kaydeden Kono, Güney Kore'nin GSOMIA'dan ayrılmasının, Kuzey Kore'ye ve bölgedeki diğer ülkelere yanlış sinyal gönderebileceği açıklamasında bulundu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.