ABDULLAH BİZDEN, 11 BİN KİTAPLIK KOLEKSİYONUNU İKÇÜ’YE BAĞIŞLADI

ABDULLAH BİZDEN, 11 BİN KİTAPLIK KOLEKSİYONUNU İKÇÜ’YE BAĞIŞLADI

Özel kütüphanesinde yer alan 11 bin eseri, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Kütüphanesine bağışlayan, Mühendislik ve Türk Dili ve Edebiyatı alanına sayısız katkıda bulunan araştırmacı Abdullah Bizden için İKÇÜ’de tören düzenlendi.

60 yıllık bir birikimin sonucunda ortaya çıkan ‘Abdullah Bizden Koleksiyonu’nun kitapseverlerle buluştuğu törene, bağışçı Abdullah Bizden ile eşi Hatice Bizden ve kızı Ayşe Eda Bizden de onur konuğu olarak katıldı.

Bu özel koleksiyonun gençlerle buluştuğu açılışta konuşan Rektör Prof.Dr. Saffet Köse, İKÇÜ Kütüphanesinin zenginleşmesine gösterdiği katkılar sebebiyle Bizden Ailesi’ne teşekkür etti.

“Üniversitelerin yapı taşı kütüphaneleridir.”

Prof.Dr. Köse, üniversitelerin en önemli alt yapılarından birinin kütüphaneleri olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Köse, “Kütüphanemizin zenginleşmesi konusunda bizlere yaptığı katkılardan dolayı Sayın Bizden’e çok teşekkür ediyoruz. Bir üniversitenin en önemli alt yapısı kütüphanesi, teknoloji merkezleri ve laboratuvarlarıdır. Bunlar ne kadar zengin olursa, üniversite de o kadar güçlü olur. Bu açıdan sayın Abdullah Bizden’in kütüphanemize yapmış olduğu katkı çok değerlidir ve biz de buna karşılık onun ismini üniversitemiz var oldukça kütüphanemizde yaşatacağız” diye konuştu.

“Kültür, bilgi paylaşıldıkça büyür.”

Bağışçı Abdullah Bizden de 60 yıldır kitap aşkıyla oluşturduğu hazinesini,  gençlere ve topluma aktarmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. İKÇÜ Kütüphanesini gelişmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Bizden, “Kültür, bilgi paylaşıldıkça büyür. Ben 70 yaşındayım. 60 sene kitap sevdasıyla değerli bulduğum eserleri topladım. Ama amacım bunları yeni nesille, toplumla paylaşmaktı. Amacıma ulaştığım için çok mutluyum” dedi ve bağışladığı bu kitapların öldükten sonra amel defterine sevap yazılmaya devam edilmesinin önemli bir vesilesi olduğunu söyledi.

“Babam hayatını bu kitaplara adadı.”

Törene katılan eşi Hatice Bizden ile kızı Ayşe Eda Bizden de bu kültür hazinesini gençlere devretmenin heyecanını paylaştıklarını ifade ettiler. Eda Bizden, “Ben bu on binlerce hazineyle büyüdüm. Babam hayatını bu kitaplara adadı, bizlere de kitap sevdasını aşıladı. Bizim de en büyük hayalimiz, bu kitapları okuma sevdalısı gençlere hediye etmek ve diğer yandan da ülkemizin kültür hazinesine katkıda bulunmaktı. Babam hayattayken bunu birlikte kutlamak bizler için çok büyük anlam taşıyor. “ şeklinde konuştu.

“Eşsiz bir hazineyi devraldık.”

İKÇÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Serhat Dikmen de böylesine eşsiz bir hazineyi devralmaktan duydukları gururu paylaştı. Bayar, “Bu koleksiyon kütüphanemize eşsiz bir zenginlik kattı. Abdullah Bizden, milli değerlerimizi sahip çıkan koleksiyonunu, üniversitemize bağışlayarak; ulusal ve uluslararası tüm araştırmacılara da önemli bir katkıda bulundu. Türk Edebiyatı, Tarih, Felsefe, Din, Coğrafya, Güzel Sanatlar gibi 20’nin üzerinde ilgi alanların her birinde temini ve bir araya getirilmesi hayli zor olan nadir kitapları içeren bu koleksiyonu teslim almaktan onur duyuyoruz. ”dedi.

abdullah-bizden-rektor-prof.dr.kose.jpg

Abdullah Bizden Kitaplığı hakkında:

Koleksiyon nadir eserlerinde bulunduğu çoğunluğu Türk Edebiyatı, Tarih, Felsefe, Din, Coğrafya, Güzel Sanatlar konularında 20’nin üzerinde konudan oluşuyor. Koleksiyonda bulunan bazı yayınlar özellikle edebiyat ve tarih araştırmacıları için geniş ufuklar açacak, 1940-1980 dönemine damgasını vuran; yayınevlerinin bulunmayan baskılarını içeriyor.

Necip Fazıl Kısakürek’in sağlığında yayınlanan tüm kitaplarının bütün baskılarını yer aldığı koleksiyonda;  Refik Halid Karay, Sabahattin Ali, Fahri Erdinç, Kemal Tahir, Orhan Kemal, Nurullah Ataç, Sait Faik, Salah Birsel, Suzan Sözen, Şahap Sıtkı, Muzaffer Buyrukçu, Fikret Otyam, Mehmet Seyda gibi yazım dünyamıza damgasını vuran Türk yazarlarının,  tüm kitaplarının Latin harfleriyle ilk baskılarını da barındırıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.