ADAYLAR PLANLARINI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMELİ

ADAYLAR PLANLARINI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMELİ

ÜNİVERSİTE TERCİHİNDE PÜF NOKTALAR

 

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, ÖSYM'nin internet sitesinden geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Buna göre, üniversite tercihleri 18-26 Temmuz 2017 tarihleri arasında yapılacak. Üniversitelere girme uğraşının son adımı olan tercih yapma sürecinde öğrenciler çeşitli kaynaklardan araştırmalar yapıyor ve uzmanların fikirlerinden yararlanma yolunu seçiyorlar.

      Tercih döneminin, oldukça iyi yönetilmesi gereken dönemlerden bir tanesi olduğunu söyleyen      Uzman Psikolojik Danışman Dilek Özyürek, “Adaylar, seçtikleri üniversitelerin, kontenjanlarını ve özel koşullarını mutlaka okumalıdırlar. Çünkü bazen kazandığı bir bölüme, özel koşulları sağlamadığı için kayıt yaptıramayan adaylar olabiliyor. Adaylar sistemden tercihleri yaptıktan sonra ‘onayla’ butonuna mutlaka basmaları gerekiyor. ‘Tercihleriniz ÖSYM’ye gönderilmiştir’ yazısı çıktıktan sonra bunun bir çıktısını alsınlar ve mutlaka saklasınlar” diye konuştu.

ADAYLAR PLANLARINI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMELİ

       Özyürek, “Öğrencilerin lise seçiminden başlayarak, özellikle son sınıfta oluşturdukları bir planları var. Sınav sonuçlarının açıklanmasına kadar yapılan planlar, sonuçlar açıklandıktan sonra yeni bir plan yapılmasını gerektiriyor. Öğrencilerin 18-26 Temmuz tarihleri arasında tercih girişlerini yapmaları gerekiyor. Öğrencinin eline aldığı puan, beklediği puan mı? İstediği üniversiteler tutuyor mu? Bunlara alternatif olarak yeni bölümler tercih edebilir mi? Neleri yapması gerekiyor? Bu bir haftada, öğrencinin son yıllarda yaptığı o planı bir daha gözden geçirmesi gerekiyor” dedi.

       Adayların, ne olursa olsun, seçmek istedikleri bölümlerle ilgili üniversitelere gidip araştırma yapmaları gerektiğini söyleyen Dilek Özyürek, “Üniversitedeki akademisyenlerle, bu alandaki mezunlar ile sohbet etmelerini kesinlikle ve kesinlikle öneriyorum. İlgi ve yetenekleri doğrultusunda bir uzman ile görüşmek öğrenciler açısından uygun olabilir. Aileleri ile görüşmeleri de gerekmektedir. Özel üniversite mi, şehir dışı mı... İşin lojistik desteğini aileler sağladıkları için ailelerin de bu süreçte yer almaları önemli. Bu bir haftalık kısa sürede tekrardan plan yapabilmeleri önemli” diye konuştu.

 

BAŞARI SIRALAMASI ÖNEMLİ

          Tercih yaparken öğrencinin başarı sırası ve gireceği bölümün başarı sırasının önemli olduğunu hatırlatan Dilek Özyürek, “Puanlar her yıl alçalıyor, yükseliyor. Aldatıcı olabiliyor. 90’lı yıllardan beri tercih konusunda çalıştığım için rahatlıkla diyebilirim ki tercih sırasından üstü pek gelmiyor. Ama başarı sırasına denk veya onun hemen altında yer alınan sıra, kazanılan yer oluyor. Geçen yıl 15 üniversitenin kapatılması sebebiyle bu yıl başarı sıraları biraz üstlere doğru çıktı. Bu yüzden az da olsa başarı sırasından yüksek yerler gelme ihtimali bulunmakta” diye konuştu.

        Adayların ilk beş tercihine çok uçuk olmamak kaydıyla gönüllerinden geçen yerleri yazabileceklerini vurgulayan Dilek Özyürek, “Kendi başarı sıralarının üstündeki yerleri tercih etsinler. Bundan sonraki on tercihi biraz sıkıştırmaları gerekiyor. Kendi başarı sıralarına yakın olan yerleri yazmalılar. Kalan  dokuz  tercihi de kendi başarı sıralarından 20 bin altına kadar yazsınlar. Bu kadar çok düşmez ama gene de yaymak önemli. Adayın en son olarak yapması gereken şey ise 24 tercihi eline alarak her tercihi tek tek düşünmesi önemli. Bu güzel bir liste olmuş olabilir, ama sonuç itibari ile sadece bu listedekilerden birinde okuyacak. Bu sebeple bütün tercihleri tek tek kontrol ettikten sonra ‘kazandığımda mutlu olurum’ diyebilmesi gerekir” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.