AFAD deprem simülatörü öğrencilere depremi yaşattı

AFAD deprem simülatörü öğrencilere depremi yaşattı

AFAD İzmir İl Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü ekipleri mobil deprem simülatörüyle İzmir’in Foça İlçesi’nde öğrenci ve vatandaşlara deprem eğitimi verdi. 

Deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılacaklar ugulamalı olarak anlatıldı. Ülkemizde meydana gelen şiddetli depremler örnek alınarak hazırlanan simülasyonlarla depremler adeta yaşatıldı.

Bir Tır dorsesinde ve bir okulun sınıfı şeklinde dizayn edilen deprem simülatörü Foça İtfaiye önü Yenipark Alanında konuşlandı. Öğrenci ve vatandaşlar gruplar halinde temsili sınıfa alınarak sıralara oturtuldu. Eğitmenler önce deprem öncesi yapılması gerekenleri, sonra deprem sırasındaki davranış tarzlarını ve devamında deprem sonrasında dikkat edilecek konular ve yapılması gerekenleri nazari olarak anlattı. Daha sonra 1999 Marmara Depremi örneği alınarak hazırlanmış 7.4 şiddetinde sarsıntıyı simüle ederek sınıftakilere yaşattı. Bu sırada depreme maruz kalanların doğru yada yanlış davranışlarını kişilere tek tek anlattı.

Necla Midilli Merkez Ortaokulu öğrencileri Umay Ezgi Uzun, Derin Çağlan ve Kübra Ekinci deprem simülatörünün kendilerine çok şey kattığını ve bulundukları bölge itibariyle depremler olduğunu ama bu kadar şiddetlisini hiç yaşamadıklarını, bu durumda ne yapmaları gerektiği konusunda daha da bilinçlendiklerini söylediler.

AFAD Yönetimi Eğitim Dairesi’nde Eğitmen olarak çalışan ve Foça’daki simülasyonları ve eğitimleri gerçekleştiren Alper Demir 50 eğitmen ve üç simülatörle değişik bölgelerde sürekli deprem eğitimleri verdiklerini söyledi.  Alper Demir; “ İlk ve orta dereceli okullarda, Üniversitelerde, fabrikalarda Temel Afet Bilinci Eğitimi veriyoruz.  Çocuklarımıza, ailelere, halkımıza deprem öncesi sırası ve sonrasında neler yapacaklarını anlatıyoruz. Yaklaşık değerlerle Bingöl, Marmara, Van, Elazığ depremlerini yaşatıyoruz. 1999 Marmara Depremi sonrası hastane kayıtlarına göre depremde yaralanmalar net yüzde 2 kesiklerden oluşuyor.  Ayak kesikleri, kol kesikleri. Deprem öncesi eşyaları sabitleyeceğiz.  Deprem sırasında sağlam eşyaların yanına çök kapan tutun yapacağız. Deprem bitene kadar bekleyeceğiz. Bitince ayağımıza sağlam bir ayakkabı giyip elektrik, su, gaz vanalarını kapatacağız. Ailemizi yanımıza alıp merdivenlerden binayı terk edeceğiz. Asansör kullanmayacağız. Dışarıda binaya bakacağız. Z şeklinde kırıklar varsa, bir elin gireceği kadar boşluk oluştuysa, o binalardan yüksekliğinin bir buçuk katı kadar mesafede uzakta durun.Örneğin 30 metreyse 45 metre uzak durun. Artçı depremlerde o bina yıkılabilir. E-devletten sisteme girerek toplanma merkezinizi öğrenin. Deprem sonrası toplanma merkezlerinde bizden gelecek yardımı bekleyin.Mutlaka bir deprem çantanız da olsun” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.