Ağız Kokusunun 3 Ana Nedeni

Ağız Kokusunun 3 Ana Nedeni

Ağız kokusunun 3 ana nedeni var. Psikolojik, patolojik ve fizyolojik nedenleri ön plana çıkarken, psikolojiniz bozuksa ağızda kokabilir.

Günlük hayatta insanlarla olan diyalogları olumsuz etkileyen ve kişilerin kendini rahat ifade edemeyerek geri planda kalmasına kadar bir çok probleme neden olan ağız kokusunun nedeni yalnızca hijyen değil.

Tıpta Halitozis olarak bilinen ağız kokusu ağız içindeki bakterilerin ''Hidrojen sülfür'' içeren salgılarından kaynaklanmakta. Ağız kokusunun psikolojik, patolojik ve fizyolojik üç nedeni bulunmakta. Bireyler stres altına girdiğinde azalan tükürük akımının beraberinde getirdiği halitozis (ağız kokusu)ortaya çıkmakta ve bunun sonucunda stres vücut sağlığının yanında bireylerin ağız ve diş sağlığını da fark edilebilir düzeyde olumsuz etkilemekte. Kimi hastalar ise ağız kokularını yalnızca kendileri fark edip rahatsız olurlar. Hayali halitozis olarak adlandırılan bu durum uygun tedavi ile ortadan kaldırılabilmekte.

AĞIZ KOKUSU TEDAVİ NEDENLERİ 

Ağız kokusunun ağız sağlığı dışında vücutta gelişebilecek farklı bir hastalığın da habercisi olabileceği uyarısında bulunan Diş Hekimi Metin Ayan, olası bir ağız kokusunun tedavisinin önemini vurguladı

Çoğu kişide görülebilen ağız kokusunun hastalarda psikolojik sorunlara da neden olabileceğinin altını çizen Ayan, bu durumun yakın sosyal ilişkileri de olumsuz etkilediğini ifade etti. Düzenli diş temizliği ile ağızda sağlanacak hijyenin kokunun izalesinde etkili olduğunu belirten Ayan ağız kokusunun başlıca sebeplerini ise şu şekilde sıraladı, ''Dişlerde bulunan çürük, dil üzerinde veya ağız içerisinde bulunan bir lezyon ya da iyileşemeyen yara varsa ağız kokusu oluşabilir. Öncelikle bu durumun uygun tedavi yöntemleri kullanılarak ortadan kaldırılması gerekir. Diş eti iltihabı ve diş çürüğü ağız kokusunun en önemli sebepleri arasında yer almaktadır. Daha önce yapılan ve zamanla eskiyen diş protezleri ve köprüler arasında zamanla biriken gıda kalıntıları da kötü kokulara neden olur. Ağız kokusunda kurtulmada öncelikli olarak ağızda tam anlamıyla hijyen sağlanmalıdır. Bunun yanında bol su tüketmek de önemli rol sahibidir'' .

AĞIZ KOKUSUNDA EN ETKİLİ TEDBİR AĞIZ BAKIMI 

Ağız kokusunda korunmak için ise tedbirli olunması gerektiğini aktaran Ayan, ''Düzenli olarak günde iki kez  dişler fırçalanmalı. Bunun yanında yılda iki kez diş hekimine muayene olarak ağız sağlığı kontrol altına alınmalıdır'' bilgisini verdi.

Metin Ayan ağız kokusunun bir hastalık olduğunu ve odorijenik bakteri ile proteinlerden kaynaklandığını kaydetti. Ağız kokusunu gidermede en etkin maddenin çinko olduğunu vurgulayan Ayan, tedavideki en etkili yöntemi ise şu şekilde ifade etti, “İlk olarak  ağızda diş hijyeni sağlamak bunun için de diş fırçalamak, bakteri plaklarının kaldırılmak, diş ipi kullanmak, dil sırtındaki bakterileri ağızdan uzaklaştırılmak ve sonuçta da gargara yaparak ağız kokusundan kurtulmak mümkün olabilir” dedi.

HANGİ HASTALIKLARI HABER VERİYOR?

Diş ve Diş etlerinde gelişebilecek herhangi bir sorunun yanı sıra vücut sağlığının bozulması sonucunda da oluşabilecek ağız kokusunun önemli hastalıkların habercisi olabileceğinin altını çizen Ayan,'' Ağız kokusunun yalnızca ağız içi problemlerle ilgisi var diyemeyiz. Ağız kokusu önemli bir hastalığın sinyallerini veriyor olabilir. Ağız kokusunun ağız içi problemlerinin yanı sıra solunum yolu hastalığı, astım, bademcik, sinüs ve akciğer enfeksiyonları, metabolizma bozuklukları, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği şeker hastalığının habercisi olabilir. Bu yüzden ağız kokusunun tedavisi ertelenmemeli vakit kaybetmeden uzman bir hekime muayene olunmalı ve uygun tedaviyle problem çözülmelidir'' dedi.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.