AK Parti Dokunulmazlık Teklifini İmzaya Sundu

AK Parti Dokunulmazlık Teklifini İmzaya Sundu

AK Partili milletvekilleri, dokunulmazlıkların geçici olarak kaldırılması için teklifi mecliste imzaya sundu.

Adalet ve Kalkınma Partili (AK Parti) Milletvekilleri dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili olan anayasaya geçici madde eklenmesi teklifini imzaya sundu.

Dokunulmazlıklarla ilgili harekete geçen AK Parti TBMM Grubu, anayasaya geçici madde eklenmesi için vekillerden imza toplamaya başladı. Anayasanın değiştirilmesi gereken milletvekili sayısı için toplam vekil sayısının en az üçte biri olan 184 sayısına ulaşmak gerekiyor. AK Parti'nin hali hazırda 316 milletvekili bulunuyor. Anayasa değişiklik teklifi salt çoğunluğun sağlanmasının ardından Genel Kurul'da iki defa görüşülecek.

AK Parti'nin yasa değişikliği için 14 oya ihtiyacı var

Teklifin kabulü için toplam milletvekillerinin beşte üçlük kısmı yani 330 kişiye erişmesi gerekiyor. Gizli oylama usulü yapılacak oylamada AK Parti'nin hiç fire vermeden 14 kişinin daha oyunu alması gerekiyor.

Yasa teklifi meclisten geçmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderilecek, Erdoğan istemediği takdirde yasa değişikliği kararını meclise geri gönderebilir. Ancak Erdoğan'ın bunu yapması beklenmiyor. Öte yandan geri gönderilen yasa değişikliği tasarısı milletvekili sayısının üçte iki çoğunluğuyla yani 367 milletvekiliyle kabul edilirse, Cumhurbaşkanı tarafından referandum kararı verilebiliyor.

medyaege-AK-Parti (2)

Milletvekillerinin beşte üçü ve üçte ikisinden daha az oy ile kabul edilen anayasa değişikliği söz konusu olduğunda ve Cumhurbaşkanı tarafından TBMM'ye iade edilmezse halkoyuna gidilmesi amacıyla resmi gazetede yayınlanıyor.

İktidar partisinin teklifinde, dokunulmazlıkların tamamen kaldırılması değil, yasaya eklenen geçici bir madde ile askıya alınması öngörülüyor. Yasaya geçici madde eklemekle ilgili olan teklif, TBMM'de Karma Komisyon'da, Başbakanlık'ta ve Adalet Bakanlığı'nda fezlekesi olan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öngörüyor.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.