AK Partili Çelik: "Bornova Belediyesi esnafa ortak oluyor!"

AK Partili Çelik: "Bornova Belediyesi esnafa ortak oluyor!"

Bornova meclisinde başvuru harcı tartışması

Bornova Belediye Meclisi Ekim ayı ikinci oturumu Başkan Mustafa İduğ başkanlığında toplandı. 2020 yılı Performansa Kabulü ve 2020-2022 yıllarına ait Gelir-Gider Bütçesinin görüşüldüğü meclise esnaf başvuru harcıyla ilgili tartışma damgasını vurdu. AK Parti’li Cesim Çelik, “Esnaf daha işe başlamadan belediye esnafa ortak oluyor” dedi.

cesim-celik-min.jpg

AK Parti Grubu adına söz alan Cesim Çelik, 2020 yılı içinde Bornova Belediyesi’nden işyeri açma ve çalışma ruhsatı esnafların işe başlamadan belediyenin kendilerine ortak olacak düzeyde bir harç ödeyeceklerini savundu. Çelik, tiyatro, sinema, düğün salonu açacak kişilerin çok yüksek rakamlar ödeyeceğini belirterek, “Bu işletmeciler 2019’da başvurduklarında 974 TL 2020’de başvurduklarında 7 bin TL ödeyecekler. İkinci sınıf bir işletme 2019’da 680 TL öderken 2020’de 5 bin TL yani 7 kat bir ödeme yapmış oluyor” dedi.

Çelik, durumun lokanta, kebapçı, pizzacı, internet, berber veya kuaför için de geçerli olduğunu söyledi.

TARİFEYİ GÖZDEN GEÇİRİN

AK Parti Grup Sözcüsü Sait Tatlı da, Başkan İduğ’a özel sektörden geldiği yönündeki beyanlarını hatırlatarak, “Sizden beklenen esnafın sorun ve sıkıntılarına bir yenisini eklemek değil, mümkünse bir sıkıntısını gidermek yönünde olmalıydı. AK Parti Grubu adına en azından bu ücret tarifesi ile ilgili henüz bütçe oylanmamışken; yeniden gözden geçirmenizi tavsiye ederiz” diye konuştu.

Tatlı ayrıca, kent içi yolların tümünün onarım ve bakımı için sadece 10 milyon TL ayrıldığının altını çizerek, “Yol bakımı ve yeni yol açmak dahil 10 milyon TL ayrılmış. Yine bir yüzme havuzu için tüm yollara ayrılan bütçe kadar para ayrılıyor. Kültür işleri bütçesi yüzde 60 artmış görünüyor. Bu müdürlükteki temsil tanıtım giderindeki artış yüzde 35’tir” sözlerine yer verdi.

Tatlı, 2020 yılı için ayrılan 34 milyon 500 bin TL’lik yatırım bütçesinin de Bornova için yetersiz olduğunu vurguladı.

img_4304-min.jpg

ESNAFI KORUYORUZ

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ da, söz konusu tarife artışının bütün esnafı kapsamadığını belirterek, “Küçük esnafa zarar veren bir şey yok. Biz büyük marketlerin de şehir dışına çıkarılmasından yanayız. Söz konusu tarife Bornova’daki küçük esnafı kapsamıyor” dedi.

Bütçe Komisyonu Başkanı Ercan Kahya da, Bornova’da açılacak banka gibi işletmelerin ilgili tarife ödemesinin normal olduğunu söyledi.

Kahya, 2013’ten beri aynı tarifenin uygulandığını söyleyerek, “Karşılaştırma yapılacaksa 2013- 2020 arasında karşılaştırma yapılmalı” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Ulaş Polat da, “Sayın Cesim Çelik bize esnafları saydı; ama bize göre esnaf Bornova’daki tuhafiyecidir. Küçük esnaftır” ifadesini kullandı.

sait-tatli-min.jpg

TEŞVİK EDİCİ OLMANIZ GEREKİR

Bunun üzerine söz alan AK Parti’li Sait Tatlı, “Esnafı koruduğunuzu söylüyorsunuz. Berber, lokanta bunlar esnaf değil mi? Neredeyse bizim küçük esnafa karşı olduğumuzu söyleyeceksiniz. Peki soruyoruz: Siz sermayeye mi karşısınız? Bornova’nın cazibe merkezi olması için bazı konularda teşvik edici olmanız gerekir. Kaldı ki, elimizdeki veriler esnafın mağdur olacağını gösteriyor. Yıllardır zam yapmadan beklemek yerine yıllara yayarak uygun bir tarife belirlenebilir. Bir anda bu şekilde esnafa yüklenmek doğru değil” sözlerine yer verdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.