AK Partili Nasır, "Müteahhitler için yeni bir dönem başladı"

AK Partili Nasır, "Müteahhitler için yeni bir dönem başladı"

Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) işbirliğiyle düzenlenen geniş katılımlı bir toplantıda inşaat sektörünün nabzı tutuldu, sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

Toplantıda konuşan Ak Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, inşaat sektörünün ekonominin lokomotiflerinden biri olduğunu belirterek, yaşanan olumsuzluklardan ders alınması gerektiğini vurguladı. 

İnşaat sektörünü mevcut durumunu değerlendiren Necip Nasır, “200 sektör ve 5 bin kalem malı etkileyen inşaat sektörü hem önemli bir istihdam yaratıyor hem de yurt içi ve yurtdışında önemli katma değer kaynağı oluşturuyor. Yaşanan sıkıntılardan önemli dersler aldık. Sektör bankaların sağladığı kredi ile iş yapmaya ve gereğinden daha büyük projelere imza atmaya başlamıştı. Şer, hayıra vesile oldu; önümüzdeki süreçte daha dikkatli hareket etmeyi ve ayağımızı yorgana göre uzatmayı öğrendik. Artık bizler için yeni bir dönem başladı” diye konuştu. 

Müteahhitlerin fedakarca ve gövdelerini taşın altına koyarak bugüne dek çalışmalarını sürdürdüğünü de kaydeden Nasır, sektörün örgütlü bir yapıda disiplinize edilmesi ve tek çatı altında toplanması amacıyla dernekler, federasyon ve konfederasyon kurduklarını dile getirdi. 

Kısa süre önce onaylanan “Yapı Müteahhitliğinin Sınıflandırılması” yönetmeliğinin sektöre önemli katkılar getireceğini ifade eden Nasır, “ Müteahhitliğin tanımının yapılacağı ve örgütlü yapının temel çekirdeğini oluşturacak kanunun onaylandı. Bu konuda emeği geçen herkese müteşekkiriz” dedi. 

Yeni başkanlık sistemiyle birlikte bürokrasinin de azaldığını, hükümetin çok daha hızlı karar alabilecek bir yapıya kavuştuğunu dile getiren Necip Nasır, hükümetin ve Türk halkının ülke üzerinde oynanan her türlü oyuna karşı koyabilecek güçte ve iradede olduğunun da altını çizdi.

Nasır, “Başkanlık sisteminde güçlü hükümet güçlü meclis yapısı içinde hızlı karar alma ve uygulama yönünde önemli kazanımlar elde ettik. Sorunların hızlı çözümü ve bürokratik engellerin de aşılması ülkemiz için çok önemli. Bugüne kadar başta demir zammıyla ilgili mücadelemizde bizi destekleyen; İzmir iş dünyası ve Ankara arasında köprü olan sayın bakanım Murat Kurum'a da teşekkür ederim. Katılımcı yönetişim anlayışıyla İzmir ticari parlementosunda yeni yönetim Sayın Mahmut Özgener başkanlığında harekete geçti. İş dünyasının dinamikleri ve STK'ları birleştiren bir anlayışla özlenen birlikte çalışma ruhu tekrar canlandırıldı. Buradan doğan sinerji ile İzmir ekonomisi için yeni bir dönem başladı” ifadelerini kullandı. 

İzmir'in en büyük sorununun plansızlık olduğunu anlatan Necip Nasır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kentin 50 yıllık projeksiyonunu belirleyecek şekilde doğru projeler üretilmesi lazım. Alt ölçekli planlar üst ölçekli planlarla uyumlu değil. İzmir'in kendi varlıkları, kenti zirveye taşımak için yeterli aslında. Bizim İzmir'i gökdelenlerle dolu bir mega kent yapma iddiamız yok. Aksine çevresiyle bütüncül, doğaya ve insana saygılı yaşanabilir bir İzmir tek amacımız. 31 Martta, analitik ve reel düşünen iş dünyasının siyasi anlamda değil, İzmir'in geleceği ve çıkarları doğrultusunda karar vererek sorumluluğu hem belediyeciliği hem de ekonomiyi iyi bilen Nihat Zeybekci'ye teslim etmesi gerektiğini bir kez daha tekrar ediyorum” 

'İNŞAAT SEKTÖRÜ DESTEKLENMELİ'

Ekonomik dalgalanmadan inşaat sektörünün olumsuz etkilendiğini vurgulayan MÜFED Başkanı İsmail Kahraman, girdi maliyetlerinin arttığını ve müteahhitlerin yeni projeler için finansman kaynağı bulmakta zorlandıklarını dile getirdi. 

Özellikle kentsel dönüşüm konusunda belediyelerin açtığı ihalelerde yer almak istediklerini belirten Kahraman, dönüşüm projelerinin de daha hızlı ve kaliteli bir şekilde tamamlanacağının altını çizdi. 

İsmail Kahraman şunları söyledi: “ Müteahhitler ellerindeki işleri tamamlayıp mevcut stoklarını eritmeye çalışıyor. Şu anda yeni projeler artan girdi maliyetleri nedeniyle ertelendi. Satışların önünü açmak için yapılması gereken şeylerden biri de yeni kaynakların yaratılması. İmar barışıyla elde edilecek gelirin bir bölümü küçük ve orta boy inşaat firmalarını finanse etmekte kullanılabilir. Yeni evlenecek veya ilk defa ev alacak çiftler için belli rakam aralığındaki konutlarda uygun kredi faiz oranları sağlanabilir. Bu konuda hükümetimizden gerekli adımların atılması noktasında sektörün beklentisi var”

Yapı Müteahhitliğinin sınıflandırılması yönetmeliğinin imzalanmasının da sektör adına önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Kahraman, yönetmelikle birlikte iş kalitesinin artacağını, vatandaş ve arsa sahiplerinin yaşadığı bazı olumsuz durumların da ortadan kalkacağını sözlerine ekledi. 

'İZMİR'İN POTANSİYELİNİ HAREKETE GEÇİRECEĞİZ'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, inşaat sektörünün büyük önem taşıdığını, ülke ekonomisinin yüzde 7'sini temsil ettiğini, istihdamın yüzde 15'ini sağladığını ve 300-400 sektörü doğrudan desteklediğini dile getirdi.

Yurt dışında da çok sayıda Türk müteahhidin faaliyet gösterdiğini, Türkiye'de belki de "gereğinden fazla" müteahhit olduğunu anlatan Kurum, müteahhit potansiyelini hem yurt içinde hem de yurt dışında verimli kullanmak istediklerine dikkat çekti.

Kentsel dönüşüm konusuna büyük önem verdiklerini kaydeden Kurum, şöyle konuştu: "İzmir çok özel, potansiyeli olan bir şehrimiz. Anadolu'nun Avrupa'ya açılan kapısı. Bu iş siyasete konu edilecek bir iş değil. İzmir'in geleceğini ilgilendiriyor. Bu kararları alırken, bu projelerin ne kadar öncelikli olduğunu, çevrenin korunmasının ne kadar önemli olduğunu bilmeliyiz. Artık dünyada ülkeler değil, şehirler yarışıyor. İzmir'in potansiyelini hayata geçirmek gerekiyor."

Bakan Kurum, kentsel dönüşümü sağlamak, deprem riskini ortadan kaldırmak için çalıştıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Türkiye deprem kuşağında biliyorsunuz. Nüfusun yüzde 66'sı deprem kuşağında yaşıyor. En son Kartal'da yaşadığımız elim kazada 21 canımız gitti. Kentsel dönüşüm bizim olmazsa olmazımız. Bu işin siyaseti yok, bedeli ne olursa olsun bu işi yapmak zorundayız. Dönüşümün, her kentin bu konuda kendi anayasası olacak şekilde, vatandaşın yüzde yüz rızasıyla, az katlı, şehir mimarisine uygun, şehir merkezindeki yoğunluğu artırmayacak, sosyal donatıları ile yerinde dönüşüm şeklinde yürütülmesi gerekiyor. Hiçbir insanımızın riskli binalarda oturmasına müsaade etmeyeceğiz."dedi.

Bütün genel müdürlerin hazır bulunduğu toplantıda sorulan soruları cevaplayan Bakan Kurum, çözülmesi gereken sorunlar için, ilgili genel müdürlerle soru sahiplerini bir araya getirerek İzmir iş dünyasının taleplerini çözüme kavuşturmak için düğmeye bastı.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.