AK PARTİLİ SÜREKLİ: “HALK  CUMHURBAŞKANI ADAYI GÖSTEREBİLECEK”

AK PARTİLİ SÜREKLİ: “HALK CUMHURBAŞKANI ADAYI GÖSTEREBİLECEK”

“Artık Türkiye genelinde yüzde 10 değil, yüzde 5 oy alan siyasi partiler ve 100 bin seçmenin imzasıyla Cumhurbaşkanı adayı gösterebilinecek”

Ak Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli, Cumhurbaşkanı seçimi için 20 milletvekilinin yazılı teklifini arayan hüküm ve  en son yapılan milletvekili genel seçimlerinde geçerli oyların yüzde 10'unu  geçen partilerin aday gösterme hükmünün  değiştirileceğini belirterek “Artık Türkiye genelinde yüzde 10 değil, yüzde 5 oy alan siyasi partiler ve 100 bin seçmenin imzasıyla Cumhurbaşkanı adayı  gösterebilinecek” dedi.

Bakırçay’da yoğun bir tempoyla referandum çalışmalarını sürdüren AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli, Kınık’ta STK’larla kahvaltı yaparak başladığı programına ilçede yapımı devam eden 25 yataklı İlçe Uygulama Hastanesi’nin çalışmalarını inceleyerek devam etti. Kınık programını tamamlayan Sürekli, Bergama’nın Göçbeyli Mahallesinde esnaf ve kahvehane ziyaretleriyle vatandaşlarla bir araya geldi. Aynı mahallede pazaryeri ziyareti de gerçekleştiren Sürekli daha sonra Bergama Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’ni ve merkez esnafını ziyaret etti. Programı sırasında ilçede bulunan Süper Fm Radyo’da canlı yayına katılan Sürekli daha sonra Bergama Ticaret Odası’nda üyelerle bir araya geldi. STK ziyaretlerine Ziraat Odası ile devam eden Sürekli, Örenli’de ev ve kahvehane ziyaretleriyle yoğun programını tamamladı.

“O HÜKÜM KALDIRILACAK”

Cumhurbaşkanı adayı olabilme şartlarını anlatan Sürekli, “40 yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip, Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilecek. Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl olacak. Bir kişi en fazla iki kez Cumhurbaşkanı seçilebilecek. Mevcut anayasadaki Cumhurbaşkanlığına aday gösterilmek için 20 milletvekilinin yazılı teklifini arayan hüküm kaldırılacak. En son yapılan milletvekili genel seçimlerinde geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında yüzde 10'u geçen siyasi partilerin ortak aday gösterebilmesi hükmü de değiştirilecek. Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5'ini alan partiler ile en az 100 bin seçmen, imza toplayarak aday gösterebilecek” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı seçilen milletvekilinin TBMM üyeliği sona ereceğinin altını çizen Sürekli, ”Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilecek. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılacak. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek” dedi.

Katıldığı radyo programında düzenleme ile Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiğinin kesilmesine yönelik düzenlemenin kaldırılacağını söyleyen Sürekli, “Böylelikle doğrudan halk tarafından seçilen ve siyasal bir kişilik olan Cumhurbaşkanının, partisiyle ilişkisinin kesilmesine dair hükmü yürürlükten kaldıracağız” dedi.

Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabileceğini ifade eden Sürekli, “Kararnamelerle, yürütmenin ihtiyacını karşılaması sağlanacak, temel hak ve hürriyetler ile siyasi hak ve hürriyetler düzenleme alanı dışında bırakılacak. Kanunda açıkça düzenlenen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamayacak. Kanunlarda, kararname konusu ile aynı konuda farklı hüküm bulunması halinde kanun uygulanacak. TBMM'nin aynı konuda kanun çıkarması durumunda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümsüz hale gelecek. Cumhurbaşkanı, kanunların uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla yönetmelikler çıkarabilecek. Kararnameler ve yönetmelikler, yayımdan sonraki bir tarih belirlenmemişse, Resmi Gazete'de yayımlandıkları gün yürürlüğe girecek” diye konuştu.               

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.