Aksaray'da Corona şüphesiyle kontrol altına alınan Çinli turist H1N1 çıktı!

Aksaray'da Corona şüphesiyle kontrol altına alınan Çinli turist H1N1 çıktı!

Çinli turist’in H1N1 virüsü taşıdığının öğrenilmesinin ardından vatandaşlar, arama motorlarında ! H1N1 virüsü nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl korunulur? şeklinde sorularla araştırmalarını yoğun olarak sürdürmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye'de de son dakika corona virüsü gelişmeleri yaşandı. Geçtiğimiz günlerde Aksaray ve İzmir ile diğer bazı illerimizde corona virüsü belirtilerine benzer belirtiler görülen Çin'den gelen kafilede yer alan tur operatörü ve şoförün gözlem altına alınmasının ardından sağlık ekipleri tarafından yapılan araştırma ve analizlerin sonucunu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca canlı yayında açıkladı. Gözlem altına alınan Çin vatandaşlarının Corona virüsü değil H1N1 virüsü taşıdığı ortaya çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: "Aksaray'da dünden bu yana gündemde olan 12 kişinin içinde sadece bir kişinin öksürük ve halsizlik yakınmasıyla başvurması neticesi 12 kişiyi izole bir ortamda sonuç çıkana kadar yakın takip etmeyi uygun bulduk.

 Bakan Koca, Aksaray'daki vakayla ilgili, "Çin'den gelen 9 kişilik kafile tur operatörüne ve şoför izole bir ortamda yakın takip etmeyi güvenlik amaçlı uygun gördük. Belirtileri zatürreymiş ama durumu iyiymiş. Bugün sonuç H1N1 çıktı ve emin olduk. Bundan sonra da mevsimsel grip olarak yaklaşımımız olacak. Çin'e giden ve gelen yolcularımız olduğunda şikayetler olduğunda en yakın sağlık merkezine başvursunlar. 

H1N1 VİRÜSÜ NEDİR?

Pandemik İnfluenza A (H1N1) virüsünün neden olduğu domuz, kuş ve insan grip virüslerinin bir karışımı olarak karşımıza çıkmış olan yeni grip türüdür. İlk defa Mart 2009'da Meksika'da insanlar arasında görülmeye başlayan grip salgını hızla dünyaya yayılmış ve hatırlanacağı üzere Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 11 Haziran 2009'da pandemi (faz 6) alarmı vermiştir. Geçen dönem güney yarı kürede görülen hastalık, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte son haftalarda kuzey yarı kürede yayılmaya başlamıştır...


H1N1 VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNULUR?

Öncelikli risk grubu olarak ifade edilen çocuk-genç yaş grubunu hastalıktan korunması için kişisel hijyene dikkat başta gelmektedir. Okullarda hijyene, özellikle el hijyenine maksimum önem verilmeli, eller sık sık yıkanmalıdır. Küçük yaş gruplarında eğer çocukların sık sık ellerini yıkamaları sağlanamıyorsa alkollü el dezenfektanları kullanılmalıdır. Okullarda, çocukların bir arada bulunmalarının zorunlu olmadığı sınıf dışı faaliyetler sınırlanmalıdır. Ne kadar çok farklı gruptan çocuk bir araya getirilirse riskin o kadar artacağı unutulmamalıdır. Okul gezileri sınırlanmalıdır.
arif-cayan-008.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.