Aliağa'da eğitim semineri düzenlendi!

Aliağa'da eğitim semineri düzenlendi!

Aliağa'da “İlçemizde Nitelikli Kalifiye Personel İhtiyacı ve Mesleki Eğitimin Önemi” konulu bir dizi seminer düzenlendi.

Aliağa Ticaret Odası ve Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda, mesleki ve teknik eğitime atfedilen değerin artırılması hedefi ile mesleki eğitimin önemini vurgulamak, mesleki eğitimin tercih edilmesini teşvik etmek ve mesleki eğitimdeki kariyer imkânlarını tanıtmak amacıyla düzenlenen seminerler Şehit Sebahattin Karakaplan Ortaokulu, Mehmet Saka Ortaokulu ve Helvacı Ortaokulunda gerçekleştirildi.

Seminerlere Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, Meclis Başkanı ve TOBB Mesleki Eğitim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Aliağa Ticaret Odası Akademik Danışmanı ve Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Elif Tunalı Çalışkan, Aliağa Ticaret Odası Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri Sibel Akıncılar Akbay, Melike Aslı Zileli ve Aslıhan Aygün Güç ile Aliağa Heydar Aliyev Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Özgür Yılmaz, Aliağa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Gülşen Narsap, Rehberlik Öğretmeni Emre Gevgili, Habaş Hamdi Başaran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Rehberlik Öğretmeni Fahriye Altun katılım gösterdi.

Seminerin açış konuşmasını gerçekleştiren Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, Mesleki eğitimin Türkiye’nin üretim politikaları ve geleceği için önemine vurgu yaparak mesleki eğitimin not ortalaması düşük öğrenciler için bir çıkış yolu olduğu şeklindeki algının değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Meslek seçiminde ailelerin önemi büyük

Konuşmasında meslek seçiminin önemine ve meslek seçiminde ailelerin katkısına değinen Başkan Ertürk, Mesleki eğitim ülkenin ve gençlerin geleceğine bir yatırımdır. Günümüzde mesleksiz, vasıfsız bir kişinin iş bulma olanağı giderek azalıyor. Özellikle Aliağa ve bölgemizdeki sanayi kuruluşları mesleki ve teknik eğitim alanında iyi eğitim almış nitelikli personellere istihdam imkânı sağlıyor.  Bu noktada gençlerimizin ilgi ve kabiliyetleri noktasında mesleki teknik eğitime yönlendirilmesi çok önemli. Bu durumu örneklemek gerekirse, genel lise eğitimi alan öğrencilerimiz okulu bitirdikten sonra üniversiteye girememe durumunda mesleki beceri edinebilmek ve belge alabilmek için çok daha uzun süreler eğitim alarak iş hayatına atılabiliyorlar. Meslek lisesi öğrencileri ise isterse üniversiteyi kazanıp mühendislik vb. alanlara yönelebilir. Eğer üniversiteyi kazanamazsa meslek lisesi mezunu olması avantajıyla teknik bilgi ve becerilere sahip bir teknisyen olarak rahatlıkla iş sahibi olabilir. Mezun olduklarında diplomanın yanında iş yeri açma belgesi sahibi olabiliyorlar. Kendi alanlarında çalıştıkları zaman ise başka alanlarda çalışmak isteyen kişilerde istenen mesleki yeterlilik belgesini almaları gerekmiyor. Bu noktada geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın kendileri, aileleri ve öğretmenleri ile birlikte en doğru seçimi yapmaları gerekiyor. Siz öğrenci velilerinden ricamız çocuklarımızın bu çok önemli tercih dönemlerinde rehber veya sınıf öğretmenleriyle birlikte onları doğru yönlendirmeniz. Hayatlarının geri kalanını kazanacakları ve en az 30-35 yıllarını geçirecekleri meslekleri seçerken bugünü değil geleceği düşünmelerine yardımcı olmanız” dedi.

Aliağa’da yüzde 75 mavi yaka, yüzde 25 beyaz yaka istihdam ediliyor

Kariyer planlaması ve meslek seçimi noktasında Aliağa özelinde tercih edilebilir mesleklerin neler olduğu hakkında velilere detaylı bilgiler veren Ertürk, “İlçemizde var olan sektörlerin personel ihtiyaçları daha çok nitelikli personel noktasında. Aliağa gibi bir sanayi kentinde iyi yetişmiş meslek personelinin geleceğini kurma noktasında işinin daha kolay olacağını unutmayın. Türkiye’de gençlerin mesleki eğitime yönelik ilgisi olması gerekenin çok altında. Bunun birkaç nedeni olmakla birlikte birincisi, ailelerin çocuklarının yetenek, bilgi ve beceri düzeylerine bakmadan illa 4 yıllık üniversite mezunu olmaları istemeleri ve hangi bölüm, hangi okul olduğuna bakmadan bunu istemeleri. İkincisi ise gençlerin iş bulma olanaklarının üniversite mezunu öğrenciler için daha fazla olduğunu düşünmeleridir. Oysa bir tarafta mesleki eğitim almış personel arayan işveren, bir tarafta da okuduğu alana yönelik çalışmak isteyen ama iş bulamayan gençlerimiz var. İlçemizdeki firmalarda yüzde 75 mavi yaka yani nitelikli personel, yüzde 25 te beyaz yaka yani yönetici istihdam ediliyor. Görüldüğü gibi ilçemizde çok fazla mesleki eğitim almış nitelikli personele ihtiyaç var. Bu yüzden biz bu sorunu hep birlikte çözmeliyiz. Geleceğimizi ciddiye alıyorsak, eğitimi ve özellikle de mesleki eğitimi de hep birlikte ciddiye almak zorundayız” diye konuştu.

Aliağa Ticaret Odası Meclis Başkanı Adnan Saka ise konuşmasında, genç işsizlik sorunu ve sanayi kuruluşlarının ise yaşadığı nitelikli personel sıkıntısının çözümü için ailelere çocuklarını kabiliyetine göre değerlendirerek mesleki eğitime yönlendirmesi çağrısında bulundu.

‘Çocuğunuzu kabiliyetine göre değerlendirerek mesleki eğitime yönlendirin’

Öğrencileri, tercih yaparken komşunun çocuğunun hangi okula girdiğine, akrabanın çocuğunun hangi tercihi yaptığına bakmaması gerektiği konusunda uyaran Saka, “Nerede yaşadığınıza o yörede hangi iş kollarının bol olduğuna, okul bitince nerede ve nasıl çalışabileceğinize bakın. Başkalarının tercihleri veya düşünceleri sizi etkilemesin. Hangi mesleği en çok istiyorsanız o mesleğe yönelmeye çalışın. Üniversite mezunu olmak tabi ki güzel bir şey ama bazı bölümlerden mezun olanların hemen iş imkânı olmuyor, piyasada binlerce mezunu olup iş bulunamayan bir üniversiteden mezun olacağınıza en çok istediğiniz, tutkuyla yapabileceğiniz bir meslek yüksek okulunu tercih edip bu okuldan mezun olabilirseniz her zaman iş bulma imkanınız daha çok olur. Değerli veliler, lütfen ‘Çocuğum üniversite okusun da ne okursa okusun’ demeyin. Çocuğunuzu kabiliyetine göre değerlendirerek mesleki eğitime yönlendirin. İyi bir mesleki eğitim almasını sağlayın. İnanın hem siz hem çocuğunuz kazançlı çıkar ve mutlu olursunuz” ifadelerini kullandı.

‘İşveren gençlerimizi değil gençlerimiz işvereni tercih eder’

Sanayicilerden çok miktarda nitelikli teknik personel talebi olmasına rağmen öğrencilerin ve ailelerin mesleki eğitime gerekli önemi vermediğini vurgulayan Saka, “Bu talebe rağmen gençlerin büyük bölümü, teknik ya da nitelikli personel niteliğindeki işlere yeterince değer vermiyor ve işsizlik ortaya çıkıyor. Asıl sorun buradaki algıda. Bu algının değişmesi gerekiyor. Aliağa gibi bir sanayi kentinde gençlerimiz iyi yetişmiş meslek personeli olduğunda işinin her zaman çok kolay olacağını unutmayınız. İnanın işveren gençlerimizi değil gençlerimiz işvereni tercih eder noktaya gelir. Kaldı ki illa üniversite mezunu olmak istiyorsa gençlerimiz meslek liselerinden mezun olduktan sonra da üniversite okuyabilirler, bu konuda önleri açık” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Aliağa Ticaret Odası Akademik Danışmanı ve Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Elif Tunalı Çalışkan tarafından velilere meslek tercihi noktasında dikkat edilmesi gereken konular, mesleki eğitimin önemi ve girişimcilik ile ilgili sunum gerçekleştirildi. Aliağa’daki meslek liseleri öğretmenleri ise mesleki eğitimin avantajları, okullarının bölümleri, imkanları gibi konularda velilere bilgi aktardılar. Ardından velilere, mesleki eğitim almış ve iş yaşamında başarılı olan kişilerle yapılan röportajlar izletildi. Mesleki eğitimin öneminin vurgulandığı seminerler önümüzdeki dönemlerde de ilçedeki ortaokullarda düzenlenmeye devam edecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.