“ANDIMIZI ÖĞRETİN VE YAŞATIN YETER”

“ANDIMIZI ÖĞRETİN VE YAŞATIN YETER”

BALBAY’DAN OKULLARDAKİ 15 TEMMUZ ANLATIMINA ELEŞTİRİ

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi Mustafa Ali Balbay, 2016-2017 eğitim ve öğretim yılının açılmasıyla birlikte okullarda 15 Temmuz'a ilişkin yapılan anlatım hazırlıklarının amaca hizmet etmekten uzak olduğunu belirtti.

Balbay, “yurt sevgisi ile dolu nesiller yetiştirmek istiyorsanız, kaldırdığınız andı çocuklara öğretin ve yaşatın yeter" dedi.

Balbay eğitim-öğretim yılının sorunlarla başladığını vurguladı, şu noktaların altını çizdi:

15 TEMMUZ KIŞ GECESİ Mİ: Milli Eğitim Bakanlığı kendi damgasını taşıyan kitapçıklar bastırdı. Benim edindiğim "15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleriniz Anısına" başlıklı kitapçık kompozisyondan zayıf alır. En basiti giriş, gelişme, sonuç yok. Dağınık, çocukların anlaması güç bir metin. Atatürk'ün gençliğe hitabesinden alıntı yapılmış, kaynak belirtilmemiş. 15 Temmuz gecesi şehitlerimiz için de '241 can, soğuk bir gecenin ayazında çiğ damlaları gibi düştü toprağa' deniyor. Metni yazanlar hiç değilse hava durumuna baksaydı.

ANDIMIZ YETERDİ: Okullarda 15 Temmuz dersinin amacının çocuklara demokrasiyi sevdirmek, yurt sevgisini yükseltmek olduğu söylenmişti. Niyet buysa kaldırdıkları and yeterdi. Orada yurdu, milleti özümden çok sevmek çok güzel anlatılıyor. Çocuklara andı öğretsinler ve yaşatsınlar, yeter.

ÖĞRETMENLER TEDİRGİN: Meslekten ihraç edilen ve atılan öğretmenlerle birlikte öğretmen açığı 150 bini geçti. Bakanlık 12 bin yeni öğretmen alacağını duyurdu. Bu yetersiz. Bunun yanında halen görevdeki öğretmenler çok tedirgin. Durumunu sorduğumuz öğretmenler, 'her sabah bakanlık sitesine girip atılıp atılmadığımıza bakıyoruz' dediler. Bu koşullarda nasıl verimli olacaklar?

ÖĞRETMEN MÜLAKATI GÜVEN VERMİYOR: Öğretmen alımında KPSS puanı dikkate alınacak ama son karar mülakatta verilecek. Mülakata alımın üç katı aday çağrılacak. Mülakat heyetinde eğitimle ilgili olmayanlar da bulunabilecek. Bu durum sağlıklı bir seçim yapılacak mı sorusuna neden oluyor.

YASAK YAYIN SÖZÜ YAKIŞMIYOR: Yeni eğitim öğretim yılı başladığında yayınların birbiriyle yarışması gerekir. Okulların bunlardan seçim yapması istenir. Bu yıl daha çok hangi yayınların yasak olduğu, hangi yayınevi kitaplarının okullara sokulmayacağı konuşuldu.

ÖĞRENCİLER KAMPLAŞIYOR: Okulun ilk gününde Anadolu'dan, büyük kentlerden kimi kurumları, uzmanları aradık. Siyasi gerilimin, iktidarın FETÖ ile mücadeleyi yer yer intikam noktasına getirmesinin, bunun için kullandığı kimi tanımlamaların öğrencileri de böldüğünü, hiç öngörülmeyen kamplaşmalar yarattığını söylediler.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.