Anne tarafı Neandertal olan insan melezi bulundu

Anne tarafı Neandertal olan insan melezi bulundu

Neandertal ile Denisovalıların çiftleştiklerine dair ilk kesin kanıtlar ortaya çıktı. Sibirya’da yer alan bir mağarada annesi Neandertal, babası ise Denisovalı bir insan melezi bulundu.

Sıradışı bir genç kıza ait kemik örneği, insanlık tarihi anlayışımızı bir kez daha sarsabilir. Yaklaşık 50 bin yıl önce Avrasya, binlerce yıllık evrimden ayrı olarak, Neandertaller ve Denisovalar olmak üzere birbirinden çok farklı iki insan grubuna ev sahipliği yapıyordu .

Sibirya'daki bir mağaradan alınan kemik parçasının analizi sonucunda annesi Neandertal, babası ise Denisovalı bir insan melezi (aynı zamanda bir kız) bulundu.

Bilim adamları, eski DNA'ları kullanarak uzak atalarımızın karmaşık ilişkilerini yavaş yavaş açığa çıkarıyorlar. 

Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nün keşfinin arkasındaki araştırmacılardan biri olan Dr. Viviane Slon, "İki grubun gerçek yavrularını bulmak için çok şanslı olduğumuzu hiç düşünmemiştim" dedi. 

Şimdiye kadar gizemli Denisovaların fiziki kanıtı olan tek yer olan Denisova Mağarası, insanlık tarihinin bir hazinesi olduğunu kanıtladı.

Yeni çalışmanın dayandığı “Denisova 11” adlı kemik parçası, genetik analiz için Almanya'ya götürülmeden önce 2012 yılında Rus arkeologları tarafından keşfedildi.

Analiz sonucunda kızın 13 yaşında öldüğü tespit edildi. Araştırmacılar, Neandertaller ile Denisovalıların düşünülenden çok çok daha fazla çiftleştiklerini öne sürüyor.

Neandertaller ve Denisovalar üremek için yeterince benzer olsalar da, bu eski insan soyu, bugün yaşayan tüm insan gruplarından çok daha farklı genetiğe sahip olabilirdi.

Genetikçi olan Profesör Mark Thomas araştırmayla ilgili şunları söyledi: "Açıkçası atalarımız ırkçı değildiler. Bu yüzden uzak akrabalarımızdan ders almalıyız."
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.