'Antibiyotikte ısrarcı olmayın!'

'Antibiyotikte ısrarcı olmayın!'

Grip vakalarında yaşanan artışların ardından Acil Tıp Uzmanı Uzm. Dr. Fatih Gün, vatandaşlara genel uyarılarda bulundu. Uzman Dr. Gün, hastalara antibiyotik kullanımında ısrarcı olunmaması gerektiğini belirtti.

Grip vakaları sebebiyle hastane ve aile hekimlerinde yoğunluk yaşanıyor. Artan grip vakaları ile ilgili bilgi veren Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Acil Tıp Uzmanı Uzm. Dr. Fatih Gün, artan grip vakalarının soğuk havalardan çok, kapalı ortamlarda maskesiz bulunulmasından kaynaklandığını ve tedbir alınması gerektiğini söyledi. Hastalara tavsiyelerde bulunan Gün, kapalı ve kalabalık ortamlarda çok fazla bulunulmaması gerektiğine dikkat çekti. Enfeksiyon hastalıklarında yanlış ilaç kullanımlarının yaşandığını belirten Gün, antibiyotik kullanımın enfeksiyon hastalıklarına fayda sağlamadığını belirtti.

"HEMEN HASTANEYE BAŞVURULMAMALI"

aw781195-03.jpg

Çocukların grip vakalarının artmasında etken olduğunu kaydeden Gün, “Sadece Kastamonu'da değil, tüm Türkiye'de acil servis başvuruları artmış durumda. Kış aylarına girerken bu grip vakalarımızın, özellikle viral enfeksiyon, influenza, adenovirüs ve rhinovirüslerinin hepsi bir araya gelip bulaşmaları sonucunda çok fazla acil servis başvuruları yaşamaya başladık. Genel olarak bu enfeksiyonlar kış aylarına girerken halk tarafından, soğuklardan dolayı olduğu biliniyor. Fakat, tam tersi. Soğuklardan değil, soğuk dönemlerde daha çok sıcak ortamlara girildiği için bulaşma riskini daha fazla görüyoruz. Özellikle okullarda çocukların birbirine bulaştırma sonucu ailelere de bulaşıyor. Ailelerin de kalabalık ortama girmesiyle yayılma hızı artıyor. Acilde semptom olarak gördüğümüz burun akıntısı, öksürük, geniz akıntısı, geniz yanması ve özellikle ailelerin endişe ettiği ateş problemi ile geliniyor. Her ateşte hemen hastaneye başvurulmamalı, öncelikle evde ateş takibini yapmalıyız. 37- 37,5 derece normal şartlarda bizim tıbbi olarak değerlendirdiğimizde çok ciddi değerler değil. Bazı aileler tedirgin olup akşama doğru ateşler yükseldiğinde acil servislere akın edebiliyorlar. Hemen her ateş düşürülmeli, vücudun bağışıklık mekanizmasını da yıpratmamak adına ateşe bir müddet izin vermek gerekiyor. Öncelikle hemen ilaca sarılmamak bir doktora koşmamak gerekiyor. Eskiden beri yaptığımız koltuk altı, eklemlere soğuk uygulama yapılarak ateş biraz olsa kontrol altına alınabilir. Çok dirençli bütün soğuk uygulamaları yapmamıza rağmen, ateş düşürücü tedaviler vermemize rağmen, dirençli sık sık yükselen ateşlerden tedirgin olabiliriz. Bu konularda hastaneye başvurabiliriz" dedi.

"ANTİBİYOTİKLERİN FAYDASI YOK"

qbzmyht1.jpg

Yanlış ilaç kullanımına değinen Gün, "Hastaların veya anne babaların direttiği antibiyotik kullanımı yanlıştır. Hekim eğer uygun görmediyse antibiyotikte ısrarcı olmayın, diretmeyin. Çünkü şu an kışa doğru girdiğimiz dönemde, gördüğümüz enfeksiyonların neredeyse yüzde 100’e yakını viral enfeksiyonlardır. Yani, antibiyotiklerin faydası yok. Bu yüzden eğer hekiminiz önermediği müddetçe, ‘bizim çocuk antibiyotik kullanmadan hastalığı geçiremiyor, bize antibiyotik de yazın' şeklinde önerilerde veya sıkıştırmalarda bulunmayınız. Düzenli beslenme, uykumuzu güzel bir şekilde almamız, bunların hepsi bağışıklık sistemini güçlendirici şeyler olduğu için bunlara da dikkat ettiğimiz sürece bu grip sezonunda atlatabileceğimizi düşünüyoruz. Kronik hastalıkları olanlar da grip aşılarını mutlaka olsun. Bu hastalıktan, en azından hafif şekilde atlatmalarını sağlıyor” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.