Artan, "Corona'dan Sağlıklı Beslenerek ve Fiziksel Aktivite ile Korunun!"

Artan, "Corona'dan Sağlıklı Beslenerek ve Fiziksel Aktivite ile Korunun!"

Corona virüs tehdidi karşısında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veren Özel Egepol Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Artan, dengeli beslenmenin, fiziksel aktivitenin ve düzenli uykunun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyledi. 

Hiçbir besinin tek başına hastalıklardan koruma özelliği bulunmadığını belirten Gözde Artan, bu sürecin  sosyal izolasyon kurallarına uyarak ve güçlü bir bağışıklık sistemi ile atlatılabileceğini vurguladı.  

Diyetisyen Artan, " Bağışıklık sistemi vücudun savunma sistemidir. Dengeli beslenmenin, fiziksel aktivitenin ve düzenli uykunun bağışıklık sistemini güçlendirdiği yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bağışıklık sistemini tek bir besin ya da besin takviyesi güçlendirmemektedir. Burada önemli olan düzenli bir şekilde, yeterli ve dengeli beslenmedir. Bu şekilde vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin, mineral ve birçok mikrobesin ögesini ona sağlayarak bağışıklığımızı güçlendirebiliriz" dedi.

MEVSİMİNDE SEBZE MEYVE TÜKETİMİ ÖNEMLİ

Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilmesi gereken besinler hakkında bilgi veren Artan, şunları söyledi: " İmmün sistem hücrelerinin sentezi ve aktivasyonu için gerekli olan Demir, Çinko, Selenyum, Magnezyum,Bakır gibi mineraller;  A, C, E, D vitaminleri içeren antioksidan kapasitesi yüksek besinler çok önemlidir. Vitamin ve mineral yönünden zengin, mevsiminde olan sebze, meyvelerin tüketimi önerilmektedir. Narenciye grubu ; limon, portakal, greyfurt gibi C vitamini kaynaklarını beslenmenize muhakkak dahil ediniz. Pancar, kırmızı lahana, çilek, ahududu, böğürtlen, kırmızı üzüm, kiraz gibi antioksidan besinlerle beslenmenizde çeşitlilik sağlayabilirsiniz.Ayrıca ceviz, fındık, badem, yer fıstığı, kabak çekirdeği gibi sağlıklı yağ asitlerini içeren çiğ kuruyemişlerin ölçülü bir şekilde tüketilmesi immün sistem için oldukça önemlidir. Düzenli probiyotik kullanımı öncelikle bağırsak mikrobiyatasını güçlendirir ve bağışıklık sitemini kuvvetlendirmeye yardımcıdır. Kefir, yoğurt, ev yapımı turşu, sirke gibi besinler probiyotik kaynaklarıdır. Bağışıklığı güçlendirmek için önerdiğimiz bu besinler her zaman olması gereken miktarlarda tüketilmeli, gereğinden fazla tüketilmemelidir"

Yanlış beslenme alışkanlıklarının vücut direncini düşürdüğünü de kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Artan, basit şeker içeriği yüksek paket gıdalar, tuz oranı yüksek besinler, şeker içeriği yüksek içecekler, alkol grupları ve kızartmalardan da uzak durulması gerektiğinin altını çizdi. 


Bağışıklığı güçlendirmek için öneriler;

-Günlük 4 porsiyon meyvsiminde sebze ve meyve tüketimi (iyi temizlenmelidir.)
-Günlük 1 küçük avuç çiğ kuruyemiş tüketimi 
-Hafta da 2 kez kurubaklagil tüketimi
- Günde Kg x 30 ml su tüketimi (örneğin ; 80 kg bir birey, 80x30 ml; 2400 ml su)
-WHO(Dünya Sağlık Örgütü) günlük tuz tüketimi limiti; 5 gramdır( 1 çay kaşığı kadar), bu miktar aşılmamalıdır.
-Günlük 1 su bardağı sade kefir ve 1 küçük kase ev yapımı yoğurt tüketimi 
-Pişirme yöntemi olarak fırında, haşlama, ızgara tercih edilmelidir. Kızartma kesinlikle olmamalıdır.

Selenyum açısından zengin gıdalar ;
Brezilya cevizi (en yüksek) Tam tahıllar, Baklagiller,Kabak çekirdeği, Yumurta,
Mantar

Çinko içeren gıdalar;
Deniz ürünleri,Kırmızı et, Kabak çekirdeği,Mantar, Sarımsak,Yulaf, Bakla

Magnezyum içeren besinler;Koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı),Muz,Avakado,Kaju
Badem 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.