Artık filmler internette yayınlanmak için bekleyecek

Artık filmler internette yayınlanmak için bekleyecek

Artık beyaz perde de gösterime giren film, internet platformlarında yayınlanmak için 5 ay , televizyon gösterimleri için ise 6 ay geçmesini beklemek zorunda kalıyor.

Yeni Sinema Kanunu, 22 Ekim günü Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından yürülüğe girdi. Bundan sonra sinema salonu işletmecileri, gösterilen filmlerle ve sattıkları biletlerle ilgili Bakanlığa bilgilendirme yapacak. Kanun ile internetten yayınlanacak filmler için de yeni bir karar çıktı.

İnternetten yayınlanacak filmler için karar çıktı

Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik yürürlüğe girdi. Bu yönetmeliğin içinde, ilk olarak sinemada yayınlanan sonrasında ise dijital platformlara geçiş yapacak filmler için de yeni bir karar bulunuyor. Artık beyaz perdeye çıkmış olan filmlerin ücretli yayın yapan platformlarda yayınlanması için 5 ay geçmesi gerekiyor. Ücretsiz yayın yapılan platformlarda ise bu süre 6 aya çıkıyor. .

İlgili hüküm Resmi Gazete‘de şu cümlelerle yer alıyor:

“Sinema salonlarında ilk kez ticari dolaşıma girecek değerlendirme ve sınıflandırması yapılmış sinema filmleri, gösterime girdiği tarihten itibaren ücretli yayın yapılan kablo, uydu, karasal, internet ve diğer ortamlarda beş ay geçmeden, ücretsiz yayın yapılan uydu, karasal, internet ve diğer ortamlarda altı ay geçmeden ticari amaçla yayınlanamaz veya umuma iletilemez”

Hatırlayacağınız gibi, 2019 yılının Ocak ayında film yapımcıları ve sinema salonu işletmecilere arasında çıkan ‘Mısır polemiği’nin ardından Yılmaz Erdoğan’ın  Organize İşler: Sazan Sarmalı hem beyaz perdede hem de Netflix‘te aynı anda karşımıza çıkmıştı. Yeni karar ile bu olayların önüne geçilecek.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.