ASIL ENGEL SİZSİNİZ, BİZİZ!

ASIL ENGEL SİZSİNİZ, BİZİZ!

Ali Eyce yazdı

Bu hafta engelliler haftası ve dolasıyla gerek gerçek hayatta, gerekse sosyal medya üzerinden engelliler ilgili olarak yapılan, yapılması düşünülünler farkındalık olsun diye anlatılmaya çalışılıyor.

Herkes, engellilerin farkında olduklarını onların önündeki engelleri kaldırmak içinde gayret gösterdiklerini, gösterilmesi gerektiğini güzel ve süslü cümleler ile dile getiriyor.

Bu da bir şey.

Ama asıl olan gerçekten engelli vatandaşlarımız için yaptıklarımız. Onların hayatlarını kolaylaştırmak için ortaya attığımız projeler.

Bakınız, bütün dünyada olduğu gibi görme engelli insanlar için yapılan sarı boyalı, kısa şeritler vardır.

Bazı yerlerinde yuvarlaklar, bazı yerlerinde düz çizgiler, bazı yerlerinden duraksaması gerektiğini gösteren kabartmalar vardır. Hepsi onların hiçbir desteğe ihtiyacı olmadan sokaklarda dolaşabilmesi ve hayata katılabilmesi için.

Gel gör ki, artık o sarı şeritler artık tahrip edilmiş, yırtılmış, yok olmuş vaziyatte.

Yani kazara görme engelli, benim için yürüme yolu yapıldı diye o sarı şeritli yollara güvenerek dışarı çıksa, maazallah hayatında yaşayabileceği en kötü kazayı da yaşar.

Bakınız, bütün dünyada olduğu gibi görme engelliler için yapılan kaldırım düzenlemelerine, yol çalışmalarına. Araçlarıyla engellilerin yürüyüş yoluna kapatanlar, işine geldiği şekilde kazdığı, deştiği ve sonra da kapatmayı unuttuğu çukurlar, kaldırım taşı diyerek konular normal insanın bile bastığında ayağını kaydığı, dengesinin bozulduğu, takıldığı, düştüğü yerlere.

Sadece engelli değil, engelsiz insanlar için bir büyük bir hayat risk.

images.jpg

Bastığın yere dikkat et diye savaşlarda, tarlalarda söylenir ama maalesef günümüzde şehirlerde dolaşırken de bastığın yere dikkat ederek yürüme zorundayız, engelli, engelsiz hep birlikte.

Varın engelli vatandaşların hep yanındayız mesajını verin, varın engellileri çok düşündüğünüzü anlatan hareketler içini girin, sağlıklı insanın bile yaşamakta güçlük yaşadığı bir ortamda bunların hepsinin inandırıcılığı kalmıyor.

Önce insan diyerek yaşadığımız dünyayı bu kadar yaşanamayacak hale getirebilirken, öncelik engelliler demek komik oluyor.

Sağlık insanın hayatını, yaşantısını kolaylaştıracak hiçbir adım atmadığınız yerde, engellilerin farkındayım diye istediğiniz kadar bağırın, nefesini boşa gidiyor.

Engelli vatandaşları düşünerek hareket eden, onların hayatını kolaylaştıran herkesi canı gönülden tebrik ediyorum.

Engelli vatandaşları düşündüğünü söyleyerek, engelleri ortadan kaldırmayan, engel çıkartan, engeller yaratan herkesi de şiddetle kınıyorum.

Akıl engellisi olamayın!

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.