Aşırı hava olayları 195 bin can aldı

Aşırı hava olayları 195 bin can aldı

Avrupa Çevre Ajansından yapılan açıklamaya göre, 1980-2021 yılları arasında yaşanan aşırı hava olayları nedeniyle Avrupa'da yaklaşık 195 bin insan hayatını kaybetti.

Avrupa Çevre Ajansı (EEA) tarafından yayınlanan rapora göre, aşırı hava olayları 196 bin insanın hayatını kaybetmesine neden oldu.

Olağanüstü hava koşullarının neden olduğu maddi zararın değeri 560 milyar euroyu geçti. Açıklamada 560 milyar euroluk zararın sadece 170 milyarının sigortalandığı da kaydedildi.

493006-6142520-updates.jpg

EEA’nın raporunda, “1980-2021 yılları arasında yaşanan seller, fırtınalar, sıcak ve soğuk dalgaları, orman yangınları ve heyelanlar nedeniyle yaklaşık 195 bin insanın yaşamını yitirdiği” belirtildi.

ÖLÜMLERİN YÜZDE 81’İNİN SEBEBİ: SICAK DALGALARI

Deutsche Welle‘nin aktardığına göre veriler, sıcak dalgalarının ölümlerin yüzde 81’ine ve mali kayıpların ise yüzde 15’ine neden olduğunu gösteriyor.

EEA yetkililerinden Aleksandra Kazmierczak AFP’ye yaptığı açıklamada, “Daha fazla kayıp yaşanmasını önlemek için acilen aşırı hava olaylarıyla ön alıcı bir şekilde mücadele etmeye hazırlanmamız gerekiyor” diyerek, özellikle yaşlıların sıcak havalara karşı hassas olması sebebiyle, Avrupa’nın yaşlanmakta olan nüfusunu korumak için önlemler alması gerektiğine dikkat çekti.

inondazione-1.jpg

Raporda ayrıca “Ulusal uyum politikaları ve sağlık stratejilerinin çoğu, sıcağın kalp-damar ve solunum sistemleri üzerindeki etkilerini kabul etmektedir. Ancak yarısından daha azı dehidrasyon veya sıcak çarpması gibi sıcağın doğrudan etkilerini kapsıyor” tespitleri yapıldı.

2022 yazında tekrarlanan sıcak hava dalgalarının ardından Avrupa’da normalden daha fazla ölüm meydana gelmiş olsa da EEA’nın raporuna bu veriler dahil edilmedi.

4482.webp

EEA’nın değerlendirmesine göre gezegenin 1,5 santigrat derece ısınması halinde şu anda yılda dokuz milyar euro olan ekonomik kayıp yüzyılın sonunda yılda 25 milyar euroya yükselebilir.

Raporda aşırı hava koşullarını önlemek için gerekli tedbirlerin alınmaması halinde mahsul verimi ve tarım gelirlerinin de düşeceği belirtildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.