Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye Raporu İade Edilecek

Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye Raporu İade Edilecek

Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye'ye dair oy çokluğuyla kabul edilen raporu Ermeni soykırımı iddialarını içerdiği gerekçesiyle iade edilecek. Öte yandan raporda Türkiye'deki insan hakları konusunda endişe duyulduğu belirtildi.

Avrupa Parlamentosu'nda (AP) oylamaya sunulan Türkiye ile ilgili olan rapor oy çoğunluğuyla kabul edildi. Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Ermeni Soykırımı iddialarının kabul edilmesi istenilen rapora tepki göstererek, raporun yok hükmünde sayılacağını, Türkiye Cumhuriyeti'nin daimi temsilcisiyle Avrupa Parlamentosu'na iade edileceğini söyledi.

Parlamento'da rapora yönelik yapılan oylamada oy kullanan 375 kişi rapora evet, 133 kişi ret ve 85 kişi çekimser şekilde oy kullandı. Raporda, AP'nin demokrasiye saygı ve hukukun üstünlüğü konularında Türkiye'nin Avrupa Birliği için gereken kriterler ihlal edildiği gerekçesiyle endişe duyulduğuna yer verildi. Ayrıca raporda Türkiye'deki yargı bağımsızlığı, toplanma özgürlüğü, ifade özgürlüğü insan haklarına saygı gibi alanlarda Türkiye'den endişe duyulduğu ve hapisteki tüm gazetecilerin serbest bırakılması talebi de yer aldı.

Güneydoğu'da güvenlik durumuna dair endişelerin dile getirildiği raporda Türkiye'nin terörle mücadelesinin tanındığına yer verilerek, güvenlik önlemlerinin hukukun üstünlüğü ve insan haklarına uygun şekilde gerçekleştirilmesi vurgusu yapıldı. Avrupa Birliği'nin terör örgütleri listesinde olan PKK'nın şiddete dönmesinin de kınandığı raporda örgütün meşru bulunmadığı vurgulanarak. PKK'nın silah bırakmaya çağrıldığı raporda ayrıca, sivil ve güvenlik güçlerine saldırıları kınanarak, YDG-H militanlarının barikat kurması ve hendek kazması gibi eylemlerinden kaygı duyulduğu aktarıldı.

Ermeni Soykırım iddiası ve Kıbrıs konusu

AP tarafından oy birliğiyle kabul edilen raporda, Türkiye tarafından 1915 olaylarının soykırım olarak tanıması isteği tekrarlanıldı. Öte yandan Kıbrıs sorununun Türkiye Avrupa Birliği ilişkileri üzerinde etkisi olduğu belirtilerek, Türkiye'nin Kıbrıs Rum Kesimi'nin uçak ve gemilerine limanlarını açması gerektiği belirtilerek, bu kararın müzakerelere büyük katkı sağlayacağı belirtildi. Ayrıca AB'nin Türkiye ile müzakerelerin ilerleyişinden memnun olduğunun altı çizilerek, Kapalı Maraş'ın Birleşmiş Milletler'e verilmesi gerektiğini savunuyor.

Mülteciler konusunda övgü

Türkiye'nin mülteciler konusunda göstermiş olduğu efordan övgüyle bahsedildiği belirtilerek, dünyada en çok mülteci ağırlayan ülkenin Türkiye olduğu belirtildi. Raporda ayrıca AB ve Türkiye arasındaki mutabakattan sonra kaçak geçişlerin azaldığı konusunda da fikir beyan edildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.