Avrupa'dan İzmir'e Hayat Köprüsü

Avrupa'dan İzmir'e Hayat Köprüsü

Hayat köprüsündeki son mutlu yolcu, Danimarka'da kanser teşhisi konan ve doktorların "yapılacak bir şey yok" dediği Zeliha Çelik oldu. Çelik, İzmir'de yaşama döndü.

Prof. Dr. Ünal Aydın "Yapılacak bir değil çok şey var. Bütüncül tedaviyle çok şey mümkün" dedi.

Danimarka'da yaşayan Zeliha Çelik, yaptırdığı testlerde karaciğeri metastaz yapan kolon kanseri olduğu anlaşıldı. Evre 4 kolon kanseri olduğu belirlenen Çelik için doktorlar "Yapılacak bir şey yok" dedi. Eşi Erdoğan Çelik ise İzmir'deki Prof. Dr. Ünal Aydın’a ulaştı.

YOL HARİTASI
Zeliha Çelik, kendini Türk doktorlara emanet etti. Prof. Dr. Ünal Aydın başkanlığında Oncolive Clinic'te "Kanserin Bütüncül Tedavisi Konseyi"ndeki 20'den fazla profesör, Çelik'in durumu tekrar değerlendirdi. Konsey "yapılabilecek çok şey" olduğuna karar vererek tedavi için yol haritasını belirledi. Oncolive Clinic'te kanserin bütüncül tedavi merkezinin kurucusu Prof. Dr. Aydın, tedavi aşamalarını şöyle anlattı:

"Hastamızın bu uzun periyotlu tedaviye uyum sağlayabilmesi için sosyal ve entelektüel işbirliği yapması esastı. Ayrıca psikolojik dayanıklılığı, metabolik ve fizyolojik performansı da önemliydi. Tüm bu değerlendirmelerde kurulda pozitif puan alan hastamızın önünde bir başka büyük engel vardı. Karaciğerin hem sağı hem solu metastaz doluydu. Bu da kısa sürede karaciğerin kanserden iflas etmesi, hasta ve ekibinin tüm çabalarının boşa gitmesi demekti. Bu yüzden öncelikle bütüncül tedavi kapsamanda karaciğerde kitlelerin temizlenmesi gerekiyordu ama tek seansta bu da mümkün değildi"

LEGO TEKNİĞİ
Prof. Dr. Aydın, öncelikle karaciğerin sol tarafındaki lezyonları yine kendisine ait lego tekniğiyle mikrodalga ablasyon yöntemini kullanarak, hibrit yöntemle temizledi. Bu ameliyat başarılı sonuca ulaşınca eşzamanlı kimyasal ve biyolojik tedavi protokolleri devam etti. Bir diğer ameliyatla karaciğerin tüm sağ lobu çıkarıldı. Üç aylık bütüncül tedavi sonrasında ise kalın bağırsak ameliyatı yapıldı. Zeliha Çelik ise hastalığıyla mücadele ederken sosyal hayattan ve ailesinden hiç kopmadı. 9 ay süren tedavisi boyunca İzmir'e yerleşti. Bununla birlikte Danimarka ve Türkiye arasındaki seyahatlerini de ihmal etmedi. Hatta bu süre içinde bir kızının düğününü yaptı, diğer kızını da nişanlandırdı.

“TAKIM OYUNU”
Prof. Dr. Ünal Aydın kanserle mücadele için "takım" oyunun şart olduğunu söyledi. Prof. Dr. Aydın, takımın başındaki kişiyle, tüm ekibin, hasta ve hasta yakınlarının "tek bir yürek" olması gerektiğini belirterek "Tedavi sürecinde ortak akıl, ortak dil, ortak hedef olmalı" dedi.

MUTLULUK HİKAYESİ
Tıbbi ekibin, kanserle savaşta tüm silahları adeta bir satranç oyunundaki gibi stratejik hamlelerle kullandığını, hasta ve yakınlarının da bu hamlelerin etkinliğini tam zamanlı takip etmesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Aydın, "Bizim bu inancımızı, Zeliha Çelik gibi inanan ve işbirliği yapan hastalar, zorlu tedavi sürecinde başarıya ulaşıyor ve mutluluk hikayesi ortaya çıkıyor" dedi.

1657740609586-foto4.jpg

“BATAKLIKTAYDIM, KARAYA ÇIKTIM”
Zeliha Çelik ise Prof. Dr. Aydın ile tanışana kadar yaşadığı süreci “bataklık” olarak niteleyerek “Türk hekimleri çok donanımlı ve hoşgörülü. Prof. Dr. Aydın ile görüştükten sonra bataklıktan karaya çıkmış gibi hissettim. Her aradığımda telefonun ucunda onu buldum. Bana güven verdi” diye konuştu. Çelik “Ünal hoca bana saatlerini, günlerini ayırdı. Bir yandan tedavi süreci ile ilgilenirken bir yandan da beni ve ailemi motive etti. Beş kızım var. Yaşamak istiyorum. Pes etmem. Tedavi sürecinde kızlarımdan birini evlendirdim. Düğünde çocuklarım mutlu oldu, ben umut doldum. İzmir çok güzel, artık eşimle tatile gelir gibi düşünüyoruz. Birlikte hayata dört kolla sarılıyoruz” diye konuştu. Zeliha Çelik’in eşi Erdoğan Çelik ise "Artık ikinci vatanımız İzmir oldu, biz burada yeniden hayat bulduk” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.