Ayasofya'da bir ilk!

Ayasofya'da bir ilk!

Müzisyen, yorumcu ve vokal koç Emre Yücelen"Emre Yücelen Şan Dersi" adlı YouTube kanalında; 1500 yıllık Ayasofya tarihinde ilk kez, çıplak sesle okunmuş akustik test kayıtlarına imzasını attı.

Ayasofya Müzesi Müdürü Hayrullah Cengiz'in özel izni ile yapılan akustik testi çalışmalarında, ses ve görüntü kayıtları alınırken Ayasofya'da akustiğin bozulmaması için çekim süresince çalışanların  Ayasofya içinde bulunmasına izin verilmedi.

Toplam sekiz kamera ve ses kayıt cihazları ile eş zamanlı yapılan kayıtlarda; Ayasofya'nın  ses akustiği,  ilk kez kayıt altına alınmış oldu.  Akustik testi çalışması için,  Büyük Ayasofya Cami İmamı Önder Soy ve Büyük Ayasofya Cami Müezzini Ahmet Toraman tarafından Ayasofya kubbesi altında ikili ezan, müezzin mahfilinde saba makamı ezan, mihrapta Fetih ve Nasr sureleri hiçbir ses sistemi desteği olmadan, çıplak ses ile okundu.

Akustik testi kayıtlarının,  hazırlık aşamalarını geçtiğimiz cuma günü YouTube kanalında yayınlayan Emre Yücelen, kayıtların tamamını ise ertesi gün (21 Mart 2020 Cumartesi )  Miraç Kandili'nde  YouTube kanalında yayınladı.

Akustik testi, kayıt çalışmasında Emre Yücelen'e ekibinden, İzzet Gül, Elif Nur Turan, Serdar Şengül, Özgün Günyar, Kamil Güney, Selim Genç ve Oğuzhan Yılmaz eşlik etti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.