Ayvalık Belediyesi, Kadın Oyunları Festivaline ev sahipliği yapacak

Ayvalık Belediyesi, Kadın Oyunları Festivaline ev sahipliği yapacak

Türkiye’nin ilk ve tek kadın temalı Kadın Oyunları Festivali, 17-27 Mart tarihleri arasında Ayvalık Belediyesi’nin ev sahipliğinde Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi’nde gerçekleştirilecek. 

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Kadın Oyunları Festivali’nin dokuz ay önce Ayvalık Belediyesi Kültür Müdürlüğü ve Ankara Sanat Tiyatrosu arasında başlatılan bir proje olduğunu söyledi.

 Belediye Başkanı Ergin, “Fikir sürecinden sonra Ankara Sanat Tiyatrosu editörlüğünde karşılıklı fikir alışverişiyle oyunlar belirlendi. Beş kadın oyunu, beş kadın sorunu ve beş kadın duruşunu görebileceğimiz oyunlar seçildi.  Sumru Yavrucuk, Ayça Bingöl gibi birbirinden değerli oyuncuları konuk edeceğiz. Projenin her yıl Ayvalık Belediyesi ile Ankara Sanat Tiyatrosu arasında, her yıl yeni şehirlerin eklenmesi durumunda bile Ankara ve Ayvalık’ın sabit kalacağını hatırlatan Başkan Ergin, “Bu sene Bandırma var. Çanakkale’de sadece dijital gösterimi yapılacak. Bandırma, 1-5 Mart, Ankara 4- 11 Mart, Çanakkale ise  dijital 8- 17 Mart arasında gerçekleştirilecek” dedi.

kof-2021-ayvalik.jpg

Yıldız Kenter “Ben Anadolu” oyunuyla anılacak

Ayça Bingöl’ün, Yıldız Kenter’in “Ben Anadolu” oyununu sahneye koyacağını, ilk seyircili performansın Ayvalık’ta gerçekleştirileceğini belirten Başkan Ergin, oyunun Yıldız Kenter’in anısına sergileneceğini söyledi. Ergin, kapanışın Dünya Tiyatrolar Günü’ne denk geldiğini hatırlatarak, ”8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile Dünya Tiyatrolar Gününü birleştirmiş olduk. Bu festivalin önemi kadına şiddet konusuna dikkat çekmek. Pandemi nedeni ile boş koltuklarda cinayete kurban gitmiş kadınlarımız olacak koltuklarda. Eşinizle gelseniz de aramızda onlar, çocuğumuzla gelsek de aramızda onlar olacak. Bir farkındalık yaratmak asıl mesele, çünkü belki dibimizdeler ve biz şiddete maruz kalan kişilerin farkına belki de ölümle sonuçlanınca varıyoruz.Aramızdalar, şiddete maruz kalan da şiddeti yapan da aramızda” dedi.

Yaşamlarını yitirenleri  fotoğrafı ile izlemenin sebebini de değerlendiren Başkan Ergin şunları söyledi: “Yanıbaşımızda olanı biteni görmüyoruz, belki bir gün yanımızda bizden yardım istediler fark etmedik ve öldüler. Ayvalık’ta farklı etkinliklerde olacak. Gündüzleri de eğitici ve bilgilendirici söyleşiler olacak, bunlardan biri Avukat Birsen Atakan, “Şiddet Halleri” “İstanbul Sözleşmesi” ve “arabuluculuk” adına konuşulacak. Kendisi bu konuda uzman yine Ceylan Özçelik, kadına ve çocuğa şiddet ve istismar konularında film çekmiş yönetmenlerimiz. O da film çekerken hissettikleri ve yansıttıkları üzerine konuşacak ama önce filmlerini izleyeceğiz. Yine filiz Ali, o da kadının toplumda olması gereken yeri, toplumun kadındaki yeri üzerine söyleşecek. Huri Kirişçi , kadına şiddet  konulu  resim sergisi ile katılıyor. Ramize Erer’in de aynı konuyla ilgili karikatür sergisi olacak.”

CHP kadın kolları destek oluyor

Ayvalık Belediyesi Kadın Meclisi’yle birlikte, sahnenin Sanat Fabrikası ile paylaşacaklarını ve gündüz etkinliklerinin Sanat Fabrikası’nda yapılacağına değinen Başkan Ergin, “Anlayacağınız adı festival ama ülkemizin kanayan yarasına dikkat çekmek için yola çıktık.

 Belki yazın Amfitiyatroda her haftanın ya da ayın belli günlerinde kadın oyunları günleri de yapabiliriz.  Fakat bildiğimiz net bir şey var ülkemizde ilk yapılan festivalin ortağı ve fikirdaşıyız.  Bunun için de mutluyuz, bu festivalin adının hep Ayvalık’la anılması önemlidir. Ankara Sanat Tiyatrosu bu konuda editörlüğünü Hasan Aldemir’in yaptığı projede, başından beri  fikirdaş olduğumuz için Ayvalık isminden vazgeçmedi. Aslında çok daha farklı yerlerden teklifler gelmiş olmasına karşın “biz Ayvalık ile yola çıktık” diyerek koydukları duruş için ayrıca teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Salona 103 kişi alınacak

Başkan Ergin, dijital gösterim yapılmayacağını kültür müdürlüğünün projesini yürüten tiyatro kökenli Erkan Cılak’ın canlı link ya da video kayıt yapıntılarının tiyatro olmadığı kanaatinde olduğunu ifade ederek, “Tiyatro canlı izlenir, çok kısıtlıyız 206 kişilik salona 103 kişi alabileceğiz ama gerekirse yazın amfitiyatromuzda devamını yine fiziksel olarak sergiletiriz” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.