Türksat Veri Merkezi nerede kuruluyor? Kapasite ilk aşamada üç katına çıkacak

Türksat Veri Merkezi nerede kuruluyor? Kapasite ilk aşamada üç katına çıkacak

Ankara Gölbaşı’nda yapımı süren Türksat Veri Merkezi ile mevcut kapasitenin ilk aşamada üç katına çıkarılması hedefleniyor. Tesis, kritik kamu verilerine hizmet verecek.

Türkiye’nin dijital altyapısına yönelik yatırımlar kapsamında Ankara Gölbaşı’nda Türksat Veri Merkezi inşa ediliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, temeli temmuz ayında atılan tesisin 35 bin 300 metrekarelik alana sahip olduğunu açıkladı. Projeyle Türksat’ın mevcut kapasitesinin ilk aşamada üç katına, ikinci aşamada ise sekiz katının üzerine çıkarılması hedefleniyor.

2025-02-whatsapp-image-2025-02-24-at-10-07-49.webp

E-DEVLET VE KAMU VERİLERİ İÇİN ALTYAPI

Uraloğlu’nun açıklamasına göre merkez, e-Devlet başta olmak üzere kritik kamu verilerinin barındırılmasında kullanılacak. Tesiste yerli yazılımlardan yararlanılması ve uluslararası güvenlik standartlarına uygun hizmet sunulması planlanıyor. Bakan Uraloğlu, veri merkezlerinde şifreleme, erişim kontrolü ve anahtar yönetiminin önemine de dikkat çekti. Yatırımların, Türkiye’nin artan veri üretimiyle birlikte bulut bilişim ve yapay zekâ ihtiyaçlarına yanıt verecek altyapıyı güçlendirmesi amaçlanıyor.

Uraloğlu, eylül ayında hizmete alınan Vodafone İzmir Veri Merkezi’nin de Türkiye’nin veri merkezi kapasitesine katkı sağladığını belirtti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.