Babacan'ın partisine İzmir'den kimler katılacak?

Babacan'ın partisine İzmir'den kimler katılacak?

Adem Nakçı yazdı...

Herkesin merakla beklediği şey bugün gerçekleşti. Uzunca zamandır 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte yeni parti kurma hazırlıklarını sürdüren Başbakan eski Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan, kurucusu olduğu AK Parti'den 18 yıl sonra istifa etti. Babacan’ın istifasının ardından Ak Parti’den kimlerin ayrılabileceği üzerine çeşitli iddialar ortaya atıldı.

Bu iddiaların odak noktasında İzmir var. Peki “Neden İzmir?”. Çünkü İzmir, Ak Parti içinde küskünü ve kırgını en çok olan illerin başını çekiyor. Ak Parti İzmir teşkilatlarında son dönemde; “rantiyeci, çorbacı ve şakşakçı AKPliler” diye nitelendirilenlerden dolayı küskün sayısı giderek arttı. Bunlardan dolayı siyaset yapamaz hale gelenler partiden kopunca “barışma” ihtimali de zayıflayınca gidecek yer arayan çok. Bu küskünlerin gözü Ak Parti’den ayrılarak parti kurması beklenen Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’da idi. Her ne kadar geçmişte Başbakanlık yaptığı ve İzmir’de açılan Başbakanlık ofisi nedeniyle İzmir eski Milletvekili İbrahim Turan üzerinden bir altyapı çalışması olduğu için Davutoğlu’nu bekleyen yapı daha fazla görünüyor olsa da konumuz Babacan olduğu için "kimler geçer?" diye bakalım;

Öncelikle Babacan’ın akıl hocası olarak lanse edilen 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ailesinin önemli bir kısmı İzmir’de yaşıyor. Bu yapıda ilk olarak Sayın Gül’ün birinci dereceden akrabası olan İzmir eski Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu ismi öne çıkıyor. Ak Parti kulislerinde Tekelioğlu ile birlikte siyaset yapan Konak ve Karabağlar ilçe yapılarında önemli kopmalar olacağı konuşuluyor. Konak’ta; Tekelioğlu ile beraber siyaset yapan Ak Parti Konak ilçe eski başkanları Nazmi Kalyoncu, Yaşar Ötnü, Ali Gönen’in Konak Belediyesi Meclis eski üyesi Tevfik Erdoğan, İl eski Başkan yardımcısı Niyazi Memur (Hatırlanacağı üzere Gül, bir yakınının düğünü için geldiği İzmir'de, Niyazi Memur ve kardeşi Sabri Memur'un Karşıyaka Mavişehir'de yaptıracakları Memur Kardeşler adı verilen caminin zemin güçlendirmesi için enjeksiyon işlemini bizzat uygulamıştı) isimleri öne çıkıyor.

Karabağlar’da ise Ak Parti’nin ve mihenk taşlarından olan Ak Evler yapısı içinde önemli kopmalar olmasına kesin gözüyle bakılıyor. (Abdullah Gül Cumhurbaşkanı olduğu dönemde, İzmir'deki her programının ardından Ak Evler semtinde bulunan ve bu yapının önemli isimlerinden olan dayısı Nazif Satoğlu'nu ziyaret ederdi)

Eski Ak Partililere kanca atılmayacak

Parti kulislerinde bu isimlerin adı geçerken, Babacan’a yakın kaynaklardan edindiğim bilgilere göre ise özellikle; “Ak Parti’den transfer yapalım, grup kuralım” düşüncesi içinde olunmayacak. Bu kaynaklar, kendilerine yakıştırılan “4 eğilim bir araya gelecek ANAP Modeli olacak” yakıştırmasına da karşı çıkıyor. Hareketin kurucuları siyasi kamplaşma devrinin son seçimde görüldüğü üzere bittiğine inanıyor. Ortaya çıkan hareketi insanlar etrafında değil prensipler etrafında yapılandırılacağını dile getiriyorlar. O nedenle transferlerden çok gönüllü katılım esas alınacak. Bunun içinde ince elenip sık dokunulacak.

Geçmişte yaşanan Abdullatif Şener ve Erkan Mumcu’nun ayrılıp parti kurması olaylarını da iyi inceleyen yeni oluşumun özellikle buradaki hataları tekrarlamamak için ayrı bir özen gösterdiği bilgisine ulaştım.

Eski İl Başkanlarının durumu ne?

Bu ara özellikle ulaştığım ve birer bir görüştüğüm Ak Parti İzmir il eski başkanları da oldu. Kurucu İl Başkanı olan İsmail Katmerci; tavrını “Tayyip Bey’in sonuna kadar yanındayız” diye cevaplarken, kentte en uzun süre İl Başkanı olarak görev yapan ikinci isim olan Ömer Cihat Akay ise, “Gemiyi terk edenler olabilir. Ben buradayım ve sonuna kadar Cumhurbaşkanımızın yanındayım” dedi

Bu konuda en çarpıcı açıklama ise İl Başkanlığı koltuğunda en uzun süre oturan isim olan Bülent Delican’dan geldi. Delican Ak Parti Genel Başkanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gücüne dikkat çekerek, “Reis ceketini assa en az yüzde 30 oy alır. Yeni yapıda kadrolaşma sıkıntısı olur. Uzun dönem onurla ve şerefle il başkanlığı dahil bir çok görevde bulunduğum partimdeyim” diye konuştu.

medyaege.com.tr.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.