Bademciklerinizi aldırmanız mı gerekiyor?

Bademciklerinizi aldırmanız mı gerekiyor?

Kış döneminde sık karşılaşılan bademcik enfeksiyonu sosyal yaşantımızı etkileyerek, yaşam kalitemizi düşürüyor. 

KBB Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Ozan Seymen Sezen "Yılda 3 seferden fazla tekrarlayan, daima ilaç kullanımına ihtiyaç duyulan kronik enfeksiyonlarda bademcikler ameliyatla alınabilir" şeklinde konuştu. 
KBB Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Ozan Seymen Sezen “Bademcikler, kişilerin boğazının iki tarafında bulunan, oval şekilli yumuşak doku kütleleridir. Aynı zamanda lenfatik sistemin bir parçasıdır. Bademcikler, enfeksiyonlardan korunmaya yardımcı olur. Ağız yoluyla vücuda giren virüs ve bakterilerle savaşmak da bademciklerin önemli bir görevidir” açıklamasında bulundu. 

Soğukların gün geçtikçe arttığı bu aylarda, grip ve nezleler ile birlikte en sık görülen rahatsızlıklardan birinin bademcik enfeksiyonları olduğunu belirten Seymen Sezen, “Bademcik iltihapları sık yaşanan problemlerin başında gelir. Havasız kapalı ve kalabalık ortama maruz kalmak enfeksiyon risklerini maksimum seviyeye çıkarmaktadır. Bulunulan ortamı arada bir havalandırmak, ortamda hijyeni sağlamak ve elleri bol bol yıkamak alınabilecek önlemler arasında” dedi. 

Çocuklarda daha sık rastlanıyor 

"Özellikle çocuklarda bademcik enfeksiyonlarına ve buna bağlı gelişebilen hastalıklara daha sık rastlıyoruz” diyen Seymen, “Toplumda 'beta mikrobu' olarak adlandırılan streptekok cinsi mikroplar bademciğe yerleşir ve bademcik rahatsızlığına yol açar.

Bu belirtiler varsa dikkat! 

Sezen, "Akut yani geçici bademcik şişmesinde oluşan semptomlar kolaylıkla tedavi edilebilir. Kronik veya çok sık tekrarlayan bademcik iltihabı, şişen bademciklerin geçici bir bölümünü oluşturan ve nadir görülen enfeksiyonlardan farklıdır.

Bu durum genellikle antibiyotik kullanımına olumlu cevap vermez ve hastalık devam eder. Bulguları ise tekrarlayan boğaz ağrısı, boğazda kuruluk ve kaşıntı, yutma güçlüğü, halsizlik, hafif ateş ve kansızlıktır. Bunun dışında geniz eti ile birlikte ise solunum yolunu tıkayabilir 

Bademcikler ne zaman ameliyatla alınmalı? 

Seymen, “Yılda 3 seferden fazla tekrarlayan, daima ilaç kullanımına ihtiyaç duyulan kronik enfeksiyonlarda ve çok büyük bademcikler nedeniyle yaşanan nefes alma zorluğu, ağzı açık uyuma, horlama, büyüme-gelişme geriliği gibi durumlarda hekiminiz bademciklerin cerrahi yöntemler ile alınmasına karar verebilir. Bu yönteme 'tonsillektomi cerrahi' ismi verilir.

Bademcik ameliyatları Türkiye’de ve dünyada çok sık yapılan, sonuçları oldukça olumlu olan ameliyatlardır. Hastanın genel anestezi almasına engel olan bir durum olmadığı takdirde hastanın uyutularak ameliyat edilmesi son derece konforludur. Bu ameliyat genellikle 30 dakika ila 1 saat kadar sürer" şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.