Bahçeşehirli öğrencilerden sağlık çalışanlarına siperlik desteği

Bahçeşehirli öğrencilerden sağlık çalışanlarına siperlik desteği

Bahçeşehir Koleji İzmir 50. Yıl Kampüsündeki Fen ve Teknoloji Lisesinde eğitim gören öğrenciler, öğretmenlerinin desteğiyle koronavirisün yayılmasına karşı en çok ihtiyaç duyulan yüz koyucu siperliklerden tasarlayıp üretti. 

Dünya Sağlık Gününde örnek bir duyarlılığa imza atan öğrencilerin ellerinden çıkan yaklaşık iki bin siperlik, kentte görev yapan sağlık çalışanlarına ulaştırılmaya başlandı.

Türkiye’de STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) eğitiminin uygulandığı ilk eğitim kurumlarından biri olan Bahçeşehir Kolejinin İzmir 50. Yıl Kampüsündeki Fen ve Teknoloji Lisesinde eğitim gören öğrencileri, öğretmenlerinin desteğiyle dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla mücadele için harekete geçti.  Öğrenciler, evlerindeki bilgisayarlarda, koronavirisün yayılmasına karşı en çok ihtiyaç duyulan yüz koyucu siperliklerin tasarımını yaptı. Tasarımlardan yararlanan öğretmenler de okuldaki 3D yazıcı ve CNC cihazlarında yüz koruyucu siperlikleri üretti. 

Öncelik, Aile Sağlığı Merkezlerine 

Kısa sürede üretilen yaklaşık iki bin siperliğin dağıtımında Aile Sağlığı Merkezlerine öncelik verildi. Yüz koruyucu siperlikler, salgın sürecinde hastaların ilk uğradığı yer olması nedeniyle daha çok korunma ihtiyacı duyulan kentteki tüm aile sağlığı merkezlerine dağıtılmaya başlandı. Bu merkezlerin yanı sıra, kentte pandemi hastanesi olarak belirlenen Türkan Özilhan Devlet Hastanesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Behçet Uz Çocuk Hastanesi, Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi gibi kentteki birçok kamu ve özel hastanede görev yapan sağlık çalışanlarına da siperliklerden gönderildi. 

Sağlık çalışanlarının yanlarındayız

Tasarımı yapan öğrencilerden Oğuzhan Yusuf Aslanalp, “Okulda gördüğümüz bu dersleri gerçek hayatta ve de hayati bir durum için kullanmak gerçekten çok heyecan ve gurur verici. Sağlık çalışanlarının bu zor günlerinde yanlarındayız ve her zaman destekçileriyiz. Dünya Sağlık Gününde de onlara yönelik desteğimizi bu şekilde göstermek istedik. Biz bu tasarımı yaparken önde boşluk bıraktık. Bunun sebebi nefes alışverişi sırasında siperliğin buğulanmamasını sağlamak. Ayrıca bizim tasarladığımız siperlik lastik bant kullanmadığı için ve hafif olduğu için rahatlıkla uzun saatler kullanılıp takılıp çıkartılabilmektedir” dedi.

Doktorlardan teşekkür

Siperlikleri teslim alan sağlık çalışanları da, kullanırken çektirdikleri fotoğrafları, öğrenci ve öğretmenlerle paylaşarak teşekkürlerini iletti. Siperliklerden kullanan ve aynı zamanda okulun velisi olan Dr. Nermisan Aslanalp da, “Oğlumun okuduğu okulda böyle faydalı işlerin yapılması benim çok hoşuma gidiyor. Bir sağlık çalışanı olarak öğrencilerin sağlık çalışanlarına yardımcı ekipmanları üretmesi beni gururlandırıyor.” diye konuştu. Dr. Serkan Aslanalp ise, “Kişisel koruyucu ekipman kullanmak (maske, bone, siperlik, gözlük) bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en etkin yöntemlerinden birisidir. Okulumuzun da bu konuda öncü olması beni memnun etmiştir. Bir hekim olarak katkılarından dolayı teşekkür ederim” dedi.

Gerçek yaşam problemlerine çözüm üretiyoruz

Kendilerinin yanı sıra İstanbul, Ordu, Ankara, Gaziantep, Hatay, Samsun, Edirne, Antalya Konyaaltı ve Eskişehir kampüslerindeki Fen ve Teknoloji Lisesi ile Anadolu Lisesi öğrencilerinin de siperlik üretiminde bulunduğunu dile getiren Bahçeşehir Koleji İzmir 50. Yıl Kampüsü Fen ve Teknoloji Lisesinin Müdürü Dr. Aylin Gil, çalışmanın, geniş çaplı bir sosyal sorumluluk projesine dönüştüğünü söyledi. Siperliklerin haricinde entübasyon kabini ve laringoskop cihazlarını da üretmeye başladıklarını, onları da kısa sürede ilgili yerlere teslim etmeye başlayacaklarını dile getiren Gil, birçok ilden ve sağlık kuruluşundan siperliğin yanısıra diğer cihazlar için de talepler geldiğini ve sürekli arttığını belirtti. Gil, “3D Design derslerinde kullandığımız programlar ile şu anda acil ihtiyaç olan ürünleri kolayca tasarlayarak üretebiliyor; böylece bu ürünleri düşük maliyetle ulaşılabilir hale getirmeyi hedefliyoruz. Gerçek yaşam problemlerine çözüm üreten öğrencilerimiz, bir yandan da büyük bir sosyal sorumluluk projesine imza atmış oluyor. Yakın çevremizden başlayarak uzatabildiğimiz her yere elimizi uzatmak istiyoruz. Bu anlamda çeşitli sanayi-okul işbirliklerine de her zaman olduğumuz gibi açığız. Öğrendiklerimizi bu gibi zamanlarda işe dönüştürmeyeceksek bu bilgi ve becerilere sahip olmamızın hiçbir anlamı yok. Emeği geçen tüm öğrenci, öğretmen ve personelimize teşekkür ediyor, bu ekibin bir parçası olmaktan gurur duyuyorum” dedi.

Hedefimiz, insana, cana dokunmak 

Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ ise, öğrencilerin toplumu ve dünyayı ilgilendiren her konuda aksiyon aldıklarını söyledi. Dağ, sözlerine şöyle devam etti:

“Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Liseleri, Türkiye projesidir. Kurucu okul olan Bahçeşehir Kampüsümüzle başlattığımız STEM tabanlı öğretim modeliyle; bugün hayal eden, tasarlayan, üreten, bilim ve teknolojiyle topluma fayda üreten gençler yetiştiriyoruz.  Gençlerin bu projedeki odağı sağlık çalışanları başta olmak üzere bu süreçten etkilenenlere fayda sağlamaktı. Hedefimiz bilimin, teknolojinin, hayal edip tasarlayıp üretime geçirmenin anlamını ve bütün bunların bir cana, insana dokunduğunda kıymetli olduğunda önemli olduğunu bilerek yetişen nesiller yetiştirmek.” 

0-(2)-105.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.