Bakan Çavuşoğlu: ''Obama’nın eleştirisi Erdoğan’a değil Türkiye’ye''

Bakan Çavuşoğlu: ''Obama’nın eleştirisi Erdoğan’a değil Türkiye’ye''

Bakan, Obama’nın Türkiye’deki bazı yaklaşımlardan rahatsızlık duyduğununa ilişkin sözleri için “Sayın Obama’nın cumhurbaşkanımıza yönelik herhangi bir eleştirisi olmadı. Türkiye’ye yönelik bir eleştirisi oldu” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Obama’nın Türkiye’deki bazı yaklaşımlardan rahatsızlık duyduğununa ilişkin sözleri için “Sayın Obama’nın cumhurbaşkanımıza yönelik herhangi bir eleştirisi olmadı. Türkiye’ye yönelik bir eleştirisi oldu” dedi.

Obama, önceki gün Erdoğan’la bir araya geldikten sonra Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Türkiye’deki basın özgürlüğü ve demokrasi karşıtı eğilimlerden rahatsızlık duyduğunu, basına karşı sergilenen yaklaşımın Türkiye’yi epey sıkıntılı bir yola sokabileceğini  ifade etmiş, Erdoğan’ın demokratik ortamın önünü tıkayan bir tutum izlememesi gerektiğini belirtmişti. ABD lideri tüm bunları Erdoğan’a söylediğini de aktarmıştı.

Erdoğan, Obama’nın bu çıkışına “Gıyabımda o tür bir açıklama yapıldığını duyunca üzüldüm. Görüşmemizde o konular gündeme gelmedi. Bana o türden bir şey söylenmiş değil. Kaldı ki bizler daha önceki telefon görüşmelerimizde, basın üzerinden konuşmak yerine karşılıklı konuşmanın daha faydalı olacağını da konuşmuştuk” sözleriyle yanıt vermişti.

'PARALEL YAPI'NIN NE OLDUĞUNU ANLATTIK

Obama’nın sözlerinin ikili görüşmede gündeme gelmediğini, gündeme gelen yerlerde de Türkiye’nin ‘net bir şekilde’ cevap verdiğini aktaran Çavuşoğlu, “Tüm örnekleriyle verdik ve Paralel Yapı’nın ne olduğunu da çok iyi bir şekilde tekrar anlattık. Bunların medya özgürlüğüyle ilgisinin olmadığını anlattık, başkaları hakkında sahte deliller üreterek, zamanında bunları hapse attıran insanların, gazeteciler bugün hesap verdiği zaman, ‘Efendim basın özgürlüğü ya da gazetecilikten dolayı içeriye attırılıyor ya da atılıyor’ demesi, gerçeklerden uzak bir anlayışın sergilenmesi demektir” dedi.

04042016-medyaege_-obamaaic_aic_cai

OBAMA ELEŞTİRİSİ

Her konuda veremeyecekleri hiçbir cevap olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, Obama’yı, “Yüzümüze söylesinler biz cevabımızı veririz, ama kendi aramızda konuşmadığımız bir konuyu konuşmuşuz gibi bir hava estirmek doğru değildir” sözleriyle eleştirdi.

Gülen Cemaati’nin ABD’de birçok Kongre üyesinin kampanya masraflarını karşıladığını savunan Çavuşoğlu, Türkiye’nin tüm ülkelerle ilişkilerinde gerçekleri yüzyüze söylemeyi ‘tercih ettiğini’ ifade etti.

TÜM LİDERLERİ PROTOKOL GENEL MÜDÜRLERİ KARŞILADI

Çavuşoğlu şöyle devam etti: “Obama’nın cumhurbaşkanımıza yönelik herhangi bir eleştirisi olmadı. Türkiye’ye yönelik bir eleştirisi oldu. Obama, bu zirve kapsamında iki liderle ikili görüşme yaptı. Bir tanesi Çin devlet başkanı, bir tanesi de cumhurbaşkanımız. İkisi arasında bir sorun varmış gibi bazı gazetelerde yer aldı, sonra bu Türkiye’de köpürtüldü. Saçma sapan böyle şeyler, ‘Efendim karşılama olmadı.’ ABD’ye her zaman kim giderse gitsin protokol genel müdürü karşılar. 50’den fazla lideri de protokol genel müdürü karşıladı. Ben iki gün önce gittiğim için oradaydım, elbette ki sayın cumhurbaşkanımızı her zaman nerede olursa olsun, geldiği zaman karşılamak bizim dışişleri bakanı olarak asli görevimiz.”

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.