Bakan Koca, "Can kaybı 107, vaka sayısı 4.062"

Bakan Koca, "Can kaybı 107, vaka sayısı 4.062"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "toplam vaka sayısı 65.111, toplam can kaybı ise bin 403" açıklamasında bulundu.

evlge9jxgaeavgh.jpg

Bakan Koca şöyle konuştu:

Söz ve bilgi onu taşıyacak bir mecre yoksa tesirini gösteremez.

Bir salgının aşamaları hakkında kesin ifadeler kullanılamaz. Şu ana kadar aldığımız bazı sonuçlar Türkiye'nin salgını mümkün en az kayıpla aşacağına işaret ediyor. Bu işareti biz tedbirler yüzde yüz uygulanmadığı halde alıyoruz. Tedbirleri herkes aynı ciddiyetle uygulayabilse umuttan çok daha güçlü kelimeleri seçeceğiz.

Vakaların sayısı tüm dünyada artıyor. Yöntemlerde benzerlikler olsa da her ülke kendi mücadelesini kendi şartlarında veriyor. Türkiye'de salgında tespit edilen her olay sizin gözünüzün önündedir. Hatta diyebilirim ki tablonun olumsuz yönü tam, olumlu yönleri ise kısmen önünüzdedir.

Hastalık Amerika'da 11. haftada, İspanya'da 9. haftada, İtalya'da 8. haftada, Çin'de 7. haftada bir haftada görülen en çok vaka sayısına ulaştı. Türkiye'de ise hastalığın görülen en çok vaka sayısına ulaşması 4. haftada gerçekleşti.
Türkiye'de 4. haftada vaka artış hızı düşüşe geçti. Virüsün yayılma gücüne karşı şu anki şartlarda yayılma hızını kontrol altına almaya başlamış durumdayız. Peki bu nasıl oldu? Filyasyon kelimesini çok duydunuz. Bu kelimeyi ileriki günlerde unutmayacaksınız.Vaka artış hızının erkenden düşüşe geçmesini biz bu filyasyonla sağladık.

Pozitif tanı konan hastaların her birinin son üç gün içinde temas ettiği bütün kişilere ulaşıp onları taramaya çalıştık.

Dünyanın bütün kısmı ise filyasyon yerine, sadece şikayet ve başvuran vakalar üzerinden tanı ve tedavi süreci yolunu izliyor. Türkiye ölüm artış hızındaki yavaşlama beşinci haftada gerçekleşmiştir. Türkiye, ölüm artış hızındaki yavaşlamayı en erken yakalayan ülkedir.

Bugüne kadar tanı konan hastaların temas zincirindeki 261 bin 969 kişi tespit ettik. Bunların yüzde 95.8'ine ulaştık. Takiplerini yaptık. Filyasyon ekiplerimizce takibi yapılan toplam kişi sayısı 251 bin 28'dir.

Ne yapıyoruz? Hastanın çok detaylı hikayesini alıyoruz. Bir vaka tespit edildiğinde onun aile fertleri ve iş arkadaşları, aynı adreste bulunduğu kişiler otomatik olarak filyasyon sistemine düşüyor.

Ekiplerimiz harekete geçiyor. Bugüne kadar bahsetmediğim filyasyon ekibi nasıl bir ekiptir? Biri doktor, biri sağlık memuru, biri yardımcı personel olmak üzere ortalama 3 kişiden oluşan ekiplerdir.

Vakanın hikayesi alınır alınmaz harekete geçip 2 gün 2 gece zarfında tarama yapmaktadırlar.

Filyasyon çalışmasında temaslı takibinin en yüksek oranda sonuçlandığı il yüzde 99 ile Zonguldak. En düşük il ise yüzde 92 ile Şanlıurfa'dır. Vakaların en yoğun olduğu İstanbul'da 1200 filyasyon ekibi görev almaktadır.

Türkiye genelinde filyasyon ekibi sayısı 4600'dür.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.