Osmanağaoğlu’ndan ihracatçıya finansman, esnafa teşvik çağrısı
MHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Ticaret Bakanlığı bütçe görüşmelerinde ihracatçıların finansmana erişiminin kolaylaştırılmasını, esnafın kredi, vergi ve prim teşvikleriyle desteklenmesini istedi.
MHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Ticaret Bakanlığı bütçe görüşmelerinde ihracatçıların finansmana erişiminin kolaylaştırılmasını, esnafın kredi, vergi ve prim teşvikleriyle desteklenmesini istedi.
MHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Ticaret Bakanlığı bütçesi üzerine konuştu. Osmanağaoğlu, ihracatın geliştirilmesi, yerli üreticinin korunması, gümrüklerin dijitalleştirilmesi ve piyasa denetimlerinin güçlendirilmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
4 Kasım’daki görüşmelerde, salgın, Rusya-Ukrayna savaşı ve küresel sıkı para politikalarının üretim, lojistik ve dış talep üzerindeki etkilerine değinen Osmanağaoğlu, bu gelişmelerin kurumların teknik ve idari kapasitelerini artırmasının önemini ortaya koyduğunu belirtti.
Türkiye ekonomisinin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı politikalarla dünya ticaretindeki konumunu güçlendirdiğini ifade eden Osmanağaoğlu, ekim ayı ihracatının yüzde 8,1 artarak 25 milyar 885 milyon dolara, yıllıklandırılmış ihracatın ise 285,6 milyar dolara ulaştığını söyledi. Hizmet ihracatıyla birlikte toplamın 413 milyar doları aştığını kaydetti.

“YERLİ ÜRETİCİLERİMİZİN KORUNMASI DA ÖNEMLİ”
İhracat artışının yanında adil rekabet koşullarının sağlanması gerektiğini vurgulayan Osmanağaoğlu, damping ve sübvansiyonlu ithalata karşı önlemlerin önemini koruduğunu belirtti.
İhracatçıların finansmana erişimine de değinen Osmanağaoğlu, Türk Eximbank, Türk Ticaret Bankası ve İhracatı Geliştirme AŞ aracılığıyla sunulan destek mekanizmalarının daha işlevsel hale getirilmesini istedi.

Uzak ülkelerle ticari ilişkilerin geliştirilmesini ve yeni pazarlara erişimi önemsediklerini dile getiren Osmanağaoğlu, ticaret heyetleri ile yurt dışı temsilciliklerinin daha etkin kullanılmasının beklentileri arasında olduğunu söyledi.
GÜMRÜKLERDE PERSONEL VE TEKNOLOJİ VURGUSU
Gümrüklerde modernizasyon, altyapı ve dijitalleşme yatırımlarının sürdürülmesi gerektiğini belirten Osmanağaoğlu, bekleme sürelerinin azaltılmasının lojistik verimliliğe katkı sağlayacağını ifade etti.
Gümrük Kapıları Saha Analiz Programı ile Mersin Limanı’nda devreye alınan Liman Kapı Otomasyon Sistemi’ne değinen Osmanağaoğlu, Kapıkule, Sarp ve Gürbulak gibi yüksek işlem hacimli kapılarda kapasitenin artırılmasının yanı sıra insan gücü ve teknik donanımın da güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

ESNAF İÇİN KREDİ, VERGİ VE PRİM DESTEĞİ TALEBİ
Esnaf ve sanatkârların desteklenmesine yönelik beklentilerini sıralayan Osmanağaoğlu, kredi, vergi ve prim teşviklerinin artırılması, yeni girişimcilerin ekonomiye kazandırılması ve rehberlik hizmetlerinin geliştirilmesi çağrısında bulundu.
Osmanağaoğlu, “Çok mesafe kat edilmiştir ama halen hak ettiğimiz yerde olmadığımız da açıktır” ifadelerini kullandı.
Perakende sektörünün istihdam ve gıdaya erişim açısından stratejik önem taşıdığını belirten Osmanağaoğlu, etkin piyasa denetiminin hem tüketiciler hem sektörün geleceği için gerekli olduğunu söyledi. E-ticaretteki dönüşüme uygun denetim mekanizmaları oluşturulmasını, kaçakçılık ve kayıt dışılıkla mücadelede bilgi teknolojilerinden etkin yararlanılmasını istedi.
TİCARETTE GÜVEN VE AHİLİK MESAJI
“Terörsüz Türkiye ve Terörsüz Bölge” hedefinin Türkiye’nin ticaret merkezi olma stratejisi açısından önem taşıdığını savunan Osmanağaoğlu, ortak hedefler doğrultusunda hareket edilmesi gerektiğini ifade etti.
Konuşmasında eski Gümrük ve Tekel Bakanı Gün Sazak’ı da anan Osmanağaoğlu, ahilik geleneğinin ticarette kalite, adil fiyatlandırma ve tüketici hakları açısından yol gösterici olduğunu belirtti. Osmanağaoğlu, Ticaret Bakanlığı bütçesinin hayırlı olmasını dileyerek konuşmasını tamamladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.