Bakan Soylu'dan Suriyeliler ile ilgili önemli açıklama

Bakan Soylu'dan Suriyeliler ile ilgili önemli açıklama

Soylu, eylem iddiaları için ise, "Kimseye bir şey yaptırmayız" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katıldığı canlı yayındagündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Soylu göç meselesine sadece Suriyeliler açısından bakılmaması gerektiğini belirtti. Bakan Soylu, Asya, Afganistan, Pakistan, Suriye, Irak, İran, Fas, Yemen, Tunus ve Afrika'nın bütün ülkelerinden Türkiye'ye, bir kısmı kaçak bir kısmı düzenli olmak üzere göç dalgası bulunduğunu söyledi.

Dünyadaki göç dalgasının temelde gelir eşitsizliğinden kaynaklandığını kaydeden Soylu, istikrarsızlık, gelir eşitsizliği, suya, eğitime, adalete erişimde yaşanan zorluklar ile terör, enerji yataklarındaki acımasız rekabetler ve radikalizmin kullanılmasının ciddi karmaşıklık meydana getirdiğini, bu dengesizliklerin de aşırı göç dalgalarına neden olduğunu dile getirdi.

Göç meselesinin bütün ülkeler için sorun teşkil ettiğini, Türkiye'nin Asya bandı, doğu ve güneyinden göç baskısı altında olduğunu ifade eden Soylu, "Mesele Suriye'nin çok daha ötesindedir" dedi.

Hükümet olarak göç konusu "kaçak göçmen", "geçici koruma", "uluslararası koruma" ve "düzenli göç" başlıkları altında ele aldıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Türkiye'de bunların toplam sayısı 4,9 milyon. Bunun 3 milyon 634 bini geçici koruma kapsamında, 337 bin civarı uluslararası koruma kapsamında. Türkiye'de bir kavram kargaşası var, onu da düzeltmek açısından söylüyorum. Türkiye'de 28 mülteci var aslında. Çünkü Türkiye 1950'lilerde bir karar aldı, biz Avrupa ülkelerinin dışından mülteci kabul etmiyoruz. 1 milyon 23 bin civarında bizim ikametlimiz var. Bunlar öğrenci ve çalışanlar. Türkiye içerisinde bulunanlar. Türkiye dengeli bir göç politikasıyla uzun zamandır bunu yönetiyor."

"Yıl başından bugüne 163 bin kaçak göçmen yakalandı"

2018'de 56 bin kaçak göçmenin sınır dışı edildiğini bildiren Soylu, 2019'da şu ana kadar 43 bin kaçak göçmen ülkelerine gönderildiğini, biletleri alınıp ülkelerine gönderilecek 7 bin kaçak göçmenin daha bulunduğunu belirtti.

Kaçak göçü önlemek için yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Soylu, sınırlarda duvarların yanı sıra gece görüşlü kamera ve sensör sistemleri ile fiziki önlemler alındığını hatırlattı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.