Balbay: "Sistem çocuklarımızı okuldan atıyor"

Balbay: "Sistem çocuklarımızı okuldan atıyor"

Balbay 2017 yılı Temel Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi sınav sonuçlarına yapılan yerleştirmeleri Meclis gündemine taşıdı.

CHP İzmir milletvekili ve Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi Mustafa Ali Balbay 2017 yılı Temel Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi sınav sonuçlarına yapılan yerleştirmeleri Meclis gündemine taşıdı. Balbay TEOG sonuçlarına göre açık liseye yerleşen öğrenciler için “sistem çocuklarımızı okuldan atıyor” dedi.

Milli Eğiitm Bakanı İsmet Yılmaz’ın yazılı olarak yanıtlaması için Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesi için Balbay şunları söyledi:

“2017 yılı TEOG sistemi için öğrencilerin başarı durumları görüldü. Aldıkları puana göre tercihlerde bulunan öğrencilerin okullara yerleştirme işlemleri de 2 nci ve 3 ncü nakil işlemlerinin ardından gerçekleştirildi. Bakanlık neden sınava giren öğrencilerin başarı sıralamalarını açıklamıyor. Öğrencilerin hangi dersten hangi puanları aldıklarını açıklamıyor. Kimden neyi saklıyor? Biz sınav sonuçlarını öğrencilerimizin ve velilerin değil bakanlığın başarısı olarak görüyoruz. Öyle anlaşılıyor ki Bakanlık kendi başarısızlığını saklıyor.”

TEOG sonuçlarına göre açık liseye öğrencilerin yerleştirilmesini eleştiren Balbay sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bakanlık yönetmelik gereği hiç bir tercihine yerleşemeyen öğrenciyi açık liseye yerleştiriyor. Bu ne demek biliyor musunuz? Bu 14 yaşlarındaki çocuklarımızı okuldan atmaktır. Sokağa terk etmektir. Bu uygulama çocuklarımızı örgün eğitim ile ulaşacakları pek çok zenginlikten mahrum etmektir. Nedir bunlar? Arkadaşlık etmek, paylaşmak, sevgi, saygı duymak, parmak kaldırıp söz alarak özgüven edinmek, sınıfta, bahçede koşmak, eğlenmek, servis, kantin, yemek sırasına girmek, ödev yapmak gibi daha pek çok sosyal, kültürel tutum ve davranış edinmektir. Bakanlıktan 2017 TEOG sonuçlarına göre kaç öğrencinin açık liseye yerleştirildiğini açıklamasını istiyoruz. 14 yaşlarında bir öğrencinin sistem eliyle örgün öğretimden koparılarak yaygın eğitime yönlendirilmesi hangi çalışmanın sonucu alınmış bir karardır? Bakanlık bunu kamuoyuna açıklamalı.”

TEOG sisteminin eğitim öğrenimde adaletsizliklere neden olduğunu ifade eden Balbay, ‘Sistem ekonomik açıdan da öğrenci ve velileri sıkıntıya sokmaktadır. Öğrencinin yerleştiği okul ve ikametleri açısından büyük mesafelerin olduğu durumlar yaşanmaktadır. Bu başta ulaşım sorunları, servis ücretleri ve eğitime gidiş geliş saatleri açısından öğrenciyi ve veliyi yormaktadır. Tüm bu sorunların ortadan kaldırılması için sistem ilgili uzmanlar ve eğitim paydaşları tarafından gözden geçirilmelidir, gerekli görülürse TEOG sistemi kaldırılmalıdır’ diye konuştu.

Balbay Bakan İsmet Yılmaz’dan şu sorularına yanıt istedi:

  1. 2017 yılı TEOG sistemi sınavlarına giren öğrenci sayısı kaçtır?

  2. 2017 yılı TEOG sonuçlarına göre öğrencilerin aldığı puan sıralaması nedir?

  3. TEOG öğrencilerinin derslere göre aldıkları puan ve başarı sıralaması nedir?

  4. TEOG sonuçlarına göre tercihlerinden birisine yerleşen öğrenci sayısı kaçtır?

  5. TEOG sonuçlarına göre tercihlerinden birisine yerleşemeyen öğrenci sayısı kaçtır? Bu öğrenciler hangi okullara yerleştirilmiştir?

  6. TEOG sonuçlarına göre hiç tercih yapmayan öğrenci sayısı kaçtır? Bu öğrencilerin durumu ne olacaktır?

  7. TEOG sonuclarına göre herhangi bir liseye yerleşemeyen kaç öğrenci açık liseye yerleşmiştir?

  8. 14 yaşlarında bir öğrencinin sistem eliyle örgün öğretimden koparılarak yaygın eğitime yönlendirilmesi hangi çalışmanın sonucu alınmış bir karardır?

  9. O yaştaki öğrenci örgün eğitim içinde alacağı paylaşım, sorumluluk, hoşgörü, saygı, sevgi gibi arkadaşları ile birlikte edineceği pek çok sosyal, kültürel, öğrenim ve eğitim öğretilerini nasıl elde edecektir?

  10. 2014 yılından bu yana lise türlerine göre ayrı ayrı (Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) gibi okulların kapasiteleri nedir?

  11. Bu okulların 2014, 2015, 2016 ve 2017 yılı öğrenci doluluk oranı nedir?

  12. TEOG sonuçlarına göre İmam Hatip Lisesi tercihinde bulunmuş ve yerleştirilmiş öğrenci sayısı kaçtır?

  13. Ekonomik açıdan da öğrenci ve veliler için oldukça sıkıntılı geçen TEOG sistemini kaldırmaya yönelik bir çalışmanız olacak mı?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.