“Balkanlar, gönül coğrafyamızın güzide köşelerinden biridir”

“Balkanlar, gönül coğrafyamızın güzide köşelerinden biridir”

Ege Üniversitesi’nde “1. Uluslararası Balkanlarda Türk Edebiyatları Çalıştayı” düzenlendi.

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü(TDAE) ve Kıbrıs Balkanlar Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu (KIBATEK) tarafından düzenlenen “1. Uluslararası Balkanlarda Türk Edebiyatları Çalıştayı” başladı.

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü’nün “25. Yıl Etkinlikleri” kapsamında gerçekleştirilen çalıştayın açılışına Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Kıbrıs Balkanlar Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu Başkanı Mevlüt Kaplan, Bosna-Hersek Fahri Başkonsolosu A. Kemal Baysak ve Ege Üniversitesi TDAE Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğin açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Balkanlar bizim gönül coğrafyamızın güzide köşelerinden biridir. Biliyoruz ki yeryüzünün neresinde yaşıyorsak yaşayalım ortak geçmişimizi paylaştığımız tüm kardeşlerimizle aramızda güçlü gönül bağları vardır. İşte o yüzden İzmir’den Piriştina’ya, Bursa’dan Üsküp’e, İstanbul’dan Saraybosna’ya giden yollar tam kalbimizin ortasından geçmektedir” dedi.

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak,  Ege Üniversitesi olarak Balkanların ve Balkan Türklerinin bilimsel anlamda araştırma ve incelenmesi aşamasında kendilerini görevli hissettiklerini ve bu konuda Ege Üniversitesi olarak ellerinden gelen her türlü maddi ve manevi desteği vereceklerini dile getirdi. 

“KADİM BİR MEDENİYETİN TEMSİLCİLERİYİZ”

Prof. Dr. Metin Ekici ise  “Türk dünyası denildiğinde hep Orta Asya düşünülüyor. Maalesef bu tanımlama yetersiz. Düzenli ve sürekli olarak biz bu tanımlamayı düzeltiyoruz. Bu coğrafyada Türk dünyası kavramı içinde mutlaka ama mutlaka Balkanlar yer almakta, Kafkaslar yer almakta ve Ortadoğu yer almaktadır. Türkçe her nerede konuşuluyor ve yaşatılıyorsa, Türk kültürü her nerede varsa, Türk dünyası orasıdır şeklinde bir tanımlamayı tercih ediyoruz. Ege Üniversitesi ve TDAE olarak balkan coğrafyamızda balkanlardaki Türk kültür varlığıyla sürekli olarak kendimizi görevli ve tarihi sorumluluk üstlenmiş bir kurum olarak görüyor ve çalışmalarımızın önemli kısmını bu coğrafyada yer alan Türk kültürünün araştırılması, incelenmesi ve yaşatılmasına vakfetmiş bulunuyoruz. Bizler Balkanların her tarafında atalarımız tarafından yaratılmış kadim bir medeniyetin temsilcileri olarak buradayız” dedi.

     “ÖĞRENCİLERİMİZ BİZİM ELÇİLERİMİZ”

Fahri Başkonsolos A. Kemal Baysak, “Ben üniversitemizin değerli öğrencilerini yürekten tebrik ediyorum. Ege Üniversitesi gibi bir üniversitede eğitim görüyorlar ve kendilerine sonsuz başarılar diliyorum ve görüyorum ki öğrencilerimizin arasında dünyanın her ülkesinden öğrenciler var. Ümit ediyorum ki o öğrenciler ülkelerine döndüklerinde bizim büyükelçilerimiz olacaklar. Çalıştayın Balkan dünyası için hayırlı sonuçlar vereceğine inanıyorum” diye konuştu. 

KİBATEK Başkanı Mevlüt Kaplan,  “Biz 17 yıldır, Türkiye’mizin her yerinde üniversitelerimizde, yurt dışında gittiğimiz ülkelerde, gittiğimiz üniversitelerde çalışmalar yapmaktayız. Amacımız Türk dilinin ve edebiyatının yaygınlaşmasını sağlamaktır. Ege Üniversitesi, Ege Bölgesinde ve Türkiye’mizde bir ana merkezdir. En eski kuruluşlardan ilim yuvalarından birisidir’’ dedi.

Çalıştayda, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvar Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sıtkı Bahadır Tutu yönetiminde konservatuvar öğrencileri ve solist Araştırma Görevlisi Hande Devrim Küçükebe’nin “Balkan Türküleri’’ müzik dinletisi sunuldu.

Etkinlik  kapsamında, “Arnavut Dili ve Kültüründe Türk Dili ve Kültürünün Etkisi, Makedonya’da Türk Kültürü ve Dili, Çağdaş Bulgaristan Edebiyatında Şiir, Batı Trakya’da Türkçe” konularında sunumlar yapılacak. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.