Barbie 'çizgili harita' nedeniyle yasaklandı

Barbie 'çizgili harita' nedeniyle yasaklandı

Çin’in Güney Çin Denizi’nde hak iddia etiği topraklara ilişkin bir haritaya yer verilen sahne nedeniyle 21 Temmuz’da vizyona giren Barbie filmi yasaklandı.

Amerikan romantik komedi filmi Barbie, vizyona girmesine sayılı günler kala Vietnam ile Çin arasında tansiyonu yükseltti. Vietnam, 21 Temmuz’da vizyona giren filmi bir sahnesinde Çin’in Güney Çin Denizi’nde hak iddia ettiği toprakları gösteren “dokuz-kesik çizgili” haritayı kullandığı gerekçesiyle yasakladı.

Söz konusu haritanın hangi sahnede gösterildiği açıklanmazken Vietnam Sinema Dairesi Başkanı Vi Kien Thanh alınan karara değindi. Thanh, “Amerikan yapımı Barbie filminin Vietnam’da gösterimi için lisans vermeyeceğiz. Filmde dokuz-kesik çizgili haritanın rahatsız edici bir görüntüsü yer alıyor” dedi.

"Barbie" filminin yapımcı şirketi Warner Bros ise konuya ilişkin açıklama yapmadı.

barbie-filmi-ne-zaman-kacak-margot-robbie-ryan-gosling-dua-lipa-e9ba3438.jpg

Vietnam, 2019 yılında DreamWorks’un Abominable adlı animasyon filmini, 3 yıl sonra da Sony’nin Uncharted adlı aksiyon filmini aynı nedenlerle yasaklamıştı. Ayrıca, Netflix de 2021 yılında Avustralya “yapımı "Pine Gap"i platformdan kaldırmıştı.

Çin, Güney Çin Denizi’nin 3 milyon kilometrelik alanın yüzde 80’inde hak iddia ettiği dokuz-kesik çizgili haritayı 1947 yılında yayınladı. Vietnam da Güney Çin Denizi’nde hak iddia ederek kendi sınırlarını belirlerken, Çin 2009 yılında haritayı Birleşmiş Milletler’e sundu.

Çin’in hak iddia ettiği bu alanlarda Filipinler, Vietnam, Malezya da hak iddia ediyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum