Başbakan Yıldırım'dan Vergi Müjdesi Geldi

Başbakan Yıldırım'dan Vergi Müjdesi Geldi

Başbakan Binali Yıldırım, yatırım teşvik paketini açıkladı.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Başbakan Yıldırım yatırım teşvik paketini açıklıyor.

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından satır başları: 
 
* Bugünkü müjdeli haberler ne ilk ne son olacak. Bu ve buna benzer kararları aldıkça paylaşacağız.
 
* Öncelikle bugün açıklayacağımız müjdeli haberlere geçmeden son zamanlarda Akdeniz ve Karadeniz'e kıyısı olan komşularımızla ilişkilerin normalleştirilmesi politikamızın somut sonuçlarını görmeye başladık.
 
* Rusya ile eski günlerimize dönüyoruz. İsrail'le normalleştirme sürecine başladık. Dün Gazze'de şahit olduk. 11 bin tonluk gemi yardım gemisi Gazze'ye Mersin'den götürdü.
 
* İkinci adımı enerji ve altyapıyla ilgili, hazırlıklar yapıldı. Gereken temaslar yapılıyor. Diğer önemli gelişme turizm. Turizmde krizle yıla başladık. Bazı tedbirleri aldık ancak yeterli olmadı. Bu iki mutabakatla birlikte zaten bir rahatlama sağladı, ülkemize ziyaretçiler gelmeye başladı. İkincisi bayram tatilinin 9 güne çıkması, iç turizmde ciddi bir hareketlenme oldu.
 
* Doluluk oranları yüzde 90'ların üzerine çıktı. 2017'de kalıcı hale gelmesi için şimdiden tedbirlerimizi almaya devam ediyoruz. Dolayısıyla gerek kruvaziyer turizmde, gerek tatil kültür tatil turizminde 2017'de daha güzel bir sene geçireceğimizi söyleyebiliriz.
 
* Üçüncüsü AB'ye tam üyelikte yeni bir döneme girdik. Fasıllar yeniden açılmaya başladı. Türkiye'nin itibarını yükseltmek için dostluk halkasını genişletiyoruz. Rusya'dan İsrail'e Mısır'dan Irak'a dosthane ilişkilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz. Suriye'nin normalleşmesi mümkündür ama herkesin çalışması lazım. Biz barış için çözüm kapılarını açmak için gereken gayreti sürdürüyoruz. Kıbrıs'ta barış için çalışmalar devam ediyor. Türkiye yapıcı oldu.
 
* En büyük müjde barış güven ve huzurdur. Allah'a şükür terörle mücadelede şehirde tam hakimiyeti sağladık. Kırsalda yoğun çalışmalarımız devam ediyor. Lice'de çalışmalar bitti. 62 milyon kök kenevir, 36 ton esrar, çalınmış araçlar, el yapımı patlayıcılar hepsi çökertildi. Tabii bütün bu sürecin başlanmasında Sayın Cumhurbaşkanımızın gösterdiği dirayet var. Bakanlar Kurulu olarak şükranlarımızı sunuyoruz.
 
YAPILACAK ÇALIŞMALAR
 
 
* Kime faydası var; yatırım yapana faydası var. Dolaylı olarak yeni çalışma alanı olacak, satış olacak, ticaret büyüyecek, millete faydası var, tarım sektöründeki vatandaşlarımıza, esnafa, işçiye, emekliye, gençlere, turizmciye faydası var.
 
* Toplumu oluşturan bütün kesimlere dokunan ekonomik tedbir. Ekonomik tedbir deyince kemer sıkma değil, daha fazla vergi değil. Daha fazla yatırım demektir. Ama tasarrufu da ihmal etmeyeceğiz.
 
* Yatırımcılara yönelik kolaylıklar var. Damga vergisi diye bir şey var. Bunlarda ciddi reform niteliğinde düzenleme yapıyoruz.
 
* Bir sözleşmeden 10 nüsha istiyorlar, damga vergisi istiyorlar. Bunu kaldırıyoruz. 1 taneye düşüyoruz. Harca bağlı kağıtlar var.
 
* Bireysel emeklilik sistemine dahil olanlara da damga vergisi muafiyeti getiriyoruz. Yükte hafif, pahada ağır işlerde çalışan yatırımcılar... Tedarikçiler arasındaki sözleşmelere de damga vergisi istisnası getiriyoruz.
 
* Firmaların yurtdışı katılımlarıyla ilgili damga vergisini kaldırıyoruz. Uluslararası firmalarla ilgili önemli bir gelişme var. Bir dünya devi firma var. Türkiye'den 70 firmayı buradan yönetmeyi karar verdi. Kurumlar vergisi muafiyeti getiriyoruz.
 
* Tarım yatırım teşvik vergisi kapsamındaki binalarda 5 yıl emlak vergisi alınmayacak. Doğal afetlerle ekonomik kayba uğrayan yatırımcılar, sigortalı çalışanların borçlarını bir yıla kadar erteliyoruz. Terör mağduru vatandaşlarımızı rahatlatıyoruz.
 
* Ayrıca vatandaşlarımızın, yurtdışındaki herhangi bir işadamının varlığı var. Türkiye'de değerlendirmek istiyor. Sorular, sualler olmayacak, bir istisna var kara para olmayacak terör kaynaklı para olmayacak. Dışarda birikimi olan insanlar paralarını Türkiye'ye getirsinler, ticarete dahil etsinler hem bu parayı nasıl koruyacağım korkusundan kurtulacak, hem de parasıyla burada bir işe yarayacak.
 
* Dışarda borcu varsa ve öderse bu da aynı şey olacak, buraya getirmiş gibi olacak. BAĞ-KUR'lular kim var, esnaf, çiftçi muhtar var.  BAĞ-KUR sistemine dahil olan işverenler borcunu öderken indirim sağlanacak. Kendisi BAĞ-KUR'a dahil olan işverenler için imkan sağlıyoruz. Ödemezseniz bu imkan ortadan kalkar takibatta olur. Sigortalı ile BAĞ-KUR'lu arasındaki farkı ortadan kaldırıyoruz.
 
* Taşımacılık sektörünün beklediği tedbir. Aracını yenilemek isteyen ÖTV vermeden aracını yenileyecek. Otobüs var, taksi var, dolmuş var, minibüs var, halk otobüsü var. Hem aracı yenileyecek hem de cebinden az para çıkacak. Ayrıca sadece yük taşıma amacıyla kullanılan kamyon ve kamyonetler için de geçer. K1, K2 ve K3 belgesi ile taşımacılık yapanlar için geçerli olacak.
 
* Terörle mücadelede şehit olan kardeşlerimizin yakınlarından bir tanesi araç alırken ÖTV alınmayacak. Onların yakınları bizim emanetimizdir. Onlara en iyi şekilde bakmak bizim görevimizdir. ÖTV alınmayınca daha ucuz araç almış olacak. Ayrıca şehit yakınlarına devlet iş verme konusu yılda 2 sefer oluyordu. Bunu kaldırdık. Şehidimizin haberi geldi. Hemen bu haktan yararlanma ve istediği branşta gecikmeden yerine getirilecek.
 
* Daha güzel şeyler var onlara girmek istemiyorum. Geldik esnaf, tüccar, sanayici işadamlarının paraya erişimine.
 
* Paraya erişimde sıkıntı var. Hem teminatlar yüksek, bir de faizi düşürüyoruz, politika faizi yüzde 7'ye düştü mesela. Bir takım masraflardan dolayı maliyet artıyor, erişim zorlaşıyor. Kredi kullanımında gayrimenkul gibi sağlam diye düşünülen teminatlar vardı şimdi taşınabilirleri de menkul kıymetleri de gösterebilirler.
 
* Gemi batar, araba kaza yapar, uçak varsa düşer bu anlayışı sona erdiriyoruz. Elinde ne varsa teminat olarak gösterebileceksin. Taşınabilir sadece bina, dükkan, arsa değil, taşınabilir menkul değerleri de teminat olarak verebileceğiz. Böylece teminat işi hafiflemiş oluyor. Merkez Bankası da gerekli çalışmalar yapıyor. Allah'a şükür işler iyi gidiyor, enflasyon düşme eğiliminde. Bütçemiz tıkır tıkır. Daha da iyi olacak.
 
* Esnaflarımızın geçmişe yönelik borçları vardı. Yaklaşık olarak 110 bine yakın esnaf, kredi almış, gecikme faizi var. Gecikme faizini TESKOMB ve Gümrük Ticaret Bakanlığımız bir araya geldi, yaklaşık 400 trilyonluk gecikme faizini karşılıyorlar. Geri kalan ödenecek para yapılandırılıyor, taksitlendiriyor.
 
* Dış ticaret erbabımız kapı kapı dolanmayacak. Gümrüklerde her bakanın işi var. 15 tane bakanlık anan kim, baban kim diye soruyor. Adam hem yoruluyor, hem maliyetler artıyor. Şimdi bunlar kalkıyor. Bir tane Gümrük Ticaret Bakanlığı'nın adamı, ona devrediyorlar, bakanlık tek elden bu işleri hallediyor. Hem zamandan, hem maliyetten tasarruf.
 
* Çek konusu ekonomiyle alakalı. Ekonomi zora girdiğinde sorun büyüyor. Karşılıksız çeklerin yaptırımı yetersiz kaldığından mağduriyetler oluşuyor. Burada ne getiriyoruz. Bir karşılıksız çek işlemine para cezası, tekrar ederse hürriyeti kısıtlayıcı ceza arkasından geliyor. Mesela; 'Çek verdim, çeki ben aldım. Karekoda telefonumu tutup sağlam mı değil mi göreceğim, sonra kardeşim sağol ben almayayım diyeceksin.' Çekin güvenilirliği çek daha verilmeden öğrenme imkanı geliyor.
 
* Yatırım teşvik sistemi yenileniyor. Süreli teşvikleri kalıcı hale getiriyoruz. Bölgesel teşviklere başladığımız günden beri 600 bin istihdam oluşmuş. Daha etkin hale nasıl getirebiliriz onunla ilgili çalışma yapacağız. Bölgesel yatırım teşvik sistemimizde orta-yüksek teknolojinin üretime yönelik yatırımlar yararlanıyordu. Proje bazlı destek sistemini de getireceğiz. 'Ben tekstil işi yapacağım, filan yerde yapacağım, nerede olduğuna bakmadan ona has' diyorsun akıl terinin ağırlıklı olduğu ona da teşvik vereceğiz. Yatırım teşvik sistemi yenilenerek, bölge bazlı desteğin yanı sıra proje bazlı tesk sistemi geliyor.
 
* Şirket kuruluşu ve tasviyesini kolaylaştırıyoruz. Dükkan açmak da kapatmak da kolaylaşıyor. Benim dükkanım vardı, açtım ama kapatırken çok yoruldum. Bunları rahatlatıyoruz.
 
* Tarımsal teşviklerdeki kafa karışıklığını ortadan kaldırıyoruz. Destekleri anlamlı hale getireceğiz. İki dilim halinde verilecek. Hangi aylar ne zaman olacağına karar vereceğiz. Köydeki vatandaşın aldığı para da bir işe yarasın.
 
* Borsa konusu var bir de. Sertifikalı ürün dosyası. Lisanslı depoculuğa geçilecek, ürün borsası kurulacak, üreticilerimiz ürünlerini yüksek düzeyde değerlendirme imkanı bulmuş olacak. Direkt ürünü satın alacak ve satacak bir şekilde buluşacak. Ve ürün değer kazanacak. Ürün parasal araç gibi kullanılacak.
 
* İş sağlığı ve güvenliği yasasının bazı hükümleri 1 Temmuz'da yürürlüğe girdi. Tamamı değil ancak bir kısmını bir seneliğine öteliyoruz. Bazı maddelerinde altyapı hazır değil, zamana ihtiyacımız var. Olumsuzlukların önüne geçmek için bir karar aldık.
 
* Turkuaz kart sistemi vaadimiz vardı. Özellikle beyin göcünü tersine döndürme. Yani yurtdışında bizim vatandaşımız olmuş yerleşmiş çok önemli uzmanlıkları olan insanları teşvik ederken, başka uyrukta olanlara da imkan veriyoruz. Gel  memlekette ol, çalış, biz sana gereken her şeyi yapacağız. İhracatçımıza şartları belirlenecek şekilde hususi pasaport vereceğiz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.