Belaruslu Wikipedia Editörüne "sahte bilgi" tutuklaması

Belaruslu Wikipedia Editörüne "sahte bilgi" tutuklaması

Belarus’ta bir gazeteci, Wikipedia üzerinde yayınladığı sözde ‘sahte Rusya karşıtı bilgiler’ gerekçesiyle tutuklandı.

Belarus'ta yayınlanan yerli bir haber kaynağına göre Belarus Organize Suç ve Yolsuzlukla Mücadele Ana Müdürlüğü (GUBOPiK), üst düzey Wikipedia editörü olan Mark Bernstein'ı gözaltına aldı. Geçekleştirilen tutuklama, Bernstein'ın kişisel bilgilerinin GOBUPiK'in halka açık Telegram kanalında paylaşılmasının ardından geldi. Bernstein, Rus Wikipedia'sının en iyi 50 editöründen biri olarak görülüyor. Bugüne kadar 200.000’den fazla Wikipedia sayfası düzenleyen Mark Bernstein’in Wikipedia hesabının süresiz olarak engellendiği söyleniyor.

4a74bc47fa6b6dc22220c0de6e54f1b5a5d510eb.jpeg

Geçen hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "sahte haber" yayan insanları 15 yıla kadar hapisle cezalandıran bir yasayı imzaladı. Ülkenin teknoloji ve iletişim ajansı Roskomnadzor, Ukrayna'nın şu anki işgaliyle ilgili olarak Wikipedia’nın Rusça sayfalarını engellemekle de tehdit etti. O sırada Wikimedia Vakfı, Rus Wikipedia editörlerini destekleyen bir bildiri yayınladı.

Yorum için ulaşılan bir Wikimedia Vakfı sözcüsü, grubun durumu yakından izlediğini söyledi. Sözcü, "Vakfın Güven ve Güvenlik ve İnsan Hakları ekipleri, Ukrayna'da devam eden krizi izliyor ve güvenliklerini sağlamak ve ihtiyaçlarına cevap vermek için bölgedeki topluluklarımızla yakın temas halinde" dedi.

6df13263eb7fd590f1daf0a1c12997b94d5b64c2.jpeg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.