“Bilgisayar dünyası çok derin bir dünya”

“Bilgisayar dünyası çok derin bir dünya”

Ege’de Bilişim Konferansı; GDG DevFest İzmir Yeniden

Özlem ATEŞ / İzmir (Ege Ajans) - Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde “Google Geliştirici Grubu- Google Teknolojilerinin ve Araçlarının Eğitimi” Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Google Geliştirici Grubu tarafından gerçekleştirildi.

GDG (Google Developers Group) DevFest İzmir Organizatörü, aynı zamanda da Egeli bir bilgisayar mühendisi olan Ferhat Ezizi’nin açılış konuşması ile başlayan etkinlik, tüm gün alanında uzman kişilerin konuşmalarına ve workshoplara sahne oldu.

Progressive Web Apps hakkında konuşan  Barış Yesugey, “Toplamda bine yakın, Türkiye’de ise 15 şehirde bulunan geliştiricilerden oluşuyoruz” dedi. Google Geliştirici Gruplarının son iki senede epey yol kat ettiğini söyleyen Yesugey, “Eskiden ülkemizde yalnız dört şehirde aktif geliştirici grup vardı. Bugün ise 15 adet aktif geliştirici grup var. Sadece İzmir’de değil, Türkiye’de tam 14 noktada geliştirici festivaller düzenleniyor” diye konuştu. Native ve mobil uygulamalar hakkında konuklara bilgi verdi.

“BİRBİRİNE GÜVENMEYEN EKİPLER BAŞARILI OLAMAZLAR”

Lemi Orhan Ergin, “Teknik Çevikliğe Bir Kala: Yazılım Geliştirme Kültürü Yaratmak” adlı konuşmasında, 2011 senesinden beri yazılım geliştirdiğini söyledi. Yazılım geliştirmeyi tutkuyla sevdiğini ifade eden Ergin, “Tutkuyla sevmek, mesai saatlerinde ne yapıyorsanız mesai saatleri dışında da aynısı yapmanız demek. Ben de bunu yapmaya çalışıyorum. Yazılım geliştirmek, hiç antrenman yapmadan maça çıkmaya benziyor. Sürekli yenilirsiniz ve maça çıkmaya başladığınız ilk günden itibaren sizden hep yenmeniz beklenir” dedi. Meslekte karşılaşılan teknik engeller için konuklara kendi deneyimlerinden ve tavsiyelerinden bahseden Ergin “Bir takım içerisinde güven, cesaret, açıklık, dürüstlük gibi kavramlar yoksa orada çeviklikten bahsedemeyiz. Birbirine güvenmeyen ekipler başarılı olamazlar” diyerek yazılım geliştirmede ekip içi ilişkilerin önemine vurgu yaptı. Yazılım geliştirmenin en güzel yönünün eğlenmek olduğunu söyleyen Ergin, “Eğlenmiyorsanız yazılım geliştirmenin bir anlamı yok” dedi.

EN ÖNEMLİ ŞEY AZİM

Günün en mizahi yönü ağır basan konuşmalarından birini  “Bir Dinozorun Söylenmeleri!” ile yapan Okan Alper “ Proje nasıl yönetilir, düzgün kod nasıl yazılır bilmiyoruz. Başarı sıkı çalışmakla ilgilidir. Çevrenin, zekanın, şansın önemli olduğunu düşünebilirsiniz ama en önemlisi azim” diye konuştu. Linovi İzmir Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin kurucusu olan Alper, yurtdışı ve yurtiçi çalışma deneyimlerinden bahsetti. Alper, “Bütün hayatımız inişler ve çıkışlarla dolu. Bir yerden sonra şunu fark ediyorsunuz. Siz en iyi adam değilsiniz. Sizden daha iyileri var. Hiçbir zaman hiçbir şeyin mükemmel çözümü yok. Bilgisayar dünyası çok derin bir dünya. Ne kadar çabalarsanız o kadar ilerliyorsunuz ve hiçbir zaman ben çok iyiyim dediğiniz bir noktaya gelmiyorsunuz” dedi. 

Festivalde, konuşmalarla eş zamanlı olarak kültür merkezinin başka alanlarında workshoplar gerçekleşti. Geliştirici olma hayali kuranlar, alanında uzman konuşmacılara sorular sordu ve öneriler istedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.