Bilim Kahramanları Buluşuyor etkinliği Fuar İzmir’de yapılacak!

Bilim Kahramanları Buluşuyor etkinliği Fuar İzmir’de yapılacak!

“CITY SHAPER: Şehri Şekillendir” temasıyla gerçekleşen FIRST®  LEGO®  League yerel turnuvaları kapsamında Türkiye’de 5 bin 759 öğrenci, şehirlerinde ya da gezegenin herhangi bir yerinde tespit ettikleri sorunlara çözüm aradı.

Dünyanın en büyük çocuk ve gençlik organizasyonlarından olan, Türkiye’de “Bilim Kahramanları Buluşuyor” ismiyle gerçekleştirilen FIRST® LEGO® League yerel turnuvalarının İzmir etabı, 15-16 Şubat ve 22-23 Şubat tarihlerinde Fuar İzmir’de gerçekleşecek. Geçtiğimiz sezon 98 ülkeden 320 binin üzerinde katılımcı ve 40 bin takımla bin 450 etkinliğe imza atmış FIRST® LEGO® League 16. sezon teması ise “CITY SHAPER: Şehri Şekillendir” olarak tüm dünyada düzenleniyor. Çocukları bilim insanları ve mühendisler gibi düşünmeye teşvik eden FIRST® LEGO® League yerel turnuvaları kapsamında ekipler üç farklı kategoride değerlendirilecek. Yenilikçi Proje kategorisinde çocuklar mahallelerinde, şehirlerinde ya da gezegenin herhangi bir yerinde tespit ettikleri sorunlara yeni çözümler üretirken; Robot Tasarımında kendilerine verilen bir dizi görevi çözmek için LEGO ® MINDSTORMS ® teknolojisini kullanarak otonom bir robot inşa edip test edecek ve programlayacaklar. Öz Değerler kategorisinde ise ekipler, deneyimleri boyunca “keşif”, “takım çalışması” ve “yardımsever profesyonellik” kapsamında değerlendirilecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Bilim Kahramanları Derneği tarafından İZFAŞ desteği ile düzenlenen turnuvalarda genç mucitler; sezon teması kapsamında hazırladıkları projeler, öz değerler ve robot tasarımları ile ilgili sunumların yanı sıra robot performansları da sergileyecek. Geçtiğimiz yıl 68 ilden 554 takım ve 4 bin 882 öğrencinin bir araya geldiği turnuvalara bu yıl 69 ilden 5 bin 759 öğrenci katıldı. Yerel turnuvalara katılan 554 takımdan 77’si ulusal turnuvalara katılmaya hak kazanacak. Ulusal turnuvalar 14-15 Mart tarihlerinde Fuar İzmir'de gerçekleşecek.

04_fll_yerel_fuarizmir.jpg

Çözüm üreten sorunlar

Her yıl farklı bir tema ile düzenlenen turnuvalar çocukları önce sorunlar üzerinde düşünmeye itiyor. Alternatif yöntemler geliştiren çocuklar ilk olarak önceden denenmiş çözümlere bakıyor. Hemen ardından, bu çözümlerin neden yetersiz kaldığı fikrine yoğunlaşan genç mucitler, ya çözümlere inovatif yaklaşımlar ekliyor, ya da tamamen yeni bir çözüm getiriyor. Böylece çocuklar, temaya uygun bir proje üretip geliştirirken; diğer taraftan tasarladıkları ve programladıkları robotlarla, temayla ilgili görevleri tamamlıyor. Tüm bu süreç sonunda ise çözüme götüren yolda FIRST LEGO League şunu öğütlüyor: “Yaratıcı ol, problemini doğru tanımla, çözümüne odaklan ve fikrini nasıl paylaşacağını tasarla”

Türkiye 2005’ten beri katılıyor

Yurt dışında FIRST® LEGO® League ismiyle bilinen ve küresel deneyimlerle çalışıp toplumsal anlamı olan çözümler üreten bir gençlik yetişmesi için vitamin görevi gören bu turnuva, Türkiye’de “Bilim Kahramanları Buluşuyor” ismiyle 2005 yılından beri düzenleniyor. Turnuvaya katılan takımlar gönüllü koç ve danışmanlar rehberliğinde proje sürecini öğreniyor. Her sezon tüm dünyayı ilgilendiren bir sorun ile ilgili çalışan genç mucitler sırasıyla problemi tanımlıyor, çözüm stratejileri geliştiriyor, kendilerine verilen robot kitleri ile çözüm önerilerini projelendirerek robotlar tasarlıyor. Proje süreçlerinin ardından farklı illerde meydana gelen turnuvalarda buluşan takımlar, proje sunumlarını yaparak robotlarını sergiliyor. Deneyim ve birlikte keşfedilen çözümlerin kazanmaktan daha değerli olduğu bilinciyle hareket eden takımların insanlık için en faydalı çözüm önerileri, ulusal ve uluslararası turnuvalara katılma şansı elde ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.