Arif ÇAYAN
Bir kap su ile bir cana umut olalım!
Yaz mevsimi tüm sıcaklığıyla kendini hissettirmeye başladı. İzmir’de termometreler her geçen gün biraz daha yükselirken, biz insanlar gölgede serinleme imkânı bulabiliyor, evlerimizde klimaların veya vantilatörlerin karşısına geçebiliyoruz.
Peki ya sokaklarda yaşam mücadelesi veren can dostlarımız?
Onların ne serinleyecek bir yuvaları ne de ihtiyaç duydukları anda ulaşabilecekleri temiz bir su kaynakları var. Kavurucu asfaltın üzerinde, beton yığınlarının arasında yaşamaya çalışan kediler, köpekler ve kuşlar için bugünlerde en büyük ihtiyaç su.
Birçoğumuz günlük hayatın telaşı içinde fark etmiyoruz. Ancak sokaklarda yaşayan hayvanlar, özellikle sıcak havalarda susuzluk nedeniyle büyük zorluklar yaşıyor. Hatta bazıları sadece bir yudum su bulamadığı için yaşamını kaybedebiliyor. Oysa yapacağımız küçük bir iyilik, bir canın hayata tutunmasına vesile olabilir.
Evimizin önüne, apartman girişine, iş yerimizin kapısına ya da mahallemizde uygun gördüğümüz bir köşeye bırakacağımız bir kap temiz su, belki de günlerdir susuz kalan bir canlının yaşam umudu olacak.
Bunun için büyük bütçelere, büyük projelere ihtiyaç yok. Bir kap, biraz su ve biraz vicdan yeterli.
İzmir her zaman merhametin, dayanışmanın ve paylaşmanın şehri olmuştur. Şimdi bu dayanışmayı sokak hayvanları için gösterme zamanı. Özellikle sıcaklıkların rekor seviyelere yaklaştığı bugünlerde, tüm vatandaşlarımızı kapılarının önüne bir kap su koymaya davet ediyoruz.
Unutmayalım ki medeniyet; sadece insanlara değil, dili olmayan, derdini anlatamayan canlılara da sahip çıkabilmektir. Onların gözlerindeki umut, bizim vicdanımızın yansımasıdır.
Bugün evinizden çıkarken yanınıza sadece anahtarınızı değil, merhametinizi de alın. Kapınızın önüne bırakacağınız bir kap su, belki de bir canın yeniden nefes almasını sağlayacak.
Çünkü bazen hayat kurtarmak, sadece bir kap su kadar yakındır.





Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.