Bornova Belediyesi, Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nde bir ilki gerçekleştirdi

Bornova Belediyesi, Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nde bir ilki gerçekleştirdi

Yeşilova Höyüğü’nün bulunduğu alanda kent kültürüne kazandırılan Ziyaretçi Merkezi’ne, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Engelsiz İzmir Projesi kapsamında Kırmızı Bayrak verildi. 

Neptün Soyer, Bornova Kaymakamı Fatih Genel, Kırmızı Bayrak Komisyonu üyeleri, Engelsiz İzmir Yürütme Kurulu üyeleri, ilçe belediyeleri başkanlarının eşleri ve engelli derneklerinin temsilcileri ve vatandaşların katıldığı Kırmızı Bayrak Töreni Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ ve eşi Ufuk İduğ ev sahipliğinde yapıldı. 

5j7a0230-w3000.jpg

AMACIMIZ ÜÇÜNCÜ YILDIZ

Törende konuşan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Türkiye nüfusunun yüzde 10’unu engelli bireylerin oluşturduğuna dikkat çekerek, “Engelli vatandaşlarımızın evlerinden çıkmalarına olanak sağlayan çalışmaların yapılması yolunda önemli bir çalışma olan Kırmızı Bayrak uygulamasını hayata geçiren Büyük Şehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum. Keşke tüm Türkiye İzmir gibi olsa. Bu birlikteliğimizi sürdürürsek kentimizdeki tüm engelleri kaldırız. Biz Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi ile 2 yıldızlı bayrak dikmeye hak kazandık. Amacımız bunu üç yıldıza çıkarmak” dedi.

5j7a0213-w3000.jpg

SOYER’DEN BORNOVA’YA TEŞEKKÜR

Başkan eşleri olarak aldıkları sorumluluğun altını çizen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşi Neptün Soyer, Dünyada yaklaşık 150 milyon engelli bireyin her yıl turist olarak hareket ettiğini ifade ederek, “Ancak bu turistler Türkiye’ye uğramıyor. Sebebi ise ören yerleri ile birlikte restoranlar, kamusal alanlar ve otellerin de eksiklerinin çok fazla olması. Bu anlamda yaptığı çalışmalar nedeniyle Bornova Belediyesi’ne kutluyor, örnek olmasını diliyorum” diye konuştu.

Kırmızı Bayrak Komisyonu Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan, engelsiz bir kentin temel insan hakkı olduğunu vurguladı. Konuşmalardan sonra Yeşilova Höyüğüne kırmızı bayrak çekildi ve Doç. Dr. Zafer Derin eşliğinde Yeşilova Höyüğü gezildi. Gezinin  ardından engelli derneklerinin beklentileri, görüş ve önerileri üzerine toplantı yapıldı. Toplantıda engelli çalışmalarının gelişimi için kooperatifleşmenin öneminin altı çizildi. 

5j7a0194-w3000.jpg

KIRMIZI BAYRAK NEDİR?

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Engelsizmir 2013 Kongresi sürecinin önemli çıktılarından biri 'engelli bireylerin erişimine uygun hale getirilen kamuya açık faaliyet gösteren özel veya kamu kurumlarına ait açık ve kapalı mekanlar ile ulaşım araçlarına 'Kırmızı Bayrak' verilmesi çalışmasıdır. Türkiye ölçeğinde ilk kez gerçekleştirilen bu çalışma ile engelli bireylerin erişimine uygun mekânların sayısının arttırılması hedefleniyor. Kırmızı Bayrak, 1, 2 ve 3 yıldızlı olmak üzere üç kategoride veriliyor. Tek yıldız erişilebilirlik kriterlerinin yüzde 60’ını, 2 yıldız yüzde 75’ini, 3 yıldız ise en az yüzde 90’ını sağlayan alanlara veriliyor.

8 BİN 500 YILLIK  MEKAN

Yeşilova Höyüğü, İzmir'deki en eski yerleşim alanı ve Anadolu'nun en eski yerleşimlerinden biri olarak anılıyor. Buradaki yerleşik yaşam 8 bin 500 yıl öncesine kadar uzanıyor. Höyükteki kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ege Üniversitesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi’nin desteğiyle sürdürülüyor. 4 bin 200 metrekarelik kapalı alana sahip Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nde sergi alanları, kazı evi, neolitik köy ve park alanı bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.