"BÖYLE BİR SİSTEM, ABORJİN KABİLELERİNDE BİLE YOK"

"BÖYLE BİR SİSTEM, ABORJİN KABİLELERİNDE BİLE YOK"

AVUSTRALYA’DA KONUŞAN CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI CANKURTARAN, REFERANDUMDA OYLANACAK BAŞKANLIK SİSTEMİNE SERT ÇIKTI

Temasları kapsamında Avustralya’da olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, burada yaşayan Türklere yaptığı konuşmada “Türkiye’ye dayatılan başkanlık sistemini, Avustralya’daki Aborijin yerlilerine anlatsak onlar bile itiraz eder bu işe. Aborijin kabile şeflerinde bu kadar yetki yoktur. En azından hata yapınca kabileye hesap veriyorlar hatta kararlar Aborijinlerde ortak alınıyor.  Bizde ise başkan hesap sorulamaz bir kişi haline getirilmek isteniyor” diye konuştu.
 
Temasları kapsamında Avustralya’da bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, “Avustralya Günü” dolayısıyla bu ülkede yaşayan Türklerce organize edilen büyük buluşmada Türkiye gündemine dair değerlendirmelerde bulundu.
AKP ve MHP tarafından TBMM’den geçirilen başkanlık sisteminin Türkiye açısından yaratacağı olumsuzluklar hakkında gurbetçi vatandaşlarımızı detaylı bir şekilde bilgilendiren Cankurtaran sözlerinin devamında şöyle konuştu:
 
“ABD TİPİ DİYE BAŞLADILAR, AFRİKA TİPİ BAŞKANLIK ÖNERDİLER!”
 
“Adına önce Başkanlık dedikleri, sonra tepkileri görünce değiştirerek ‘Cumhurbaşkanlığı’ olarak piyasaya sürdükleri bu sistemin dünyadaki demokratik başkanlık sistemleriyle de bir alakası bulunmuyor. Bu sistem tek kelimeyle “Seçilmiş Diktatörlüktür.” ABD tipi başkanlık getireceğiz diye işe başladılar, Türk tipine döndüler, son olarak Afrika tipi, Gambiya modeli başkanlık öneriyorlar. Bir kişi seçilecek ve beş yıl boyunca bütün ülke tek bir kişinin iki dudağının arasında olacak ve bu süre zarfında denetlenemeyecektir. İddia ediyorum bu sistemi Avustralya’daki Aborijin yerlilerine anlatsak onlar bile itiraz eder bu işe. Aborijin kabilelerindeki şeflerin bu kadar yetkisi yoktur.  En azından hata yapınca kabileye hesap veriyorlar hatta kararlar ortak alınıyor. İddia ediyorum AKP ve Devlet Bahçeli tarafından önerilen bu sistemi Avustralya’da yaşayan Aborijin yerlilerine anlatsak ve desek ki ‘Sizin kabile şeflerine bu yetkileri verelim’ onlar bile şaşar bu işe ve itiraz eder. Bizde ise başkan hesap sorulamaz bir kişi haline getirilmek isteniyor. 2000 bin yıl önce Türk boylarında kağanlar bile tek başına karar alamaz, ‘Ak Saçlılar’ denilen boyun yaşlılarına danışırdı. Bu sistem gelirse başkan, kabile şeflerinde bile olmayacak bir sorumsuzluğa kavuşacak. Başkanlık sistemi dünya üzerinde uygulandığı 25 ülkeden 20’sinde diktatörlüğe dönüşmüştür. Bizde de uygulanırsa 21’ncisi olacaktır. Kazakistan bile başkanlık sisteminden vazgeçerek, Meclis’i güçlendirme kararı alırken, bu sistem 150 yıllık parlamento geçmişi olan Türkiye’ye en beter haliyle dayatılıyor. Adeta ‘Eller gider Mersin’e biz gideriz tersine’ durumu yaşanıyor.”
 
 
“FETÖ İÇİN ŞU AN DÜNYADA EN GÜVENLİ YER AKP’NİN İÇİ”
 
“KRİPTO FETÖ’CÜLER REFERANDUMDA AKP’YE ÇALIŞACAKLARDIR”
 
FETÖ soruşturmasında geçmişteki FETÖ ve AKP ilişkisine dair yeni itiraflar gelmesine karşın hiçbir adım atılmadığını söyleyen Cankurtaran, “Daha geçenlerde itirafçı olan örgütün Ankara imamı, görüştüğü AKP’li bakanların isimlerini vermiş. Ancak FETÖ ile mücadele ediyorum diye 180 derece zıt görüşte olan solcular bile gözaltına alınırken halen AKP’li hiçbir üst düzey yöneticinin ifadesine dahi başvurulmaması izah edilemez. FETÖ’cüler için şu an dünyada en güvenlikli yer bizzat AKP’nin içidir. AKP’de olunca kimse dokunmuyor. Kendini gizlemek isteyen bütün kripto FETÖ’cüler referandum sürecinde canla başla AKP için  çalışacaklardır. Meclis’teki Anayasa görüşmelerinde bir dönem FETÖ kurumlarıyla içli dışlı olan kimi AKP’li milletvekillerinin de gayretli tutumu bunu kanıtlamaktadır. 
 
“HER BİRİNİZ TÜRKİYE’DEKİ İKİ YAKININIZI ‘HAYIR’ DEMEYE İKNA EDİN”
 
Referandumda CHP olarak Türkiye’nin demokrasiden uzaklaştırılmasına karşı çıkan her kesimden insanla birlikte omuz omuza birlikte mücadele edeceklerini söyleyen Cankurtaran’ın Avustralya’da yaşayan vatandaşlarımıza şöyle bir çağrısı oldu:
“Türkiye’den uzakta olmanız sorun değil. Artık teknoloji sayesinde herkes herkese ulaşabiliyor. Türkiye’nin Afrika ülkelerine değil de yaşadığınız Avustralya’ya benzemesi için demokrasiye sahip çıkmalıyız. Her birinizi ülkemizin hayrı için ‘Hayır’ demeye davet ediyorum. Hepiniz Türkiye’deki yakınlarınızı ‘Hayır’ deme noktasında ikna etmek için çalışmalısınız. Facebook’tan mı yazarsınız, e-posta, SMS’mi yoksa eskisi gibi mektup gönderir, telgraf mı çekersiniz size kalmış. Ama herkes elindeki imkanları sonuna kadar zorlamalı, en az iki kişiyi hayır demeye ikna etmelidir.” 
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.