BOZCAADA

BOZCAADA

Suat Bıçak yazdı...

Kuzeybatının en popüler yeri Bozcaada… Daha önce gitmediyseniz ilk fırsatta gitmek için planınızı yapın. Peki ne zaman gitmeliyiz, gidince nereleri görmemiz gerekiyor en önemlisi neler yemeliyiz. Bakalım biz bunların hangilerini yapabildik. Unutmadan yazının alt kısmında youtube videosu da bulunmakta.Şimdi Bozcaada turumuz başlasın.

resim--1.jpg

Öncelikle adaya hangi mevsim gelirseniz gelin mutlaka rüzgarlı bir hava sizi bekliyor olacak. Adaya gelmek için Çanakkale Geyikli ilçesine gelmeniz gerekiyor. Buradan feribotlarla 45 dakikada adaya ulaşabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir noktayı sizinle paylaşayım yeri gelmişken. Eğer adada konaklayacaksanız aracınızı da feribotla karşıya geçirmek isteyebilirsiniz. Size önerim bunu yapmayın. Ada araç trafiği için hiç uygun değil, üstelik sezonda gidecekseniz oldukça dar yollara sahip adada yoğun bir trafik sizi bekliyor.

 

Yapmanız gereken aracı Geyikli feribot iskelesinin otoparkında bırakmanız. Adada araçsız ne yapacağız diye düşünüyorsanız eğer, bunu çok dert etmeyin.Gidilecek tüm lokasyonlara dolmuşla ulaşabilirsiniz. Ben bu yolu tercih ettim ve gayette rahat bir tur gerçekleştirdim. Hatta adada kalacak yer bulamazsanız Geyikli ve diğer ilçelerde konaklayıp günübirlik adaya geçmenizde mümkün. 

resim-2.jpg

Adayı ilk gördüğünüzde büyük bir ihtişamla Bozcaada Kalesi sizi bekliyor olacak. Vaktiniz olursa kaleyi mutlaka ziyaret edin. Çünkü ülkemizin en büyük kalelerinden birisidir. Kale Romalıların bizlere bir hediyesi. 

Adaya ayak bastığınızda yaşlı çınarın altında oturup bir çay içmek isteyebilirsiniz. Burası adanın merkezi konumdadır. Adeta buluşma noktası gibi. Daha sonra önünüze birkaç farklı yönlerde sokaklar çıkacak, bence vakit kaybetmeden birinden başlayın. Birkaç köşe döndükten sonra adayı keşfetmenizin çok da zor olmayacağını anlayacaksınız. Yeri gelmişken yemek için acele etmeyin. Benim en büyük hatam bu oldu. Damak zevkinize uygun çok daha iyi yerler olduğunu göreceksiniz. Özellikle balık sevenler için şölen niteliğinde mutfaklar var. 

resim-3.jpg

Adada en çok görmenizi istediğim yerlerden birisi Bozcaada Müzesi. Müze yıllar önce Rum Büyükelçisi tarafından faaliyete geçmiş. Daha sonra kızı adada hem terzilik yapıp hem müzedeki eşyaları ve evrakları toplamaya ve düzenlemeye devam etmiş. Tabi yıllar önce büyükelçinin kızı da hayata gözlerini yummuş. Müzenin şimdiki sahibi ve yöneticisi bu işe gerçekten gönül vermiş bir insan. Kendiside ayrıca müzenin alt kısmında yıllardır biriktirdiği eşyaları sergiliyor. Sabunlar, sakızlar, çarıklar, oyuncaklar hepside  görülmeye değer. Merak edenler için youtube kanalımda hepsini tek tek görüntüledim. En çok ilgilimi çeken ise Bozcaada’nın Türkiye topraklarına katılmasını talep eden Türk halkına Londra Büyükelçiliğin verdiği cevap niteliğindeki mektup. Bunun gibi bir çok fotoğraf ve evrak bulabilirsiniz.
Meraklısına duyurulur,

resim-4.jpg

Sokaklar ve müzeler bittiyse şimdi denizin ve kumların tadını çıkarmaya başlayın. Burada ilk göreceğiniz yer Ayazma Plajıdır. Plaj adadaki en uzun kumsala sahip olandır. Ayrıca burada akşamüstü yemekleri için birkaç restoranda bulunuyor. Araçla yada dolmuşla 10 dakikada ulaşabilirsiniz. Bölgenin suyunu bilen bilir, yılın her mevsimi çok sıcak sayılmaz. Akdeniz bölgesi gibi bir beklentiniz olmasın. Benim gibi deniz sevenler için ideal. Daha sonra Beylik Koyu ve Akvaryum Koyu var. Ancak benim sürem buraya gitmeye yetmedi. Vaktimin yetmediği diğer şey ise günbatımını izlemek. Bunu nasıl yapacağınızı merak ediyorsanız endişe etmeyin. Bozcaada merkezinde günbatımı turları düzenleniyor. Zaten adanın en olmazsa olmazı günbatımını izlemek. Turlar önce sizi bir şarap mahzenine götürecek. Buradan şarabınızı ve peynirinizi alıp rüzgar güllerinin olduğu tepeye geliyorsunuz. Sonrası size kalmış. Güneşin ve denizin tadını çıkarın. Az fotoğraf çok seyir unutmayın. Buraya kendi imkanlarınızla gidebilirsiniz. Kendine güvenenler için bisiklet kiralanıyor. Ama turlarla gitmeniz size zaman kazandıracaktır. 

Adada yapabileceklerinizin bir kısmı anlattıklarımdan ibaret. Daha fazlası için sizi Bozcaada’ya davet ediyorum. Ayrıca Geyiklide konaklayanlar için Dalyan Kalpli Göl ve Antik  Mezarları da ziyaret edebilirsiniz. Dalyan’a giderken yol kenarında çok güzel mekanlar var, hepside ada manzaralıdır. Geyikli ilçesinde ise Pandora Kafe tek favorimdir.

Sizleri hayal kırıklığına uğratmayacak bir gezi istiyorsanız Bozcaada sizi memnun edecektir, İyi seyirler..

Her zaman ne diyoruz…

Çok Gezin, Çok okuyun ve Çok Sorun

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.