BTM bir ilke imza attı!

BTM bir ilke imza attı!

BTM, yapımı 2018 yılında tamamlanan Garanti Bankası Teknoloji Kampüsü projesinde tercih edilen BTM Optigreen Type S (Cable) sistemi çözümüyle Türkiye yeşil çatı pazarında bir ilke imzasını attı.

Öncelikli olarak bitkilendirilmiş yeşil alanlar olarak tasarlanan tepelerin altındaki mekanların yaşam ve konfor faktörü göz önüne alınarak kabuk döşemelerin su ve ısı yalıtımının en üst düzeyde sağlanması hedeflendi. Alttaki yalıtıma zarar vermeden, değişken ve yüksek eğimdeki kabuk döşemelerin üzerinde toprağı tutmak ve kaymayı engelleyecek şekilde toprak tutucu sistemleri yerleştirmek için ise her türlü statik yükün hesabının yapılması ve risklerin minimize edilmesi amaçlandı. Bu doğrultuda, tüm yükü taşıyacak, birbirine paralel konumlandırılmış çelik kablo ve aralarına geçme olarak yerleştirilen hafif, sağlam plastik ayaklardan oluşan BTM Optigreen Type S (cable) toprak tutucu sistem, bu proje için eğimlere en uygun ve uygulanabilirliği mümkün olan çözüm olarak belirlendi.

Ülkemizde son 15 yılda gerçekleştirilen nitelikli projelerde pek çok bahçe çatı uygulaması yapılmış olsa da benzer bir çalışma örneği yoktu. Avrupa’daki benzer 2 referansın da metrajının 4-5 katı büyüklükte bir uygulama alanı söz konusuydu. Bu sistemin patentine sahip Alman Optigreen firması için de bugüne kadarki en büyük uygulamalardan biri olacaktı.

Bu sebeple projenin uygulama yapılacak eğimli alanlarına ait topografik haritaları çıkarıldı. Adeta bir terzi titizliğiyle toprak yükünü taşıyacak çelik halatlar ve toprak tutucu ayak askı noktaları daha proje aşamasında iken mimari çizimlere yerleştirildi. Çelik kabloları taşıyacak ankraj noktaları, ofis katlarının bulunduğu perde duvarlarına monte edilerek yalıtıma zarar verilmedi. Maksimum 10-12 cm kalınlığındaki hafifletilmiş bahçe çatı toprağı ve bitkilendirme ağırlığı dahil kabuk yüzeylere gelebilecek her türlü dinamik ve statik yükler hesaplanarak risk analizleri yapıldı.

Bu metraj ve eğimlerdeki bir projede tek tek bitki ekiminin çok zor olması, toprağa tutunma ve büyüme evresinin çok uzun süre alması gibi olumsuz faktörler göz önüne alınarak bitki seçiminde uygulamanın çok daha hızlı ve pratik olması için sedum halılar tercih edildi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.