Buca AB projesi için pilot bölge seçildi!

Buca AB projesi için pilot bölge seçildi!

İzmir’in Buca ilçesi  Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen “İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Güçlendirilmesi Projesi” için pilot bölge seçildi. 

Projenin 3. aşamasında Yerel Önleme ve Güvenlik Kurulu 2 günlük çalıştay düzenledi. Çalıştay boyunca ortaya konulan sorunlar ve çözüm önerileri, Buca Kaymakamlığı öncülüğünde ilçede hayata geçirilecek.

“ Amacımız suçu önlemek ve suçtan caydırmak”

İzmir Hilton Oteli’nde Buca Kaymakamlığı’nın davetiyle düzenlenen çalıştay, İzmir Vali Yardımcısı Aydın Memük, Buca Kaymakamı Faik Arıcan, Buca Belediye Başkanı Av.Erhan Kılıç, Buca Emniyet Müdürü Faruk Öztürk, Yerel Yönetişim Proje Kilit Uzmanı Dr.Sevcan Kılıç Akıncı, UNDP İstanbul ve İzmir Sorumlusu Kıdemli Uzman Serra Titiz, Buca İlçe Jandarma Komutanı Salih Şemt, Buca Zabıta Müdürü Cemal Yılmaz, Milli Eğitim Şube Müdürü Ayhan Akın ile STK temsilcileri, kurum ilçe müdürleri ve basın mensupları katıldı.İnsan merkezli güvenlik ve kamu güvenliğini amaçlayan proje kapsamında ilk konuşmayı Buca kaymakamı Faik Arıcan gerçekleştirdi. Arıcan konuşmasında şunları söyledi. “ Projemiz farklı kesimlerin farklı sosyolojik katmanların ihtiyaç ve talepleri dikkate alınarak, güvenlik konseptli ama aynı zamanda güvende olmayı da amaçlayan güvenlik yönetişimini amaçlamaktadır.  Vatandaş katılımı ile suçu önleyici ve suçtan caydırıcı yerel planlar amaçlanmaktadır. Gayet insan odaklı, sivil ve demokratik bir oluşum.bu oluşumun sonucunda hayata geçirilecek bir yerel planlama ile suçu önleyecek ve suçtan caydıracak çabalara sivil girişimde katkı sağlamasını hedefliyoruz. Şu an projenin 3. Fazını uyguluyoruz. Buca proje kapsamında pilot bölge seçilen Türkiye’deki 8 ilçeden biri, İzmir’de ise tek ilçe bu bakımdan sorumluluğumuz büyük. Buca’nın tercih edilmesi bana göre de çok doğru bir karar çünkü Buca, İzmir’in en büyük ilçesi ve bir üniversite kenti yaklaşık 70 bin öğrenci ilçemizde ikamet ediyor. Ayrıca nato üssü, cezaevi gibi stratejik tesislerimiz ile organize sanayi, otokent gibi ticari tesislerimiz var tabi bunun yanında dezavantajlarımız da var. Ne yazık ki bir göç dalgası olduğunda ilk gelinen yerlerden birisi Buca. Farklı sosyolojik katmanlar, imar ve trafik gibi sorunlarımız var. Burada bulanan ilgili kurumlarımız, stk’lar, yerel  yöneticiler, ticaret insanları, toplumun her kesimini temsil eden hemşerilerimizin katkı sundukları çalıştay sonucunda yerel planlar yapacağız ve bu planlar güvenlik birimlerimize yol gösterecek. Güzel sonuçlar alacağımıza inanıyorum katkılarınız için hepinize teşekkür ediyorum”

“Türkiye’ye örnek olacaktır”

İzmir Vali Yardımcısı Aydın Memük ise konuşmasında şunları kaydetti. “Bu projenin ana fikri stk’ların, yerel yönetimlerin, meslek odalarının, sivil inisiyatifin bir ilçenin yönetiminde güvenlik politikalarına vereceği katkı ve birlikte yönetim anlayışıdır. Buradaki ortaya çıkacak çalışmalar tüm Türkiye’ye örnek olacaktır. Burada Birleşmiş Milletler ve İçişleri Bakanlığımızca proje çalışması yapıyoruz. Bu çalışmalar İnşallah ileride yasal bir dayanağı oluşturur, planlamalar yapılır, kurullar kurulur ve bir ilçenin güvenliğinin daha iyi bir noktaya gitmesi sağlanırken hak ve özgürlükler anlamında, demokratik katılım anlamında neler yapılabileceği  ortaya çıkar. Bu çalıştay kapsamında ülkemiz için iyi sonuçlar çıkmasını diliyorum”

Çalıştayın ilk günü ilgili kurum ve kuruluşlar sunumlarını gerçekleştirirken 2. Gününde ise tüm katılımcıların  fikir alışverişinde bulunması için birebir görüşmeler yapıldı.Projenin temel amacı, iç güvenlik kuvvetlerinin sivil ve demokratik gözetiminin kurumsallaşmasını sağlamak ve iyi yönetişim ilkelerine ve insan merkezli güvenlik ve kamu güvenliği anlayışına dayanan iç güvenlik kuvvetlerinin sivil ve demokratik denetimine geçişi sağlamak olarak nitelendiriliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.